Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Let op: valse sms over pakket in de omloop

Auteur: Koen van Ekeren
6 reacties
valse sms pakket


Lees verder na de advertentie

Een sms’je gekregen over een pakketje? Pas dan op, want de kans is groot dat het om een phishing sms gaat. Criminelen proberen je een app te laten installeren, waarna zij toegang krijgen tot alle gegevens – waaronder je bank-app. Android-gebruikers zijn het doelwit, maar ook voor mensen met een iPhone is het opletten.

Valse sms over pakket

In Nederland is een grootschalig smishing-campagne gaande, oftewel phishing via sms. Criminelen proberen Android-gebruikers te verleiden tot het installeren van een valse UPS-app, die je nodig zou hebben om een pakket te volgen. Dit laat de bekende tech-journalist Daniël Verlaan via Twitter weten.

https://twitter.com/danielverlaan/status/1390023664171638787?s=20

In feite gaat het om Android-malware. De malware geeft de hacker toegang tot alle rechten van je Android-telefoon, waaronder de bank-app. Ook iPhone-gebruikers ontvangen deze sms’jes. Voor hen is deze specifieke smishing-campagne minder schadelijk, al is het beter om de link niet te openen.


kooptip

‘Mocht je de malware op je telefoon hebben geïnstalleerd, dan kun je het beste je iPhone zsm terugzetten naar de fabrieksinstellingen – het is hardnekkig spul’, tipt Verlaan.

Hoe weet je of het om phishing gaat?

Geregeld zijn er valse sms’jes over het volgen van een pakket in de omloop. Onlangs verstuurden oplichters ze bijvoorbeeld uit naam van PostNL. Vaak lees je er snel aan af dat het om een vals sms’je gaat.

Telefoonnummer

Bijvoorbeeld vanwege het telefoonnummer waarmee het bericht wordt verzonden. Pakketdiensten nemen nooit contact op met een 06-nummer. in plaats van het nummer, zou de naam van de pakketdienst boven in de chat te zien moeten zijn.

Website-adres

Ook de link die gedeeld wordt, is er bijna altijd een om de wenkbrauwen van te fronsen. De link begint bijvoorbeeld niet met PostNL, maar een woord dat er niets mee te maken heeft. Lees ook het artikel Zó herken je een vals websiteadres om nep-websites te herkennen.

Contact opnemen

Tik in ieder geval nooit op een onverwachte sms van de pakketbezorger, bank of Belastingdienst. Twijfel je? Neem dan contact op met het bedrijf. Het is ook goed om de vorm van fraude bij het bedrijf te melden. Zij kunnen de vorm van phishing dan proberen tegen te houden door de website te laten blokkeren.