Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Apple Pencil 2: draadloos opladen en nog meer verbeteringen

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Apple pencil


Lees verder na de advertentie

Eind vorig jaar presenteerde Apple een compleet nieuwe iPad Pro 2018 met in zijn kielzog de Apple Pencil 2. Deze vernieuwde Apple Pencil lijkt in veel opzichten nog op zijn voorganger. Toch zijn er de nodige vernieuwingen die de nieuwe Pencil net wat fijner in gebruik maken. Dit zijn onze bevindingen.

iPad Pro 2018 met Apple Pencil

Alléén voor de iPad Pro 2018

De nieuwe Apple Pencil werkt uitsluitend met de meest recente iPad Pro, verschenen in het najaar van 2018. Hij is de opvolger van de eerste Apple Pencil uit 2015 – die werkt dan weer niet op de iPad Pro 2018. De Apple Pencil 2 heeft om te beginnen een hoop gemeen met de allereerste Pencil. Bij beide heb je het gevoel dat je echt met pen of potlood op papier schrijft, schetst of tekent. Waar zit hem dat dan in?

Beide pennen reageren supersnel: je merkt nauwelijks vertraging op wanneer je de punt over het scherm van de iPad beweegt. Beide Pencils hebben ook de eigenschappen van een echte pen of echt potlood. Duw je er harder op? Dan worden de lijnen dikker. Houd je de pen scheef, dan creëer je daarmee schaduw. Alles tot op de pixel perfect, zonder haperingen. Tot zover niets nieuws onder de zon. Wat is er dan wel veranderd?


kooptip

Vastkleven voor opladen en koppelen

De Apple Pencil 1 opladen kan op twee manieren, en geen daarvan is ideaal. Optie 1: je prikt de achterkant van de pen in de Lightning-poort, waardoor er een gigantische, fragiel ogende ‘vliegenmepper’ ontstaat – op deze manier koppel je de Pencil 1 ook met de iPad. Optie 2: je laadt de Pencil op via de oplader van je iPad. Daarvoor heb je een adaptertje nodig van anderhalve centimeter en dat ding is altijd zoek. Net zoals het dopje achter op de pen, dat je eraf moeten halen voor het opladen.nieuwe Apple Pencil 2 functies

Bij de Apple Pencil 2 gaat het anders. De Pencil heeft een platte zijkant die magnetisch is. De rechter zijkant van de iPad Pro 2018 is eveneens magnetisch en daar kleef je de Pencil tegenaan. Zo koppel je de Pencil en laad je hem op. Bovendien is de Apple Pencil meteen netjes opgeborgen. En losse onderdelen? Die zijn er gelukkig niet meer.

Nieuwe looks

We zeiden het net al: de nieuwe Apple Pencil heeft een afgeplatte zijkant. Naast het opladen, koppelen en opbergen heeft dit nog een onverwacht voordeel: het pennetje rolt niet meer weg als je hem even neerlegt. De oude Pencil wil nog weleens van je bureau af rollen (en is niet bijster valbestendig). De Apple Pencil heeft nu ook een matte afwerking – hij lijkt een beetje op een krijtje. Dat zorgt er ook voor dat het potlood fijner in de hand ligt.

Dubbeltikken op de pen

In het gebruik heeft de Apple Pencil 2 nog één echte nieuwigheid ten opzichte van zijn voorganger. Door twee keer op de voorkant van de pen te tikken, verander je van gereedschap. Zo open je bijvoorbeeld de gum of het kleurenpalet. Met nog twee tikjes switch je weer terug naar de gereedschap waarmee je aan het werk was. Heb je eerder met een stylus gewerkt, dan moet je echt even wennen aan deze optie en schiet je vinger enigszins in de kramp. Net zoals met sneltoetsen op de Mac moet je je ertoe zetten om deze functie te gebruiken om deze ‘in de vingers te krijgen’. Na een tijdje wen je eraan en doe je het automatisch. We missen nog wel steeds de optie om de pen om te keren en de achterkant als gummetje te gebruiken.

Review Apple Pencil 2 conclusie

Apple Pencil 2 review getekend

De eerste Apple Pencil was al een superfijne stylus en eigenlijk al een product dat helemaal af was. Toch waren er een paar zaken die niet helemaal ideaal waren, en daar heeft Apple met de Pencil 2 werk van gemaakt. Het magnetische opladen, koppelen en opbergen is absoluut een vooruitgang, en het ontbreken van losse onderdelen ook. Aan de enige echt nieuwe functie – het dubbeltikken voor een ander gereedschap – moeten we even wennen.

Toch zijn er nog wel wat puntjes van kritiek. Ten eerste is de Apple Pencil 2 uitsluitend geschikt voor de iPad Pro 2018, de enige met een magnetische zijkant. Wellicht komt daar in de toekomst nog verandering in. We hadden graag gezien dat de achterzijde van het tekengerei dienstdoet als gum. Wat we jammer vinden, is dat Apple geen losse punten meer meelevert – en die moet je op den duur toch echt vervangen. De Apple Pencil 2 kost bij Apple € 135, een setje met vier extra punten kost € 25.

Pluspunten

  • Magnetisch opladen en opbergen
  • Voelt als echt tekengerei

Minpunten

  • Werkt alleen met de iPad Pro 2018
  • Geen extra punten meegeleverd