Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Politie VS ontgrendelt iPhones met de vingers van dode mensen

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Touch ID met dode vinger


Lees verder na de advertentie

Heb je je ooit afgevraagd of een niet-levende vinger gebruikt kan worden voor Touch ID? Nou: het kan. Politiediensten in de Verenigde Staten zetten de vingerafdrukken van dode criminelen in om toegang te krijgen tot een vergrendelde iPhone. Dit blijkt uit bronnen van Forbes.

Touch ID met dode vinger

‘In november 2016, ongeveer zeven uur nadat Abdul Razak Ali Artan een groep mensen aanreed, ze met een slagersmes neerstak en hij door een politieagent werd neergeschoten op het terrein van de Ohio State University, paste een FBI-agent de wijsvinger van het bebloede lichaam toe op zijn iPhone. De politie hoopte dat het hen zou helpen om toegang te krijgen tot het Apple-apparaat, zodat ze meer te weten zouden komen over de motieven van de aanvaller.’

De bovenstaande anekdote komt van de forensisch specialist van de FBI, Bob Moledor. Volgens hem is dit het eerste bekende geval waarbij de politie een iPhone probeerde te ontgrendelen door de vingerafdruk van een overledene in te zetten. In dit geval slaagde de poging niet (het ging waarschijnlijk om een iPhone zonder Touch ID), maar in het vervolg waren verschillende andere vergelijkbare pogingen wel succesvol.

Volgens een anonieme bron binnen de federale politie van New York en Ohio is het inmiddels vrij gebruikelijk om met de vingerafdruk van een overledene een iPhone te ontgrendelen. Dit gebeurt bij criminelen, maar ook bijvoorbeeld bij mensen die zijn overleden na een overdosis. Een iPhone van het slachtoffer kan dan informatie bevatten die rechtstreeks naar de dealer leidt.

Legaal


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Volgens Marina Medvin van Medvin Law is het in de Verenigde Staten legaal om op deze manier toegang te krijgen tot de iPhone van het slachtoffer. Mensen die zijn overleden, zouden geen recht op privacy genieten. Er is dus geen sprake van privacyschending.

De politie onderzoekt nu hoe zij Face ID kunnen gebruiken om een iPhone te ontgrendelen. In principe zou dit bij een overledene lastiger moeten zijn dan Touch ID: de gezichtsherkenningstechnologie zou immers alleen moeten werken bij natuurlijke oogbewegingen. Een bron aan Forbes meldt echter dat dit eenvoudig is te omzeilen door foto’s van open ogen te gebruiken.