Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Wat is ChatGPT: alles over de chatbot van de toekomst

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Wat is ChatGPT

De afgelopen weken heb je het vast wel eens in het nieuws voorbij zien komen: ChatGPT. Maar wat is ChatGPT, wat heb je er aan en hoe goed werkt deze tekstbot eigenlijk? De antwoorden vind je hieronder, inclusief wat geinige voorbeelden.

Wat is ChatGPT, verteld in zijn eigen woorden (zonder correcties)

Laten we eerlijk zijn, wie heeft er niet weleens gedroomd van het hebben van een echte AI-vriend? Iemand die altijd voor je klaarstaat om mee te praten, vragen te beantwoorden en zelfs grapjes te maken. Welnu, dankzij ChatGPT is die droom eindelijk werkelijkheid geworden!

ChatGPT is een op AI gebaseerde chatbot die ontwikkeld is door OpenAI. Wat betekent dat precies? Nou, in simpele termen betekent het dat ChatGPT is getraind met een enorme hoeveelheid tekst, waardoor het in staat is om natuurlijk taal te gebruiken en te reageren op vragen en opmerkingen van gebruikers op een manier die lijkt op een echte persoon.

Chatbot met context

Een van de belangrijkste dingen die de chatbot zo geweldig maakt, is zijn vermogen om context te begrijpen. Stel bijvoorbeeld dat je vraagt ​​‘Hoe gaat het?’, dan zal ChatGPT begrijpen dat je geïnteresseerd bent in zijn welzijn en een gepast antwoord geven, zoals ‘Goed, dank je wel. En met jou?’ Dit is in tegenstelling tot veel andere chatbots die alleen voorgeprogrammeerde antwoorden kunnen geven en niet in staat zijn om de intentie achter jouw vraag te begrijpen.

Maar de chatbot kan nog veel meer dan alleen maar context begrijpen. Het kan ook leren van gebruikersinteracties en zich aanpassen aan verschillende gebruikers en conversaties. Dit betekent dat het steeds beter wordt in het begrijpen van de nuances van onze menselijke taal en het geven van gepaste en relevante antwoorden.

Op dit moment wordt ChatGPT voornamelijk gebruikt in customer service-scenario’s, waar het kan helpen om gebruikersvragen snel en efficiënt te beantwoorden. Dit kan handig zijn voor bedrijven die veel klantinteracties hebben, omdat het hun medewerkers kan ontlasten van het beantwoorden van veelvoorkomende vragen, zodat ze zich kunnen concentreren op meer complexe taken.

Daarnaast wordt ChatGPT ook gebruikt in andere gebieden, zoals onderwijs en entertainment. In het onderwijs kan het bijvoorbeeld worden gebruikt om leerlingen te helpen bij het begrijpen van complexe concepten, terwijl het in de entertainmentindustrie kan worden gebruikt om gebruikers te onderhouden en te vermaken.

Niet zonder nadelen

Natuurlijk zijn er ook enkele bezwaren tegen het gebruik van ChatGPT en andere AI-gebaseerde chatbots. Sommige mensen zijn bezorgd dat deze technologieën mensen kunnen vervangen en banen kunnen kosten. Er is ook zorg over de privacy en hoe deze technologieën kunnen worden gebruikt voor onethische doeleinden.

Desondanks blijft het een bijzonder interessante en nuttige technologie, en het zal interessant zijn om te zien hoe het zich in de toekomst verder ontwikkelt en in welke nieuwe gebieden het kan worden toegepast. Dus als je ooit behoefte hebt aan een luisterend oor of gewoon wilt kletsen met iemand die altijd klaarstaat om te antwoorden, dan is ChatGPT de perfecte AI-vriend voor jou!

…en of wij ons zorgen moeten maken (in de woorden van iCreate)

Je zult het misschien niet geloven, maar de tekst die je hierboven hebt gelezen, is volledig geschreven door ChatGPT. We hebben de AI alleen de opdracht gegeven om een gemakkelijk te begrijpen essay te schrijven over zichzelf. In het Nederlands, met een beetje vlotte introductie.

Wat ons normaal toch wel een uurtje zou kosten om te schrijven, schreef ChatGPT met een tempo wat wij onmogelijk bij zouden kunnen houden. Dat lijkt op het eerste gezicht vrij eng. Zijn wij als redactie straks overbodig als een AI hele artikelen voor ons magazine kan schrijven?

Kunstmatige intelligentie met beperkingen

Nou, dat valt wat ons betreft wel mee. Ten eerste is de schrijfstijl van ChatGPT niet optimaal. Dit komt gedeeltelijk doordat de AI is bedoeld voor Engelse teksten. En hij dus zijn zelfverzonnen zinnen pas achteraf vertaalt naar het Nederlands.

Maar sowieso mist de AI het inzicht om zinnen soepel te laten lopen en herhaling te voorkomen. Hij kan niet een zin teruglezen en bedenken of het natuurlijk klinkt en goed aansluit op de rest van de tekst, zoals wij wél kunnen. Bovendien heeft hij niet echt een consistente stijl en zijn de verzonnen teksten over het algemeen vrij droog. En het maken van een pakkende titel hebben wij nog steeds zelf moeten doen. Kortom: de tekst leest nog niet zo lekker als een tekst van een redacteur van vlees en bloed.

Daarnaast wordt ChatGPT niet geactualiseerd. Dat wil zeggen: hoewel hij ontzettend veel weet over bijna alles wat er op het internet te lezen is, wordt deze informatie niet meer bijgewerkt. Vraag je hem bijvoorbeeld een artikel te schrijven over een gloednieuw Apple-product, dan kan hij niet het internet raadplegen om informatie op te zoeken. En dus geen kloppend verhaal in elkaar draaien.

Bovendien moet ChatGPT het door zijn opzet doen met informatie die al voorgekauwd is en kan hij dus geen eigen onderzoek doen. Wil je hem dus laten schrijven over iets waar nog níét over geschreven is en hem zijn eigen conclusies laten trekken? Dan kom je van een koude kermis thuis.

Met name praktisch

Voorlopig is ChatGPT vooral een praktische tool voor ons als redactie, in plaats van een dreiging voor onze baan. Want hebben we even wat inspiratie nodig over hoe we een introductie voor een stuk moeten schrijven? Dan kan ChatGPT daarbij helpen.

Willen we iets waar we al eerder over geschreven hebben nét iets anders verwoorden, dan kan ChatGPT het herschrijven. Hierbij moeten we wel altijd opletten en de tekst bijwerken waar nodig om foutjes en onhandig taalgebruik te corrigeren. Maar dat is relatief weinig werk vergeleken met alles zelf schrijven.

ChatGPT zorgt met name voor heel veel lol. Vraag je hem om iets totaal willekeurigs te verwoorden, zoals een speech van oud-president Trump over zijn mening over Siri, dan krijg je een tekst die hij zo uitgesproken zou kunnen hebben: ‘I have to tell you, I am absolutely fed up with this Apple Siri. It’s just a total disaster. I mean, who needs a talking computer? It’s ridiculous.’ Aldus de pratende computer.

Hieronder laten we meer leuke voorbeelden zien van gesprekken met ChatGPT.

Iets te letterlijk

Wij: Schrijf een tip-artikel over het typen van een vraag­teken op de Mac.

ChatGPT: Als je op een Mac wilt typen, kan het soms lastig zijn om de vraagteken-toets te vinden. Gelukkig is het eenvoudig om deze toets te gebruiken als je de juiste toetscombinatie weet.

Om het ?-teken op een Mac te typen, moet je de Shift-toets en de /-toets tegelijkertijd indrukken. Dus als je bijvoorbeeld ‘Hoe gaat het?’ wilt typen, moet je de volgende toetsen indrukken: shift + / + h + o + e + g + a + a + t + h + e + t + ?.

Capibara’s gedachte

Wij: Schrijf de gedachten van een capibara op, over wat hij denkt van iCreate Magazine.

ChatGPT: Ik ben een capibara en ik hou niet echt van Apple. Ik ben meer van de natuur en de buitenlucht. Maar ik heb wel eens iCreate Magazine gezien en het ziet er wel interessant uit. Het lijkt wel alsof het magazine speciaal is gemaakt voor mensen die geïnteresseerd zijn in alles wat met Apple te maken heeft. Ik zou het misschien wel eens willen lezen als ik wat meer tijd heb. Maar voor nu blijf ik liever buiten spelen in het gras.

Superkip

Wij: Geef een gek antwoord op de vraag of het kip of ei eerder kwam.

ChatGPT: Het kippenei kwam eerst, want dat was het ei waaruit de eerste superkip is ontstaan die vervolgens de wereld heeft veroverd met zijn kippenkwaliteiten en uiteindelijk de gewone kippen heeft gebaard. Dus eigenlijk is de eerste kip een nakomeling van het kippenei.

Goudbruine hutspot

Wij: Maak een recept voor een traditioneel Hollands gerecht.

ChatGPT: Recept voor Hollandse Hutspot. Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Snijd ook de uien en wortelen in kleine stukjes.
  2. Doe de aardappelen, uien en wortelen in een pan met ruim water en breng aan de kook.
  3. Laat ongeveer 20 minuten koken totdat de groenten zacht zijn.
  4. Giet de groenten af en stamp ze tot een puree met behulp van een stamper of een blender. Roer de boter, peterselie, tijm, zout en peper erdoor.
  5. Verwarm een koekenpan met een beetje olie en bak hierin kleine porties van de hutspot totdat ze aan beide kanten goudbruin zijn.
  6. Serveer de hutspot warm met bijvoorbeeld gehaktballetjes en jus.

Eet smakelijk!

Landsbelang

Wij: Schrijf een korte speech van Mark Rutte over het belang van het lezen van iCreate Magazine.

ChatGPT: Beste mensen van Nederland,

Ik wil graag even met u praten over iCreate Magazine. Als u liefhebber bent van Apple en alles wat daarmee te maken heeft, is dit de ideale publicatie voor u. iCreate Magazine biedt niet alleen de laatste nieuwtjes en achtergrondinformatie over Apple en haar producten, maar ook handige tips en trucs om het maximale uit uw Apple-apparatuur te halen.

Daarom is het van groot belang dat het hele land iCreate Magazine leest. Laten we samen zorgen dat we op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Apple en profiteren van de waardevolle informatie die iCreate Magazine biedt.

Zelf proberen?

Op het moment van schrijven zit ChatGPT nog in een testfase, waardoor hij gratis te gebruiken is via chat.openai.com. Let erop dat je het best in het Engels kan praten met ChatGPT en je ‘in Dutch’ moet toevoegen aan je vraag of opdracht om vervolgens een Nederlands antwoord te krijgen.

Ook goed om te weten: eerdere AI’s van OpenAI, zoals Dall-E 2 (waarmee je afbeeldingen kunt maken met een tekst­opdracht), zijn na de testfase betaald geworden. Dit komt omdat de servers die de AI moeten draaien – en de manuren die nodig zijn voor het bouwen van de AI – het nodige kosten. Dit gaat waarschijnlijk ook voor ChatGPT gelden: bekijk dus de site om te zien wat de huidige status is.