Enorm datalek: controleer of je e-mailadressen en wachtwoorden zijn gestolen
Regelmatig halen datalekken het nieuws, maar dit is er een die je aandacht verdient. Bij misschien wel het grootste datalek ooit kwamen 773 miljoen e-mailadressen en 21 miljoen wachtwoorden openbaar op een clouddienst te staan. Op een website kun je controleren of je wachtwoorden zijn gestolen.
Wachtwoorden gestolen controleren
Het datalek staat bekend als Collection #1 en werd ontdekt door beveiligingsonderzoeker Troy Hunt. Op de cloudservice Mega trof hij een gigantische database aan met meer dan 12.000 bestanden en ruim 87 GB aan gegevens, waar de gevoelige gegevens zich voor onbepaalde tijd bevonden. De bestanden uit deze cloudservice werden gedeeld op een populair forum voor hackers.
De e-mailadressen en wachtwoorden zijn gestolen uit meer dan 2000 verschillende databases. De meeste daarvan zijn al enkele jaren geleden gestolen. Hunt heeft de gegevens geupload naar zijn website Have I Been Pwned. Op die website check je of hackers ook jouw wachtwoord hebben buitgemaakt:
- Ga naar de website van Have I Been Pwned.
- Voer je e-mailadres in.
- Druk op enter.
Als je geluk hebt krijg je nu een groene balk te zien met ‘Good news – no pwnage found’. De kans is echter aannemelijk dat jouw -emailadres er ook tussen staat. De website geeft je dan de volgende waarschuwing:
kooptip
De iPhone 16 Pro Max nu met €7,50 korting per maand
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Mocht je getroffen zijn, is het belangrijk om je wachtwoord meteen te veranderen. Niet alleen op het platform waar je wachtwoord gestolen is, maar ook op andere websites waar je hetzelfde wachtwoord gebruikt. Opvallend is dat de 773 miljoen e-mailadressen gekoppeld zijn aan slechts 21 unieke wachtwoorden. Veel mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord dus op meerdere websites, of kiezen voor een veel voorkomend wachtwoord.
Sterke wachtwoorden
Als je het goed wilt aanpakken, is het een goede zet om te werken met een wachtwoordbeheerder. Op je iPhone en Mac hoef je dan niet eens iets te installeren: daarvoor is er iCloud-sleutelhanger. In het artikel Werk met het zeer veilige wachtwoordbeheer van macOS Mojave lees je hoe je superveilige wachtwoorden gebruikt op je Mac, zonder dat je de wachtwoorden hoeft te onthouden.
Praat mee
0