Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Wat betekent ‘Air’ in iPad Air? Apple geeft antwoord

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad Air 2024 prijs

Vanaf vandaag liggen de nieuwe iPad Air 2024 en iPad Pro in de winkels. Één daarvan is het dunste Apple-product aller tijden. We verklappen het alvast: dat is niet de Air. Maar wat betekent het ‘Air’ in de naam dan eigenlijk nog? Apple geeft uitleg.

Lees verder na de advertentie

Het was altijd zo duidelijk: In de context van de iPad Air, verwijst “Air” naar een lichtere en dunnere versie van de iPad. Apple introduceerde de iPad Air in 2013 als een model dat aanzienlijk dunner en lichter was dan de eerdere iPad-modellen. Het idee achter de naam “Air” is om het gevoel van een licht, draagbaar en toch krachtig apparaat over te brengen.

Air is niet meer de lichtste en de dunste

De naam benadrukte dus altijd de draagbaarheid en het gemak van gebruik van de iPad Air. Maar bij de allernieuwste modellen is de iPad Air niet meer de lichtste en de dunste. Hij is net zo groot als de Pro en zelfs ietsje zwaarder. Klopt het labeltje ‘Air’ dan nog wel? Apple geeft er natuurlijk weer een heel eigen draai aan: Greg Joswiak, Apple’s hoogste marketing-baas, legt het uit in een interview:

“Het is natuurlijk niet de bedoeling om de naam van de producten te veranderen naarmate de dikte verandert. Maar de iPad Air heeft zichzelf ontwikkeld tot het product in de iPad-reeks dat voorheen Pro-functies overnam en deze tegen een nog betaalbaardere prijs aanbood.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Zo heeft deze bijvoorbeeld de M2-chip, die voorheen in de Pro zat, en nu in de iPad Air zit. Zelfs een formaat van 13 inch, wat je zou kunnen zeggen dat een Pro-functie was, is nu beschikbaar tegen een meer gangbare prijs.”

Kortom: de iPad Air biedt je features die voorheen exclusief voor de iPad Pro waren, maar voor een lagere prijs. Het is niet meer de lichtste iPad van de twee, maar hij is vooral wat lichter voor je portemonnee.

iPad assortiment uitgelegd

Volgens Joswiak zit het iPad-assortiment nu als volgt in elkaar:

  • iPad 10: “Dit is de basisfunctionaliteit van de iPad. Het biedt de dingen die je leuk vindt aan een iPad tegen een zeer betaalbare prijs.”
  • iPad Air: “De iPad Air neemt die voorheen Pro-functies over tegen een meer gangbare prijs.”
  • iPad Pro: “Het idee is dat het de grenzen verlegt, niet alleen in wat een iPad kan doen. In het geval van wat we deden met het Ultra Retina XDR-display, het is het beste display ter wereld, punt. Dat kun je nergens anders krijgen. Het blijft altijd de grenzen verleggen om de allerbeste iPad te zijn die het kan zijn, en hopelijk zie je die functies op een dag door de hele lijn migreren.”

Waarom hij de iPad mini niet noemt, is ons een raadsel. Hopelijk gaan we later dit jaar ook nog een iPad mini zien, want de laatste mini dateert alweer van 2021. Wil je op de hoogte blijven van het laatste iPad-nieuws? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!