Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Thuiswerkplek inrichten? Hier moet je op letten!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
thuiskantoor


Lees verder na de advertentie

Op je werk heb je waarschijnlijk een bureau en een bijbehorende stoel die je tot op de millimeter nauwkeurig kunt afstellen en een monitor die flexibel is in te stellen. Misschien heb je thuis de ruimte en de middelen en kun je een mooie thuiswerkplek inrichten. Voor anderen zal het een kwestie zijn van roeien met de riemen die je hebt. Oftewel: een keukentafel met stoelen die beide nét niet de juiste hoogte hebben en een MacBook die je niet in hoogte kunt verstellen. Toch kun je ook met beperkte middelen al heel veel bereiken.

Je eigen plek

De keukentafel is niet de beste thuiswerkplek: werk bij voorkeur in een aparte ruimte. Dat hoeft echt niet een complete werkkamer te zijn. De logeerkamer, de zolder of een stukje van de overloop voldoet ook. Zo wordt het ook gemakkelijker om te schakelen tussen je werk- en privé-modus en is het ook voor anderen duidelijk dat je geen afleiding kunt gebruiken.

De juiste zithouding

Als je zit, dan dient je bekken ietsje hoger te zijn dan je knieën. De hoek die je knie maakt, is tussen de 90 en 100 graden. Hierbij willen we geen afknellingen: zorg er daarom voor dat er tussen de voorkant van de zitting en je knieholte ongeveer een vuistdikte ruimte is.

Ga zo ver mogelijk achter in je stoel zitten, met je onderrug goed tegen de welving van de rugleuning. De bolling van de rugleuning moet goed aansluiten op de holling van je rug, net boven je broekriem. Heb je niet zo’n chique stoel? Je kunt eventueel een kussentje in je rug doen.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Zet je voeten plat op de grond. Heb je bungelende benen en kun je niets veranderen aan de hoogte van je stoel, zet je voeten dan op een voetenbankje of kussentje.

Een fijn bureau

Schuif je bureaustoel tegen het werkblad aan. De bovenkant van het bureaublad moet even hoog zijn als de leuningen van je stoel: op ellebooghoogte. Zo blijven je polsen recht bij het typen en het muizen. Je schouders moeten hierbij ontspannen zijn. Het is ook belangrijk dat je een ruim bureaublad hebt, zodat je niet in elkaar gedoken gaat zitten: 120 centimeter breed en 80 centimeter diep is meestal voldoende.

Beeldscherm op de juiste hoogte

Zitten aan het einde van de werkdag je schouders, nek, armen en handen helemaal vast? Grote kans dat je beeldscherm dan niet op de juiste hoogte staat. Je monitor moet op ooghoogte staan. Dat wil zeggen: als je recht vooruit kijkt, moet je naar de bovenrand van de monitor kijken. En zonder je hoofd te bewegen, zie je dan alles wat er op het scherm staat. Is je monitor niet verstelbaar en heb je geen verhoger? Dan kun je het scherm op een paar pakken printerpapier of een stapel oude tijdschriften zetten. In het geval van een MacBook, heb je er dan natuurlijk wel een losse muis of trackpad en extern toetsenbord voor nodig. Zet het beeldscherm recht voor je en op ten minste een armlengte afstand.

Muis en toetsenbord

Het beste kun je werken met een los toetsenbord en een losse muis (of trackpad). Zorg ervoor dat het toetsenbord recht voor je staat, op zo’n 15 centimeter van de rand van je bureau. Laat tijdens het muizen je ellebogen dicht bij je lichaam blijven. Typen en muizen gebeurt bij voorkeur binnen de breedte van je schouders, zorg dus voor een compact toetsenbord. Laat je onderarmen bij voorkeur rusten op de armsteunen van je stoel, met de ellebogen in een hoek van 90 graden. Leg je polsen niet op de rand van het bureau, dan knel je van alles af. Doe zo veel mogelijk met sneltoetsen.

De juiste verlichting

Sfeervol is de verlichting op kantoor meestal niet, maar zeker in de donkere dagen zul je merken dat het wel zo efficiënt is. Zorg thuis dus voor goede verlichting. Liefst in combinatie met daglicht. Maar kijk uit: ga niet met je neus naar het raam toe zitten, want dan krijg je last van de lichtinval. Zit je met je rug naar het raam toe, dan zit je weer in je eigen schaduw. Het best kun je het bureau haaks op het raam zetten.

Slimme stopcontacten

Ook handig: slimme stopcontacten waarmee je het energieverbruik van je thuiskantoor in de gaten kunt houden. Want door al dat thuiswerken verbruiken we natuurlijk wel veel meer stroom thuis. Is het verbruik te hoog? Dan ga je toch energie vergelijken? Zo kun je de prijzen van energie-aanbieders in ons land overzichtelijk vergelijken en desgewenst overstappen. Wil je dit? Da word je compleet ontzorgd en hoef je zelf amper iets te doen.

Dit artikel stond eerder in andere vorm in iCreate.