Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

PSD2: wat is het en wat moet je erover weten

Auteur: iCreate
0 reacties
PSD2


Lees verder na de advertentie

Je hebt er waarschijnlijk al over gehoord: de nieuwe betalingsrichtlijn PSD2. Maar wat is PSD2 en wat hebben softwareontwikkelaars en banken eraan? Lees snel verder voor het antwoord!

Wat is PSD2?

PSD2 staat voor ‘Payment Services Directive 2’. Dit is een formele specificatie voor software die specifiek is geschreven voor het 2e deel van de specificatie van de betalingsboekhouding genaamd ‘PDD2’. Deze specificatie is gezamenlijk ontwikkeld door de gevolmachtigde vertegenwoordigers van de deelnemende Europese banken. Simpel gezegd integreert het de Europese betaalmarkt, waarover we zometeen meer zullen vertellen.

Waarom is PSD2 ingevoerd?

PSD2 is ingevoerd om de transparantie binnen de Europese betaalmarkt te vergroten en om het voor softwareontwikkelaars gemakkelijker te maken om gebruik te maken van de bestaande software-infrastructuur die momenteel in de Europese banksector aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat Europese softwareontwikkelaars een betere toekomst hebben binnen de betalingsmarkten en dat zij niet telkens het wiel opnieuw hoeven uit te vinden wanneer zij software als extra dienst aan hun klanten willen aanbieden.

Wat is het doel van PSD2

PSD2 geeft softwareontwikkelaars in wezen een RFC (Receivable Date) op een bepaalde datum in de toekomst om hun softwarefunctionaliteit te documenteren. Deze RFC wordt vervolgens opgenomen in de PDD2-specificatie en de software wordt vervolgens gepubliceerd onder de PDD2-open standaardlicentie. Dit formaliseert het softwareontwikkelingsproces en garandeert dat toekomstige software-updates de laatste verbeteringen aan de specificatie zullen bevatten.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Het biedt ook een kader waarbinnen de softwareleveranciers software kunnen maken die in overeenstemming met de evoluerende PDD2-specificatie zal worden onderhouden en geüpgraded. In wezen betekent dit dat het in alle opzichten een volledig ondersteunde norm zal zijn binnen de Europese betalingsmarkt.

Welke voordelen biedt deze nieuwe betalingsrichtlijn?

Misschien ben jij werkzaam als softwareontwikkelaar. Wat betekent het nu voor jou om software te maken als een extra dienst voor cliënten? Het komt erop neer dat de softwareleveranciers zich kunnen concentreren op het leveren van de betere producten en het leveren van de betere klantervaringen.

Er zal minder stress zijn en meer tijd om andere dingen te doen die belangrijk zijn voor de klant, zoals het runnen van een bedrijf of het hebben van een leven. De verkopers zullen een vaste bron van inkomsten hebben waarmee ze kunnen investeren in hun bedrijf en hun mensen.

Een voorbeeld van een dienstverlener die werkt met PSD2 is Invers. Invers werkt vervolgens weer samen met andere bedrijven die hierdoor deze technologie kunnen toepassen, zoals Bridgefund.

Potentie voor groei

De Europese betaalmarkt is een groeiende markt en heeft het potentieel om even groot te worden als de huidige betaalmarkt in de Verenigde Staten. Dit betekent dat softwareontwikkelaars deze route serieus moeten overwegen als zij software voor de Europese markt willen maken. Het heeft het potentieel om onze klanten een nog beter leven te bieden, aangezien zij het extra voordeel zullen hebben van een ingebouwd betalingssysteem, wat betekent dat hun betalingen ook deel zullen uitmaken van hun bedrijf.

De best mogelijke ervaring voor klanten

Voor verkopers betekent dit dat ze een betalingssysteem kunnen bouwen dat voortdurend zal worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat hun klanten de best mogelijke ervaring blijven hebben. Dit betekent ook dat eventuele updates hun klanten in staat zal stellen om een oogje te houden op eventuele problemen als ze zich voordoen, wat hen gemoedsrust zal geven als ze werken met hun klanten. Voor klanten betekent dit dat hun betalingen niet in handen van een derde partij worden gelaten terwijl zij werken of hun baan hebben, dit betekent dat hun betalingen deel uitmaken van hun eigen bedrijf.

Wat heeft de toekomst in petto?

PSD2 is een belangrijke kans voor de softwareontwikkelaars, aangezien er een enorme hoeveelheid geld van eigenaar verandert in de betalingsindustrie. Dit betekent dat er een grote kans is om een bedrijf rond de software op te bouwen. Het heeft dan ook veel toekomstpotentie en verandert de Europese bankenwereld aanzienlijk.