Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Spotify krijgt grote nieuwe functies (mits je er meer voor betaalt)

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Spotify Music Pro

Spotify krijgt een extra abonnement, inclusief gave nieuwe functies. Maar daarvoor moet je wel meer betalen.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Spotify Music Pro

Streamingdiensten blijven hun tarieven maar verhogen, ook Spotify. Want hoewel deze muziekdienst nog altijd een gratis optie heeft, betaal je sinds juli vorig jaar meer voor Spotify Premium. Een individueel abonnement kost sindsdien € 10,99 per maand, daarvoor was het € 9,99.

kooptip

Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!
Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Daar blijft het niet bij: een aantal weken geleden beweerde het Amerikaanse Bloomberg dat Spotify Premium ook dit jaar duurder wordt. Dit komt met name door alle luisterboeken die onlangs zijn toegevoegd, maar die zijn nog niet beschikbaar in Nederland. Het is dus maar de vraag of de prijzen van Spotify Premium ook hier gaan stijgen.

Zelfs als er geen prijsstijging komt, ga je misschien wel meer betalen voor Spotify. Volgens een nieuw bericht van techwebsite The Verge komt de muziekdienst namelijk met een extra abonnement. Naast Spotify Premium dus. Dit abonnement wordt nu ‘Spotify Music Pro’ genoemd – het is onduidelijk of dit de officiële naam wordt. Maar gezien je voor dit abonnement meer gaat betalen, krijg je er ook meer voor terug.

Nieuw abonnement, nieuwe functies

Het hoogtepunt betreft de komst van lossless audio. Daarvoor zit nu al een verwijzing in de code van de app: Spotify biedt straks FLAC-audiobestanden ’tot 24-bit/44.1kHz’ aan, aldus The Verge. Kort samengevat betekent lossless audio dat je muziek kunt luisteren in de originele kwaliteit. Audiobestanden worden namelijk zo gecomprimeerd, dat ze precies zo klinken als de oorspronkelijke opnames. En daardoor hoor je allerlei details die bij de huidige versie van Spotify (waar audio op een andere manier wordt gecomprimeerd) niet te horen zijn.

Spotify heeft al jaren plannen voor lossless audio, maar nog altijd zonder resultaat. De streamingdienst kondigde de feature in februari 2021 aan: er zou dat jaar nog een nieuw abonnement met lossless audio komen, onder de naam ‘Spotify HiFi’. Maar in mei van dat jaar was concurrent Apple Music ze al voor. Deze muziekdienst introduceerde op dat moment ook lossless audio, en gebruikers kregen toegang zonder dat ze extra moesten betalen. Dit geldt nog steeds: er is nog altijd één Apple Music-abonnement waarbij alles zit inbegrepen. De kans is daardoor groot dat Spotify hun plannen heeft gewijzigd, en Spotify HiFi daarom is geannuleerd.

Om nu wel te kunnen rechtvaardigen dat gebruikers meer gaan betalen voor lossless audio, werkt Spotify ook aan wat andere nieuwe functies, aldus The Verge. Zo wijst de code van de app erop dat je met het Music Pro-abonnement straks ook nummers kunt ‘versnellen, mixen en op andere manieren kunt bewerken’. En The Verge heeft het over ‘optimalisatie voor koptelefoons’, waarmee je je audio kunt afstemmen op je apparatuur. Verder is er bewijs voor de komst van AI-filters om afspeellijsten te maken en te vinden.

Release?

Het blijft nog onduidelijk wanneer Spotify Music Pro het daglicht zal zien. En over de prijs weten we ook niets. Maar één ding is zeker: Spotify wil hun abonnees meer laten betalen voor toegang tot lossless audio. Wil je hier nu al van genieten, dan kun je dus terecht bij Apple Music – mits je over de juiste apparatuur beschikt.

Bron: 9to5Mac