Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Zo film en monteer je een professionele video

Auteur: iCreate
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Of het nu gaat om een video van een trouwerij, schoolreünie of familiefeest, met een mooie video creëer je een onbetaalbare herinnering die je nog vaak met plezier terugkijkt. Maar ook als je een professionele bedrijfsvideo of opname van een event gaat maken is het belangrijk dat je op een paar essentiële dingen let om er een succes van te maken. Natuurlijk helpt het als je met een professionele camera of gewoon je iPhone de juiste beelden filmt in een zo hoog mogelijke kwaliteit. Maar daarnaast is het zaak om er een logisch verhaal van te maken met een goede video editor. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het filmen en hoe je vervolgens een memorabele of professionele video produceert.

Waarvoor en voor wie doe je het?

Voordat je lukraak gaat filmen is het goed om duidelijk waarvoor en voor wie je een video gaat maken. Als het om een bruiloft gaat is het zaak dat je het bruidspaar vaak en zo voordelig mogelijk in beeld brengt. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je de gasten en vooral de naaste familie vastlegt. Aan de locatie, de bruidstaart en het diner is meestal veel zorg besteedt dus zorg dat je voldoende shots daarvan maakt. Dit bijzondere moment wordt door veel mensen en vanuit verschillende hoeken gefilmd, probeer ook die beelden te krijgen zodat je deze kunt verwerken in je video.

Als het gaat om een bedrijfsvideo heb je te maken met hele andere criteria. Het productieproces, de hoofdrolspelers, het bedrijfspand, de medewerkers en het verhaal van het bedrijf moet goed uit de verf komen. Misschien moeten er ook teksten in beeld verschijnen die uitleggen wat te zien is en wordt er afgesloten met een logo.

Wat is het doel?

Met een video wil je iets bereiken. De registratie van een zakelijk netwerkevent is heel iets anders dan een video van een gezellig familiereünie. In het eerste geval is het vooral belangrijk dat de boodschap van bijvoorbeeld sprekers goed overkomt. Daarvoor moet je het verhaal goed kunnen volgen. Misschien wil je als organisator nog een commerciële boodschap meegeven als je de video rondstuurt aan mensen die bij het event aanwezig waren. Ga je dat dan in de video verwerken of stuur je een digitale nieuwsbrief waar de video onderdeel van uitmaakt?


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

In het geval van de familiereünie moet wel ieder familielid dat is gekomen op de film staan. Wellicht worden er foto’s getoond of verhalen voorgedragen. Familieleden die elkaar jaren niet hebben gezien en elkaar in de armen vliegen. Herinneringen die opgehaald worden. Oude ruzies die worden bijgelegd. Samen eten en drinken. Het moet wel een bijzondere registratie worden van een bijzondere dag. Kortom, denk heel goed na welk doel de video heeft en pas daar je manier van filmen en editen op aan.

Beeld, tekst en geluid

We hebben het al even aangestipt, een video is meer dan alleen de gefilmde beelden. Met een goede video editor kun je teksten in beeld laten verschijnen en muziek onder de video laten meelopen. Misschien voeg je ook een voice-over met een begeleidende tekst toe die de boodschap van de video verstrekt of die hier en daar iets uitlegt.

Toch zijn de beelden het belangrijkste onderdeel van elke video. Film sommige dingen die belangrijk zijn wat langer (om het verhaal te vertellen) en andere dingen die wel leuk zijn maar niet essentieel wat korter. Maar ook zogeheten tussenshots. Dit zijn korte shots van bijvoorbeeld de locatie, een naambordje, een kunstwerk in de tuin, een bloemstuk. Dit helpt je om de ene scène te verbinden met de andere scène zonder dat de overgang te abrupt is.