Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Zó kort krijg je bij Samsung updates (en zo lang bij de iPhone)

Auteur: Koen van Ekeren
5 reacties
iPhone Android updates


Lees verder na de advertentie

iPhones staan erom bekend dat ze erg lang software-updates krijgen van Apple. Zo ontvingen alle toestellen van vijf jaar of nieuwer deze week iOS 17, waaronder de iPhone XR uit 2018. Maar hoe zit het met andere fabrikanten, zoals Samsung?

Software-updates: Samsung versus iPhone

Een van de voordelen van het kopen van een iPhone is dat je er zeker van kunt zijn dat je jarenlang software-updates zult ontvangen. Apple staat erom bekend dat het zijn apparaten lang ondersteunt met nieuwe functies, beveiligingspatches en bugfixes.

De afgelopen jaren ontvingen iPhones minstens zes jaar lang software-updates. Een voorbeeld zijn de iPhone XR en iPhone XS (Max), die in 2018 werden geïntroduceerd en nog steeds de nieuwste versie van iOS draaien: iOS 17. Die blijft nog tot zeker september 2024 actueel.

Slechts twee jaar ondersteuning

Hoe anders is dat bij de Zuid-Koreaanse telefoongigant. De Samsung Galaxy S20 – het vlaggenschip uit 2020 dat destijds 1349 euro kostte – wordt straks niet voorzien van het nieuwste besturingssysteem. Alleen de Galaxy-modellen uit 2021 of nieuwer kunnen straks updaten naar One UI 6, dat naar verwachting rond oktober aankomt.


kooptip


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Ook bij de andere telefoons van Samsung, zoals de Galaxy A, Galaxy M en Galaxy F, mogen alleen telefoons uit 2021 of nieuwer mee naar One UI 6. Beveiligingsupdates ontvangen de toestellen nog wel even (vaak tot ze vier jaar oud zijn), maar nieuwe Android-functies kunnen ze vergeten.

Waarom langer software-updates bij iPhone dan Samsung?

Dat Apple de iPhones zo lang voorziet van software-updates, is omdat het zijn eigen besturingssysteem gebruikt: iOS. Het is speciaal ontworpen voor de iPhone en Apple heeft volledige controle over de ontwikkeling. Daarom kan het bedrijf gemakkelijker software-updates uitbrengen, zonder afhankelijk te zijn van externe partijen.

Samsung gebruikt daarentegen Android, een open source besturingssysteem dat door Google is ontwikkeld. Android wordt door veel verschillende fabrikanten gebruikt, die elk hun eigen aanpassingen maken aan het besturingssysteem. Samsung voegt bijvoorbeeld zijn eigen interface, One UI, toe aan Android. Dit betekent dat Samsung meer tijd en moeite moet besteden aan het testen en optimaliseren van de software-updates voor zijn toestellen.

Het gevolg is niet alleen dat je de updates minder lang krijgt, maar ook minder snel. Zo was de release van Android 14 (de nieuwste versie van het besturingssysteem) op 4 oktober 2023. Tien maanden later (met One UI 6) werden de Android-functies voor het eerst toegankelijk voor Samsung-toestellen.

Samsung belooft beterschap

Het goede nieuws voor Samsung-liefhebbers is dat het bedrijf zich inspant om hun toestellen langer te ondersteunen met nieuwe besturingssystemen. De S21-reeks en nieuwer krijgen zeker vier grote Android-updates, zo belooft het bedrijf. Voor de nieuwe S23 vallen hieronder Android 14 tot en met Android 17. De laatste versie zou naar verwachting begin 2027 beschikbaar moeten zijn.

Daarmee wordt het verschil wat software-updates betreft kleiner. Maar zeker als je eraan denkt om een wat ouder Samsung-model te kiezen, is het updatebeleid iets om mee te nemen in je overwegingen.

Lees ook: Welke iPhone kopen? Vind de beste iPhone voor jou