Terug naar WhatsApp-fraude voorkomen: zo ben je veilig
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

WhatsApp-fraude voorkomen: zo ben je veilig

Door Koen van Ekeren12 oktober 2020 08:333 min. leestijd0

Criminelen die zich op WhatsApp op slinkse wijze voordoen als een familielid, en je met een smoes om hoge sommen geld vragen: het komt steeds vaker voor. Bij de nieuwste vorm van Whatsapp-fraude worden zelfs accounts gehackt, waardoor het al helemaal echt lijkt. Hoe kun je WhatsApp-fraude voorkomen?

WhatsApp-fraude voorkomen

WhatsApp-fraude

Bij WhatsApp-fraude (ook wel vriend-in-noodfraude genoemd) doet een oplichter zich voor als een bekende van het slachtoffer. In de meeste gevallen gaat het om een zoon of dochter die zogenaamd een nieuw nummer heeft. Hij of zij zou in de geldproblemen zitten en met spoed geld nodig hebben, waarna een Tikkie volgt.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Doordat de oplichters erg geniepig te werk gaan, lijkt het vaak net echt. Ze halen informatie van sociale media om het taalgebruik te imiteren, kijken wat de persoon de afgelopen periode heeft beleefd en zien wie de vrienden zijn. De aanvallen van de WhatsApp-oplichters worden steeds beter, waardoor meer en meer mensen er intrappen. Dit jaar kwamen er bij Fraudehelpdesk al 9650 meldingen van WhatsApp-fraude binnen, vier keer meer dan in 2019.

Gehackte accounts

Dat is al helemaal zo wanneer oplichters erin slagen om een een WhatsApp-account over te nemen. Hierbij hoeven criminelen niet met een smoes te komen dat ze een nieuw nummer hebben. Het slachtoffer ziet dan in de chat ook alle voorgaande berichten die het echte familielid had gestuurd.

Om een WhatsApp-account te hacken, moeten oplichters een verificatiecode achterhalen die naar jou is gestuurd. Dit kan een sms-code zijn of een voicemail. Het ontfutselen van de sms-code doen criminelen vaak door te vertellen dat de code per ongeluk naar jou is gestuurd. Bij een voicemail zijn ze soms in staat om deze af te luisteren, omdat voicemails vaak slecht beveiligd zijn.

Voorkom dat je account gehackt wordt

Om te voorkomen dat oplichters je WhatsApp-account hacken, kun je het volgende doen:

  • Zet ‘Verificatie in twee stappen’ aan. Bij het verifiëren heb je dan niet alleen de gestuurde code nodig, maar is ook een pincode vereist die je hebt ingesteld. Je schakelt de functie op je iPhone in door in WhatsApp rechtsonder op ‘Instellingen’ te tikken en naar ‘Account>Verificatie in twee stappen’ te gaan.
  • Beveilig je voicemail met een pincode, zodat niemand je berichten zomaar kan beluisteren. Bekijk op de website van je provider hoe je dit instelt.
  • Stuur nooit een verificatiecode door – ook niet naar familie of vrienden.

WhatsApp-fraude voorkomen

Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude:

  • Ga in WhatsApp naar ‘Instellingen’ en kies voor ‘Beveiliging’. Zet ‘beveiligingsmeldingen’ aan; je krijgt dan een melding als een van je contacten een nieuwe telefoon heeft. Vraagt deze persoon je vlak daarna om geld, dan is de kans groot dat het om een oplichter gaat.
  • Bel de persoon op. Oplichters willen uiteraard nooit bellen. Ze komen met smoesjes dat het niet uitkomt, of doen vlak na het opnemen alsof de verbinding wegvalt.
  • Maak bij grote bedragen nooit geld over via een link in WhatsApp. Ga naar de website of app van je bank en gebruik het rekeningnummer dat bij je bekend is.
iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar