Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple maakte chips nóg veiliger, maar hield dat stil

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Apple Watch SE


Lees verder na de advertentie

Apple heeft afgelopen najaar bepaalde chips verbeterd, zonder hier ruchtbaarheid aan te geven: deze chips zijn nu beter beveiligd. Dat blijkt uit support-documenten op de website van Apple.

Secure Enclave chip beveiliging verbeterd

Het gebeurt zelden dat Apple nog aanpassingen doet aan een al bestaande chip. Maar nu is er een specifiek onderdeel van de A12-, A13-, en S5-chips verbeterd: het gaat om de Secure Enclave-chip. Deze co-processor zorgt voor een extra beveiligingslaag op al je Apple-producten.

Het component heeft een belangrijke rol in opslag van gevoelige gegevens. Denk aan biometrische gegevens zoals je gezicht voor Face ID en je vingerafdruk voor Touch ID. Maar ook Apple Pay verloopt grotendeels via deze weg. De naam ‘Secure Enclave’ geeft het al een beetje weg: dit onderdeel staat los van de rest van de chip en het systeem en is dus extra veilig – en nu dus nóg een beetje veiliger.

Welke producten?

In de documentatie van Apple is nu plotseling te zien dat er in de A12-, A13-, en S5-chips van producten die in het najaar van 2020 verschenen zijn, een tweede generatie van de Secure Enclave-chip zit. De gegevens op de support-pagina zijn niet helemaal consistent, maar het zou betekenen dat in ieder geval de Apple Watch SE, de HomePod mini en en achtste generatie iPad hiermee zijn uitgerust. Dit zijn allemaal nieuwe apparaten waarin een wat oudere chip is hergebruikt, maar dus met deze aanpassing.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Ook de iPhone 12, iPad Air 2020 en Apple Watch Series hebben de tweede generatie Secure Enclave-chip.

Wat is er verbeterd?

Het is niet helemaal duidelijk wat er precies veranderd is. Maar blijkbaar vond Apple het belangrijk genoeg om niet alleen de allernieuwste chips maar ook de al wat oudere chips in nieuwe apparaten aan te passen. Het lijkt een beveiliging tegen GrayKey – een klein kastje waarmee wachtwoorden te kraken zijn. Vorige zomer was ook in het nieuws dat een groep Chinese hackers de Secure Enclave chip gehackt zouden hebben – mogelijk heeft ook dat ermee te maken.

Bron: Apple Support