Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws AirTags

Waarom krijgt Steve Jobs maar $ 1 salaris?

Auteur: Daan Jeuken
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Steve Jobs heeft het afgelopen jaar welgeteld 1 dollar salaris ontvangen.  Dat is op zich geen nieuws, want sinds zijn her-aanstelling in 1997 krijgt hij dit schamele loontje, bonussen incluis.

Dit betekent niet dat Jobs armoe hoeft te lijden, want hij staat met een vermogen van €5.5 miljard op de 136e plaats in de lijst van Forbes. Dit vermogen zit voornamelijk in aandelen, maar daar koop je geen boterhammen van. Wij vroegen ons af: hoe komt Steve Jobs dan wel aan zijn geld?

Eentonige kledingsstijl
Toen Steve Jobs in 1997 terugkwam bij Apple, ging hij akkoord met een jaarsalaris van 1 dollar. Hij bezit weliswaar 5,5 miljoen aandelen van Apple, maar deze heeft hij nog allemaal in de pocket gehouden. Betekent dit dat Jobs zuinig leven tot kunst heeft verheven? Verklaart dit de eentonige kledingsstijl? Nee hoor, want in 1997 was hij al geen arme sloeber.

In 1986 kocht Jobs The Graphics Group (later bekend als Pixar Animation Studios met films als Toy Story en Finding Nemo) voor 10 miljoen dollar. In 2006 verkocht Jobs Pixar aan Walt Disney voor het luttele bedrag van 7,4 miljard dollar. Sindsdien is Jobs met 138 miljoen aandelen de grootste aandeelhouder van Walt Disney, met zeven procent van de aandelen. Disney heeft de afgelopen paar jaar 35 cent per aandeel uitgereikt. Dat levert Jobs dus een zakcentje van 48,3 miljoen. Daar kom je wel een jaar mee rond.


kooptip

Waarom?
Rest ons de vraag: Waarom? Waarom krijgt Steve Jobs maar 1 dollar salaris? Het antwoord daarop is simpel: als hij een ‘standaard’ CEO-salaris zou verdienen, dan zou hij in de belastingschijf van 35% vallen. Dankzij zijn schamele loontje hoeft Jobs nu echter slechts 15% belasting te betalen over zijn dividendinkomen. Tel uit zijn winst…