Terug naar AirPods 3 review: moet je deze kopen?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

AirPods 3 review: moet je deze kopen?

Door Sven Lamers28 januari 2022 09:005 min. leestijd0

Met de derde generatie van de AirPods is er een compleet vernieuwde versie van de draadloze dopjes. Deze hebben volgens Apple een betere pasvorm en mooier geluid, en schitteren daarnaast met functies die eerst voorbehouden waren aan de AirPods Pro. Voor wie de AirPods 3 bedoeld zijn, lees je in deze uitgebreide review.

AirPods 3 review

Compleet nieuw design

Apple zegt dat het alle feedback op de vorige generaties AirPods heeft verwerkt en duizenden oorscans en metingen heeft uitgevoerd. Het resultaat is een aangepast ontwerp, dat ergens tussen de voorgangers en de duurdere AirPods Pro in ligt. Het grootste designverschil met de Pro’s is dat de AirPods 3 geen siliconen opzetstukjes hebben.

Korting op veel Apple-producten tijdens de Lentedeals bij Amac

Korting op veel Apple-producten tijdens de Lentedeals bij Amac

• Actie loopt t/m 2 april
• Zowel online als in de Amac winkels

Het ontbreken van die opzetstukjes is zowel een voor- als een nadeel. Enerzijds betekent het dat de nieuwe AirPods je gehoorgangen niet helemaal afsluiten. Hierdoor ben je slechter afgeschermd van het omgevingsgeluid en is de bas (meestal) iets minder nadrukkelijk.

Anderzijds vinden sommige gebruikers het juist heel prettig dat je de dopjes niet diep in je oren hoeft te stoppen. Net als hun directe voorgangers zitten de AirPods 3 namelijk wat lichter en comfortabeler in je oren dan de AirPods Pro. Bovendien willen sommigen zich juist niet helemaal afsluiten van de buitenwereld en waarderen ze het dat er wat geluid doorheen komt.

Met de dikkere ‘koppen’ zitten de AirPods van de derde generatie iets minder luchtig, maar ze zitten wel strakker in je oren dan de tweede generatie. Hierdoor vallen ze minder snel uit je oren. Je merkt ze echter nog steeds veel minder op dan de AirPods Pro. Op de redactie is de consensus dat de AirPods 3 aangenamer te dragen zijn dan de AirPods Pro en even aangenaam zijn als de AirPods 1 en 2, maar wel met het voordeel van een strakkere pasvorm.

Een nieuw geluid

De nieuwe oortjes klinken vooral helderder en minder ‘dof’ dan hun voorgangers. Dit verhoogt enerzijds de verstaanbaarheid van de zang en maakt anderzijds het geluid wat ruimtelijker. Als je vreest dat dit afbreuk doet aan de warmte van de muziek, dan kunnen we je geruststellen. De afstemming van de dopjes past ook uitstekend bij rustigere nummers, zoals ‘Wasting My Young Years’ van London Grammar.

Apple heeft verder de bas versterkt zonder hem al te opdringerig te maken. Daardoor is ‘The Chain’ van Fleetwood Mac zelfs met de AirPods groovy, en bij ‘Enjoy the Silence’ van Depeche Mode bereiken ook de lage synthesizers nog je trommelvliezen. Wat de bas betreft, zou je bijna vergeten dat je oren niet volgepropt zijn met siliconen oordopjes zoals bij traditionele in-ear oortjes.

Net als de AirPods Pro en AirPods Max passen de AirPods 3 overigens het geluid aan de oren aan via een automatische equalizer. De meting daarvoor wordt mogelijk gemaakt door een microfoon die aan de naar het oor gerichte kant van de oortjes zit.

Wat we dan wel moeten missen, is de actieve ruisonderdrukking (noise cancelling) van de duurdere AirPods Pro. Net als met de siliconen opzetstukjes is dat echter alleen een probleem als je je helemaal wilt afsluiten van de buitenwereld. Het doet geen afbreuk aan de geluidskwaliteit en is dus een kwestie van smaak.

Nieuwe oordetectie en beter opladen

AirPods 3 review foto

Om te voorkomen dat muziek blijft spelen als je de oordopjes uit je oor haalt, gebruikt Apple bij de AirPods 3 een nieuwe oorsensor. Deze herkent je huid en verwart dus je broekzak niet met een oor. Nieuw is ook de bestendigheid tegen water en zweet (IPX4), wat handig is tijdens het sporten.

Van de AirPods Pro kennen we al de drukknop in het steeltje om je muziek te bedienen en de ‘Zoek mijn’-integratie om verloren AirPods gemakkelijk terug te vinden. Overige features, zoals de weergave van de batterijstatus, de koppeling met ál je apparaten via je Apple ID, Siri-integratie en het delen van audio komen overeen met de vorige generatie. Helaas is er geen mogelijkheid om het volume zonder hulp van Siri te regelen.

In de verpakking zit verder nog een Lightning-naar-usb-c-oplaadkabel. Je kunt het hoesje dus niet opladen met een oudere iPhone-oplader. Qi- en MagSafe-oplaadmatten worden ondersteund en de case klikt magnetisch vast aan laatstgenoemde.

Of er dan ooit nog een mogelijkheid komt om de AirPods via je iPhone op te laden (reverse charging)? Dat weet alleen Tim Cook. De AirPods 3 zijn verkrijgbaar in slechts één versie, namelijk altijd met een draadloze oplaadcase: adviesprijs 199 euro. Apple blijft de AirPods Pro voor 279 euro verkopen, nu met een MagSafe-oplaadcase.

Wat dan de betere deal is, hangt af van je voorkeuren. Liever een wat luchtigere pasvorm waar omgevingsgeluid gemakkelijker doorheen komt? Kies voor de AirPods 3. Is noise cancelling voor jou belangrijk en heb je geen probleem met in-ear dopjes? Dan moet je bij de AirPods Pro zijn.

AirPods 3 review: de conclusie

De AirPods 3 zijn exact de update waar liefhebbers van de vorige generatie op hebben gewacht. De pasvorm en het geluid zijn inderdaad beter en Spatial Audio en MagSafe zijn welkome aanvullingen. Alleen als je per se actieve ruisonderdrukking wil, zouden wij nog voor de AirPods Pro kiezen.

Plus
  • Aangenaam te dragen.
  • Goed geluid (met name de bas).
  • MagSafe.
Min
  • Geen actieve ruisonderdrukking.
AirPods (3e generatie) | € 199
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar