Waarom heet Thunderbolt niet Light Peak?
De nieuwe MacBook Pro’s beschikken over een Thunderbolt-poort. Waarom noemt Apple deze aansluiting Thunderbolt en niet Light Peak, de naam die Intel aan de technologie gaf?
Wie Wat Waar?
Voordat we het gaan hebben over de naam, wat is Thunderbolt/Light Peak nou eigenlijk? Het is de opvolger van USB en FireWire (en eSATA en PCI Express). Een technologie waarmee je razendsnel data kunt overzetten. Net als USB en FireWire heeft Thunderbolt een eigen connector: de Mini Displayport.
Codenaam
Thunderbolt is ontwikkeld door Intel in samenwerking met Apple. Light Peak was de codenaam voor Thunderbolt.
Maar het is niet zo dat Apple hetzelfde beestje een andere naam heeft gegeven; Thunderbolt en Light Peak zijn namelijk niet hetzelfde. Het verschil is één stroomdraadje. Light Peak kan 10 Gigabit per seconde overzetten, maar kan randapparatuur niet van stroom voorzien. Thunderbolt combineert Light Peak-technologie met een stroomdraadje. Dat is nodig omdat randapparatuur als USB-sticks en draadbare harde schijven tegenwoordig worden gevoed door de poort. Light Peak is gebaseerd op glasvezel, maar er is dus ook een koperdraadje nodig om de opvolger van de USB-stick (de Thunder-stick?) van stroom te verzien.
kooptip
De iPhone 16 Pro Max nu met €7,50 korting per maand
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Om het zo kort mogelijk samen te vatten: Thunderbolt = Light Peak + stroom.
Het gebruik van koperdraad verklaart ook de snelheidsbeperking van Thunderbolt. Het kan nu 10 Gigabit per seconde overzetten, maar met glasvezel moet het uiteindelijk tien keer zo snel worden.
In de praktijk
Om een idee te krijgen van de overdrachtsnelheid en de praktische toepassing van Thunderbolt raad ik aan om onderstaande video van Engadget te bekijken.
Praat mee
0