Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Word jij ongemerkt gevolgd door een AirTag?

Auteur: iCreate
0 reacties
Apple AirTag hack


Lees verder na de advertentie

De AirTags zijn niet nieuw en de risico’s zijn bekend, maar sinds de lancering van de bluetooth tracker vorig jaar is het onderwerp weer op de radar verschenen. Het ongemerkt gevolgd worden met een AirTag. Het wordt gebruikt door stalkers, controlerende moeders en zelfs door criminelen. Dit moet je weten.

Wat is een AirTag?

Het doel van een bluetooth-tracker is om gemakkelijk items terug te vinden. Door een klein stukje hardware te bevestigen aan alles wat je niet wilt verliezen, van je sleutels tot aan een koffer, is het traceerbaar. Via Apple’s Zoek mijn-app kun je jouw kostbare bezittingen terugvinden.

Je koppelt de AirTag aan je iPhone via bluetooth en bevestigd deze vervolgens aan bijvoorbeeld je sleutelbos. Ben je je sleutels kwijt? Via de Zoek mijn-app heb je ze zo weer teruggevonden.

Risico’s van AirTags

Stiekem een AirTag aan een dure auto bevestigen of in de tas van iemand stoppen – dat kan redelijk eenvoudig. Hierdoor ontstaat wel een groot veiligheidsrisico. De diefstal van dure auto’s en stalking is recentelijk toegenomen met de komst van de AirTag.

Zijn AirTags veilig?


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De risico’s van AirTags zijn dus zeker aanwezig, maar Apple heeft een aantal veiligheidsmechanismen ingebouwd. Zo krijg je een melding op je iPhone als een onbekende AirTag met je mee beweegt. Je kunt deze AirTag een geluid af laten spelen zodat je weet waar deze zich bevindt. In theorie lijkt dit goed te werken, echter als je in bijvoorbeeld een café zit met meerdere AirTags om je heen van andere gasten, dan kun je de meldingen als irritant gaan ervaren en ze uitzetten, ondanks de risico’s.

Indien je een AirTag vindt, kun je deze met een NFC-scanner uitlezen (die hebben bijna alle smartphones) en kun je de tracking-functie uitzetten. Via het unieke serienummer achterhaal je ook de eigenaar.

Los van het verstandig omgaan met AirTags, is het ook belangrijk dat je je iPhone beveiligd waar de AirTag verbinding mee maakt. Met het installeren van een VPN op jouw smartphone kun je aanvallen van mogelijke malware op AirTags voorkomen. Op de website Wat is een VPN van ExpressVPN wordt uitgelegd hoe een VPN werkt. Een VPN heeft veel voordelen en kan jouw online privacy beschermen, zeker nu we steeds meer informatie digitaal opslaan en gebruiken.

Veilig gebruik maken van een AirTag

Je wilt natuurlijk onbezorgd gebruik kunnen maken van jouw AirTag. Maar om kwaadwillenden voor te zijn, kun je het volgende doen om ervoor te zorgen dat je geen slachtoffer wordt van stalking of diefstal.

  • Zorg ervoor dat je jouw bezittingen nooit onbeheerd achterlaat.
  • Parkeer je auto zoveel mogelijk in afgesloten parkeergarages.
  • Update je iPhone naar de laatste iOS-versie zodat de melding van een met je je bewegende AirTag geactiveerd is.
  • Ga er nooit vanuit dat zo’n melding van iemand anders is in jouw omgeving.
  • Als je een tracker vindt die niet van jou is, breng deze naar de politie zodat zij kunnen uitzoeken van wie deze is.