Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Snelste Android-chip ooit is een feit – maar zelfs de Apple A15 is sneller

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Snapdragon 8 Gen 2


Lees verder na de advertentie

De belangrijkste fabrikant van Android-chips, Qualcomm, heeft zijn nieuwste en snelste chip ooit aangekondigd: de Snapdragon 8 Gen 2. Maar echt indrukwekkend is hij niet, want zelfs de Apple A15 van vorig jaar is sneller.

Snapdragon 8 Gen 2

Met veel bombarie heeft Qualcomm zijn nieuwste chip onthuld, die een revolutie zou moeten betekenen voor de Android-telefoons van volgend jaar: de Snapdragon 8 Gen 2. Dat klinkt leuk, maar nu blijkt uit benchmarks dat zelfs de A15 Bionic – die te vinden is in de iPhone 13 (mini), iPhone 13 Pro (Max) en iPhone 14 (Plus) – sneller is.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Waar de nieuwe Snapdragon een score van 1483 haalt (gebaseerd op de prestaties van één rekenkern), haalt de A15 Bionic maar liefst 1709. Dat is een nogal fors verschil. En dat verschil wordt alleen maar groter als je naar de A16 Bionic kijkt, die in de iPhone 14 Pro (Max) zit. Die haalt namelijk een score van 1874.

Apple lacht Qualcomm uit


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Het verhaal eindigt daar niet. Ook in de multi-core-scores, die kijken naar het totaalplaatje van alle rekenkernen in de chip, is Apple een stuk sneller dan Qualcomm. Hier haalt de Snapdragon een score van 4709, en de A16 een score van 5372. Wel wint de Snapdragon het op dit vlak nét van de oudere A15, die 4664 haalt – maar dat verschil is bijna verwaarloosbaar.

Snapdragon vs. Apple

Apple is zich maar al te bewust van z’n voorsprong op de concurrentie. Tijdens de presentatie van de iPhone 14 Pro werd al aangegeven dat de Snapdragon 888 – de snelste Android-chip op dat moment – moeite had om de Apple A13 Bionic bij te houden. Voor context: dat is de drie jaar oude chip uit de iPhone 11.

Het complete plaatje

Toegegeven: benchmarks zijn niet alles. De Snapdragon 8 Gen 2 heeft bijvoorbeeld een snellere 5G-modem, ondersteuning voor Wifi 7, en hij kan supersnel LPDDR5x-geheugen aan. Op die vlakken loopt hij dus voor op Apple: de race om de snelste smartphone duurt voort.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors