Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Rookmelders verplicht: 3x rookmelders met HomeKit-ondersteuning

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
Eve smoke


Lees verder na de advertentie

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: vanaf vrijdag 1 juli zijn rookmelders verplicht. Als je dan toch een rookmelder moet aanschaffen, dan kun je het beter meteen maar goed doen. Daarom hebben wij enkele slimme rookmelders met HomeKit-ondersteuning voor je op een rij gezet.

Rookmelders verplicht

Vanaf aanstaande vrijdag 1 juli zijn rookmelders verplicht in iedere Nederlandse woning: je moet er op iedere verdieping van je huis eentje hebben. Sinds 2003 is er al een rookmelder-verplichting voor nieuwbouw, maar nu is die er ook voor bestaande bouw. Niemand komt je controleren, voorlopig heeft het geen gevolgen voor je verzekering. Maar een rookmelder kan levens redden, dus waarom zou je het niet doen?

Natuurlijk kun je al voor een paar tientjes al een setje eenvoudige rookmelders kopen. Maar het zal je niet verbazen dat er naast slimme speakers, lampen en deurbellen ook slimme rookmelders zijn. Het voordeel laat zich raden: je krijgt niet alleen een akoestisch signaal vanuit de melder zelf, maar ook een pushmelding op je iPhone of een e-mail. Ben je niet thuis, dan zie je dus ook meteen dat er iets loos is en kun je actie ondernemen.

Slimme rookmelder met HomeKit-ondersteuning

Heb je een iPhone, dan zijn slimme apparaten met HomeKit-ondersteuning het fijnst. Die bedien je centraal vanuit de app Woning. Of je stuurt ze aan via de spraakassistent Siri. En heb je meerdere HomeKit-apparaten, dan werken ze ook samen. Zo kun je instellen dat, zodra je slimme rookmelders rook detecteren, je slimme lampen aan springen. Dit zijn drie degelijke rookmelders met HomeKit-ondersteuning.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Let op: door de wetswijziging zijn rookmelders op dit moment erg populair. Mogelijk zijn ze (tijdelijk) niet op voorraad via de genoemde linkjes.

Netatmo Slimme Rookmelder

netatmo slimme rookmelder

Eigenlijk hoef je niet verder te zoeken: het Franse merk Netatmo is met stip de belangrijkste speler op de markt – en het is ook de enige rookmelder die je bij Apple zelf kunt kopen. De slimme rookmelder van Netatmo maakt een geluid van 85 dB bij het detecteren van brand en rook, en stuurt direct een bericht naar je iPhone. Maak je je zorgen om een lege batterij? Hoeft niet, want de accu gaat tien jaar mee en dan is een rookmelder sowieso aan vervanging toe. Hij kost momenteel € 79,99 bij Coolblue en € 74,99 bij Amazon. Er zijn ook multipacks te koop: bijvoorbeeld een 3-pack voor € 219 bij Coolblue of voor € 199 bij Bol.com.

Bosch Smart Home Rookmelder

Bosch rookmelder

Het Duitse merk Bosch timmert de laatste jaren stevig aan de weg voor wat betreft slimme apparaten. Zodoende is er de Bosch Smart Home Rookmelder. Ook deze maakt een geluid van 85 dB, stuurt berichten naar je iPhone en gaat 10 jaar mee. Nadeel? Om er álles uit te kunnen halen heb je een Bosch basisstation nodig. € 79,95 bij Coolblue!

Elgato Eve Smoke

De Elgato Eve Smoke is nog zo’n slimme rookmelder, met weer de bekende kenmerken: 85 dB, berichten op je iPhone en een levensduur van 10 jaar. De Eve Smoke voert maandelijks automatisch een test uit en zo weet je zeker dat hij nog werkt. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij steeds lastiger verkrijgbaar is – bij de Bol’s en Coolblue’s van deze wereld vind je hem op dit moment niet. Kleinere webshops hebben hem vaak nog wel – even googelen dus. Meer informatie vind je op de website van Eve Home.

Het goede alternatief (zonder HomeKit)

google nest protect

Zoals je ziet is de keuze qua HomeKit-rookmelders niet reuze. Wil je hoe dan ook een slimme rookmelder, maar hecht je minder waarde aan HomeKit? Dan is de Google Nest Protect V2 een uitstekend alternatief. Deze registreert niet alleen rook, maar ook koolmonoxide – ook al zo’n sluipmoordenaar. Is er een lek gedetecteerd? Dan word je gewaarschuwd door een vrouwenstem die je precies vertelt waar het probleem zich voordoet. Én via je iPhone, want hoewel niet via de HomeKit-app, heeft de Google Nest Protect V2 natuurlijk een eigen app. Je koopt hem bij Coolblue voor € 119.

Ook verstandig: een koolmonoxide-melder met HomeKit

Fibaro]

Als je dan toch je huis aan het beveiligen bent met slimme apparaten, denk dan ook eens aan een koolmonoxidemelder. Ook daarvan bestaan slimme varianten met HomeKit-ondersteuning. Een goed voorbeeld is de Fibaro CO-melder. Via een ledje zie je wat het koolmonoxide-gehalte in je huis is. Als er een teveel aan koolmonoxide wordt gedetecteerd in je woning, hoor je een alarm en ontvang je een melding op jouw smartphone. Je koopt hem voor € 89,99.

Dit vind je misschien ook interessant …