Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

AnkerMake M5 review: licht het Anker

Auteur: Ward Edema
0 reacties
AnkerMake M5 review

De AnkerMake M5 maakt 3D-printers toegankelijker dan ooit, maar in deze review lees je of hij ook bij jou past.

AnkerMake M5 review

De zogenaamde revolutie van 3D-printers is tot nu toe eigenlijk nooit meer dan een langzame evolutie geweest. Waar gedacht werd dat we tegen deze tijd allemaal zo’n ding in huis zouden hebben, is de kans niet zo groot dat er inmiddels bij jou een 3D-printer in de studiekamer staat. Logisch: de prijs van de meeste printers ligt hoog, het printen zelf is tergend langzaam, en de kennis die je nodig hebt van 3D-software is meestal een te hoge drempel.

Het was dus wachten op het moment dat er een grote stap werd gemaakt – de AnkerMake M5 lijkt die stap te zijn. Hij kost minder dan een nieuwe iPhone, print vijf keer sneller dan de concurrentie, en heeft allerlei slimme functies die het printen gemakkelijker en leuker maken. Is dit dan eindelijk de 3D-printer voor het grote publiek?

Zo gepiept

AnkerMake M5 review

De AnkerMake is direct vanuit de doos al een gemak. Met een paar schroefjes zet je het aluminium geheel in elkaar en na het aansluiten van wat kabeltjes is hij eigenlijk direct klaar om te printen. Je hoeft hem alleen nog even te kalibreren – dat gaat zo goed als vanzelf – en de bijgeleverde rol met filament (het printmateriaal) aan te sluiten op de printer. Een kind kan de was doen.

Vervolgens kun je aan de slag met het vinden van 3D-modellen. Die modellen zijn (grotendeels) gratis te downloaden op het internet, zoals op de websites van Thingiverse en Cults3D. Je gedownloade modellen moet je wel nog even voorbereiden met de zogenaamde AnkerMake Slicer. Dit is een app voor macOS en Windows waarmee 3D-modellen printklaar worden gemaakt, inclusief de juiste schaal, een opvulling voor de stevigheid, en eventuele steunstructuren voor elementen die uitsteken.

Het uiteindelijke bestand voed je vervolgens aan de printer. Dit kan direct via de computer of via een usb-c-stickje dat je in de printer steekt. Tik het bestand vervolgens aan op het scherm van de printer en voilà: de printer gaat te werk!

Speedy Gonzales

rvw_anker_146

Het printen gaat volgens AnkerMake dus vijf keer sneller dan bij de meeste andere printers – en dat merk je. Compacte modellen zijn binnen een paar uur klaar en zelfs grote structuren die de volledige hoogte van de AnkerMake benutten – zo’n 25 centimeter – komen er doorgaans binnen 12 uur uit.

Dat is nog steeds een hele poos, maar de printer heeft handige trucjes die ervoor zorgen dat je tijdens het printproces niet uren in de buurt hoeft te blijven. Dankzij een door AI ondersteunde camera houdt de printer namelijk in de gaten of alles goed gaat en stopt hij de print vanzelf als er een probleem is. Ook kun je via de AnkerMake-app op je iPhone kijken hoe het printproces verloopt. Wel zo geruststellend. Ook leuk: de camera filmt een timelapse van je print, die je met de app kunt terugkijken.

De resultaten zijn érg goed, ondanks de relatief hoge snelheid waarmee de printer werkt. Doordat de laagjes van de prints erg dun zijn (0,2 mm), ziet het oppervlak er soepel uit, zonder duidelijk zichtbare ‘traptreden’. Kleine ruwe stukjes komen nog steeds voor – dat is nou eenmaal een beperking van de techniek – maar die vijl je over het algemeen zo weg.

Vooral knap is dat de printer ook kleine details erg mooi laat zien. Bij sommige soorten filament zien de prints er nog net wat mooier uit dan bij andere. Maar dat is een kwestie van rollen bestellen en uitproberen, die overigens gewoon bij grote webshops te vinden zijn.

Wil je nóg wat meer precisie voor de allerkleinste details? Dan kun je ook een bijgeleverde kleinere printkop gebruiken voor laagjes van slechts 0,1 mm. Daarmee duren prints een stuk langer, maar het eindresultaat is nog een stuk fijner.

Nog niet helemaal foolproof

rvw_anker_146

Waar op dit moment de grootste beperking van de AnkerMake zit, is niet het printen zelf, maar de bijbehorende software. De AnkerMake Slicer kan namelijk niet detecteren of een print onmogelijk is, bijvoorbeeld doordat er in het luchtledige geprint moet worden of omdat het model voor de stevigheid niet goed aan de onderplaat van de printer kan binden.

Dat is dus nog echt een verbeterpunt, want op deze manier is het té gemakkelijk om per ongeluk een slechte printopdracht te geven. Gewoon een simpele melding van tevoren, zoals “eh, leuk en aardig dit, maar dit kan ik niet printen zo”, zou welkom zijn. Ook een minpuntje is dat een van de revolutionaire functies van de AnkerMake op dit moment nog niet beschikbaar is: printen met meerdere kleuren.

Voor laatstgenoemde heeft Anker de Color Engine ontworpen. Dit is een kast met plek voor maar liefst zes rollen met filament, waar de printer automatisch tussen kan wisselen tijdens het printen. De Color Engine komt naar verwachting rond juli 2023, ook voor de huidige modellen – tot die tijd moet je het nog doen met een enkele kleur per print, of koop je een rol met kleurverloop.

AnkerMake M5 review: conclusie

Met de AnkerMake M5 wordt de 3D-printer toegankelijker en sneller dan ooit. Met nog een paar verbeteringen in de software is dit dé printer voor het grote publiek.

Pluspunten

  • Snelle prints.
  • Gemakkelijk in gebruik.
  • Eigen Slicer-programma.
  • Handige iPhone-app met timelapses.

Minpunten

  • Waarschuwt niet voor onmogelijke prints.
  • Color Engine laat nog even op zich wachten.