Terug naar Let op: valse sms over pakket in de omloop
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Let op: valse sms over pakket in de omloop

Door Koen van Ekeren6 mei 2021 11:162 min. leestijd6

Een sms’je gekregen over een pakketje? Pas dan op, want de kans is groot dat het om een phishing sms gaat. Criminelen proberen je een app te laten installeren, waarna zij toegang krijgen tot alle gegevens – waaronder je bank-app. Android-gebruikers zijn het doelwit, maar ook voor mensen met een iPhone is het opletten.

Valse sms over pakket

In Nederland is een grootschalig smishing-campagne gaande, oftewel phishing via sms. Criminelen proberen Android-gebruikers te verleiden tot het installeren van een valse UPS-app, die je nodig zou hebben om een pakket te volgen. Dit laat de bekende tech-journalist Daniël Verlaan via Twitter weten.

In feite gaat het om Android-malware. De malware geeft de hacker toegang tot alle rechten van je Android-telefoon, waaronder de bank-app. Ook iPhone-gebruikers ontvangen deze sms’jes. Voor hen is deze specifieke smishing-campagne minder schadelijk, al is het beter om de link niet te openen.

‘Mocht je de malware op je telefoon hebben geïnstalleerd, dan kun je het beste je iPhone zsm terugzetten naar de fabrieksinstellingen – het is hardnekkig spul’, tipt Verlaan.

Hoe weet je of het om phishing gaat?

Geregeld zijn er valse sms’jes over het volgen van een pakket in de omloop. Onlangs verstuurden oplichters ze bijvoorbeeld uit naam van PostNL. Vaak lees je er snel aan af dat het om een vals sms’je gaat.

Telefoonnummer

Bijvoorbeeld vanwege het telefoonnummer waarmee het bericht wordt verzonden. Pakketdiensten nemen nooit contact op met een 06-nummer. in plaats van het nummer, zou de naam van de pakketdienst boven in de chat te zien moeten zijn.

Website-adres

Ook de link die gedeeld wordt, is er bijna altijd een om de wenkbrauwen van te fronsen. De link begint bijvoorbeeld niet met PostNL, maar een woord dat er niets mee te maken heeft. Lees ook het artikel Zó herken je een vals websiteadres om nep-websites te herkennen.

Contact opnemen

Tik in ieder geval nooit op een onverwachte sms van de pakketbezorger, bank of Belastingdienst. Twijfel je? Neem dan contact op met het bedrijf. Het is ook goed om de vorm van fraude bij het bedrijf te melden. Zij kunnen de vorm van phishing dan proberen tegen te houden door de website te laten blokkeren.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

6
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Joia
Lezer
Joia

Ik kreeg er net een. Toevallig nadat ik een pakketje had ontvangen. Ik woon in t buitenland en dit was de eerste keer voor mij dat ik het pakket zelf ophaalde dus ik klikte op de link. Ze vroegen indd iets te downloaden en toen drong t tot me door. Heb niks gedaan, alleen die link aangeklikt. Moet ik me zorgen maken?

Leon B.
Lezer
Leon B.

Hoi Jola,

Ik heb hetzelfde gehad en heb toen zelfs de link gedowload MAAR NIÉT geopend. Er ging toen bij mij ook een lichtje branden!!
Via een goeie ICT’er weet ik, zolang je niet de download opent (bij jou dus niet aan de orde, want je hebt niks gedownload) kan er nix gebeuren.
Bij zo’n virus wordt je meteen plat “gebombardeerd” met dure smsjes…. Zelf kun je nog controleren bij >>>instellingen>>>apps, of alle apps er nog in staan. Als dat is, is er niks gebeurd! Succes er mee en groet, Leon

Sam
Lezer
Sam

Hier iPhone en al 4x een bericht gehad. Opgepast dus!

Mark
Lezer
Mark

Kreeg derde deze week. Mijn “pucket” was onderweg

Anneke
Lezer
Anneke

Kun je iets terugsturen? Heb er vandaag 3 gehad, met verschrikkelijke grammatica…

Glenn
Lezer
Glenn

Ik kreeg er 2 vorige week, beide sms’jes gekoppeld aan een 06-nummer. Hyperlinks niet aangeklikt maar wel de o6-nummers opgeslagen. Beide nummers gebeld en bij eentje kreeg ik de voicemail van een mevrouw die ik heb benaderd via Social Media. Haar nummer blijkt te worden misbruikt voor deze praktijken en zij heeft hiervoor aangifte gedaan. Zo geraffineerd gaan criminelen al te werk.