Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

AirTag review: zo goed is Apple’s nieuwe vinding

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
AirTag review


Lees verder na de advertentie

Apple revolutioneert weer een bestaande markt. Dit keer: een tracking-apparaatje om je waardevolle spullen in de gaten te houden. Hoe goed zijn de Apple AirTags? Je leest het in deze AirTag review.

AirTag review

Eindelijk is er weer een compleet nieuw product van Apple. Of nou ja, compleet nieuw … de AirTags zijn kleine buttons die je aan je waardevolle spullen vastmaakt. Vervolgens kun je deze traceren via de Zoek mijn-app van Apple. Je sleutels, je rugzak, je fiets, eventueel zelfs je huisdier – je raakt er niets meer mee kwijt. Per stuk kosten ze € 35.

Klinkt een beetje bekend, of niet? Juist, het concept hierachter is oud en beproefd, met het bedrijf Tile als grootste speler. Zoals vaker kopieert Apple een bestaand idee, maar werkt het bedrijf dit beter uit dan de oorspronkelijke uitvinder dat kon. We denken bijvoorbeeld aan de iPod, iPhone, Apple Watch en de AirPods. En deze keer lijkt Apple dat wederom gelukt te zijn. Wij willen de AirTag in ieder geval niet meer kwijt.

Beter dan Tile


kooptip

Ten opzichte van bestaande trackers hebben Apple’s AirTags een aantal belangrijke voordelen. Ze gebruiken namelijk het Zoek mijn-netwerk van Apple waarop bijna alle huidige Apple-apparaten, zoals iPhones, iPads, iPods, Apple Watches en Macs al aangemeld en te vinden zijn. Op die manier kunnen de AirTags overal ter wereld hun locatie opsturen als ze kwijt zijn geraakt, mits er een ander Apple-apparaat in de buurt is.

Apple zelf zegt dat er één miljard apparaten zijn die een nauw verweven netwerk vormen. Als een van deze apparaten het bluetooth-signaal van een AirTag oppikt, stuurt het de locatie versleuteld en privacy-vriendelijk naar de eigenaar. De identificatie van dat signaal verandert om de vijftien minuten, zodat het voor kwaadwillenden onmogelijk te traceren is. Van de zender naar de ontvanger is de verbinding versleuteld, dus zelfs Apple kent de locatie van een AirTag niet. Niet eens de AirTag zelf kent zijn locatie en alleen daarom al kan hij hem ook niet opslaan. Allemaal bevorderlijk voor de privacy.

AirTag hardware

De hardware van de AirTag is verder weinig spectaculair. Hij zit in een kleine stof- en waterdichte behuizing met IP67-rating (dertig minuten in het water op één meter diepte). De ene kant is van metaal, de andere van plastic. Laatstgenoemde werkt als luidspreker, waardoor de AirTag geluid kan produceren, zonder speakergaatjes. Aan de plastic kant kun je via Apple een inscriptie laten graveren, bestaande uit vier symbolen (emoji’s, cijfers of letters). De AirTag heeft een knoopcelbatterij (CR2032) die meer dan een jaar meegaat en die je daarna zelf kunt vervangen.

Je kunt de AirTag natuurlijk gewoon in een tas of portemonnee stoppen. Daarnaast zijn er aanvullende accessoires van Apple waarmee je de AirTag als sleutelhanger gebruikt. Standaard heeft een AirTag namelijk geen gaatje voor een sleutelring, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Trackers van Tile. Naast de sleutelhanger verkoopt Apple ook een ‘loop’ voor koffers en handtassen. Helaas zijn deze sleutelhangers en loops net zo duur of duurder dan een AirTag zelf, maar andere fabrikanten zoals Belkin bieden al goedkopere alternatieven aan.

AirTag: vier functies

De AirTags hebben in totaal eigenlijk maar vier verschillende functies. Nummer één: je traceert hem via bluetooth en laat hem piepen. Nummer twee: je lokaliseert hem op de centimeter nauwkeurig (met richtingsaanwijzingen) via de U1-chip. Dat ondersteunen echter alleen iPhone 11- en 12-modellen. Nummer drie: je markeert hem als verloren. Daarbij laat je een boodschap achter die op bijna alle smartphones kan worden uitgelezen, zoals ‘Bel me alsjeblieft onder 06…!’. Dit gebeurt via NFC en is op Apple-apparaten direct te zien in de Zoek mijn-app, terwijl op Android-telefoons een webpagina wordt getoond. Functie nummer vier is pas echt vernieuwend: als een AirTag voor langere tijd van zijn eigenaar gescheiden is, maar wel beweegt, maakt hij geluid om zijn ‘nieuwe’ drager te waarschuwen dat hij een tracker bij zich draagt. Dit doet Apple om stalking met AirTags te voorkomen. Degene schakelt de AirTag dan eenvoudig uit door de batterij te verwijderen.

Hoe werkt de AirTag?

Wanneer je een AirTag krijgt, is hij uiteraard nergens aan gekoppeld. Leg je hem naast een eigen apparaat (je iPhone bijvoorbeeld), dan kun je hem aan je Apple ID koppelen via de app Zoek mijn. De AirTag verbindt zich vervolgens met alle apparaten van deze Apple ID. Het accessoire kan dan niet meer aan een ander Apple ID gekoppeld worden, totdat de AirTag uit het oorspronkelijke Apple-account wordt verwijderd.

Als een van jouw Apple-apparaten in de buurt is, kan de AirTag gevonden worden via bluetooth. Vindt de AirTag geen apparaten van zijn eigenaar, dan gaat-ie over in de ‘gescheiden’-modus. Nu probeert hij andere apparaten te vinden waarmee hij zijn locatie kan achterhalen en doorstuurt naar het Zoek mijn-netwerk. De AirTag gebruikt verder zijn bewegingssensoren om te detecteren of hij in beweging is. Als de tracker andere meereizende apparaten vindt, maar geen apparaat van zijn eigenaar, dan schakelt hij over naar de ongewenste tracking-modus. Dit gebeurt echter pas na drie dagen. Vindt de AirTag in deze toestand weer een bekend apparaat, dan maakt hij weer verbinding, wordt de timer gerest en is de ongewenste trackingmodus beëindigd.

Is de AirTag thuis is en vertrek je zonder hem mee te nemen? Dan schakelt hij ook over naar de ‘gescheiden’-modus als er geen eigen apparaat meer in huis is. De ongewenste tracking-modus wordt echter niet geactiveerd omdat hij stilligt. Op het Objecten-tabblad van de Zoek mijn-app kun je de laatst bekende locatie achterhalen. Als de AirTag verbinding maakt met vreemde Apple-apparaten, stuurt hij zijn locatie versleuteld door, zonder daarbij te onthullen met welk apparaat hij verbonden was.

In de gescheiden-modus kun je de AirTag als ‘verloren’ melden en een boodschap achterlaten. Wordt hij via NFC door iemand anders gelezen, dan kan de vinder de boodschap zien. Als de AirTag gevonden wordt via een ander Apple-apparaat, dan ontvang je een push-melding met de huidige locatie. Wordt de AirTag stiekem aan iemand anders gegeven, dan begint de tracker na verloop van tijd te piepen. Momenteel is dat na drie dagen. Dat is vrij lang als iemand erop uit is om een adres van iemand te achterhalen. Aan de andere kant zijn het juist de eerste dagen die je helpen om een gejat voorwerp terug te vinden.

Perfectie

Zoals gezegd willen we de AirTag niet kwijt – en je moet flink je best doen om dat voor elkaar te krijgen. Het zoeken doe je via de app Zoek mijn, of stel Siri een vraag als ‘Waar is mijn portemonnee?’ Is de AirTag in de buurt, dan speel je er een geluid op af zodat je hem op gehoor kunt vinden. Met de iPhone 11 (Pro) of iPhone 12 (Pro) hoef je niet eens op je gehoor af te gaan. Deze iPhones hebben een U1-chip. Apple noemt dit een ‘GPS voor in de huiskamer’. Pijlen laten zeker nauwkeurig zien welke kant je op moet, en hoe ver het nog is. De functie is niet onmisbaar, want je kunt ook prima op je gehoor afgaan. Maar liggen je sleutels in de tuin en zijn er geluiden om je heen, dan is het een welkome toevoeging.

De AirTags doen ons enorm denken aan de AirPods van Apple. Het is een Apple-product dat eigenlijk niet zo heel veel kan, maar wat het doet, doet het dan wel in perfectie. We zijn vooral benieuwd naar al die andere toepassingen die andere fabrikanten voor de AirTags zullen verzinnen. En door het Apple-ecosysteem met één miljard Apple-apparaten die AirTags kunnen vinden, werkt hij ook vele malen beter dan de concurrerende producten van Tile.

Je kunt de AirTags kopen in de Apple Store, de officiële winkel van Apple. Daarnaast is de tracker verkrijgbaar bij de bekende online winkels. De prijs is daar hetzelfde:

Pluspunten

  • Werkt uitstekend
  • Fijne prijs
  • Privacy-vriendelijk

Minpunten

  • Relatief dure accessoires