Terug naar Oproep: ben je opgelicht via het internet?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Oproep: ben je opgelicht via het internet?

Door Koen van Ekeren16 juli 2020 08:331 min. leestijd22

Sinds de coronacrisis is het aantal gevallen van internetoplichting enorm toegenomen. Via WhatsApp bijvoorbeeld, maar ook met nep-webshops, valse sms’jes van banken en andere trucs slaan cybercriminelen hun slag. In de volgende iCreate gaan we hier uitgebreid op in. Zo doorzie je de trucs als snel en ben je oplichters een stap voor.

internet oplichting ervaringen

We zijn benieuwd of criminelen jou de afgelopen periode ook hebben proberen op te lichten, en hoe. Via welk platform ging het? Welke truc haalden ze uit? En hebben ze geld buitgemaakt, of was het jou allemaal iets te doorzichtig?

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

• Blijf altijd verbonden, ook zonder iPhone!
• Alleen mogelijk met een mobiel abonnement van T-Mobile

Een grote feature over internetoplichting is namelijk in de maak, en daarin willen we ook de ervaringen van onze lezers delen. Laat onder dit bericht een reactie achter – wie weet zie je je reactie in iCreate 121 terug.

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

22
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Etienne
Lezer
Etienne

Ik krijg de laatste tijd, dagelijks heel veel valse emails.. Heel vervelend.. Kan daar iets aan gedaan worden??

Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Aan ontvangerszijde: gebruik een Gmail account. Maar kijk dan minstens maandelijks in je Spam map, want sommige “goede” berichten belanden tussen de “foute” in je Spam map.

Frank Hertogh
Lezer
Frank Hertogh

Een paar jaar geleden ingetrapt “KLM” beloofde een voucher geloof ik en ik heb toen mij 06 ergens ingevuld. Daarna meteen €15 kwijt en dat zou bij elke vragenronde verder gaan. Die moest je doorlopen om kans te maken op iets. Meteen gestopt natuurlijk maar toch even de klos.

lezer
Lezer
lezer

Ik ben bijna opgelicht via whatsappfraude mbt een substantieel bedrag wat ik al had overgemaakt. Dankzij de beveiliging intern van de ING kon het bedrag veilig worden gesteld. De criminelen gingen uitermate slim te werk. Hopelijk kan er iets tegen deze misdadigers worden gedaan, want het aantal oplichtingen stijgt gigantisch per dag.

Filip Vande Cappelle
Lezer
Filip Vande Cappelle

Een mail (met in bijlage een factuur) van ons bedrijf aan een klant in Zuid Amerika werd vorig jaar onderschept door malafide hackers. Zij hebben (in onze naam) aan onze klant laten weten dat onze bankrekening gewijzigd zou zijn en vroegen de klant om op een andere bankrekening te betalen. Die mail zag er echt ‘echt’ uit: afzender was een bestaande collega, het email adres verschilde slechts op één karakter, ons logo werd gebruikt, etc… Op hetzelfde moment kreeg ons bedrijf ook een mail binnen van ‘onze klant’ die liet weten dat hij de factuur goed ontvangen had en die… Lees meer »

Gerry Seynaeve
Lezer
Gerry Seynaeve

Een tijdje geleden werden mijn collega’s en ikzelf geplaagd door een mail met de boodschap dat we op por**-websites zijn geweest. 😮 De moderne patertjes zouden dan screenshots hebben, waarmee ze je afpersen voor bitcoins. Betaal je ze niet, dan verspreiden ze die foto’s naar je hele adressenboek, want dat zouden ze ook gehackt hebben. Getuige daarvan is het feit dat ze een mail sturen vanuit jouw eigen adres naar jezelf. Uiteraard allemaal niks van waar. (over dat bezoek aan die por**-sites kan men nog twijfelen :-)) Elke amateur-hacker kan een mail versturen zogezegd komende van iemand anders. Dus niet… Lees meer »

Filip Vande Cappelle
Lezer
Filip Vande Cappelle

Klopt, ik heb dit ook verschillende keren voor gehad. Heb er nooit op gereageerd, direct de spam folder ingekieperd. Tot nu nog niemand van mijn vrienden die me gemeld heeft dat hij of zij vreemde foto’s van mij heeft binnengekregen hoor…

Pierre Lambert
Lezer
Pierre Lambert

In februari is mijn apple-ID gehackt. Ik kon niet meer inloggen op icloud en mijn email was onbruikbaar. Ook na contact met apple support was er geen redding mogelijk.

Filip Vande Cappelle
Lezer
Filip Vande Cappelle

Dit lijkt me toch héél straf… en baart me zorgen. Eén van de redenen waarom ik zo veel mogelijk met  producten werk is omdat me altijd verteld wordt dat deze beter beveiligd zijn, inclusief de -ID. Stof tot nadenken !

Niek N
Lezer
Niek N

Volgens mij zou je dan nogsteeds toegang kunnen krijgen via de Beveiligingsvragen die je invulde bij het aanmaken van een Apple ID. Dat zijn van die vragen als ‘Je eerste huisdier’ of ‘Je favoriete jeugd idool’.

Medewerkers van Apple Support mogen je wachtwoord op afstand laten resetten als je minimaal 2 van de 3 antwoorden goed kunt opnoemen. Je krijgt dan precies 1 dag later een email waarmee je een nieuw wachtwoord kunt aanmaken, die link werkt dan geloof ik 1 uur dus zet daar een herinnering voor.

Joke
Lezer
Joke

Waar moet ik beginnen? Mailtjes zogenaamd van Bol.com met vouchers. Je zag bijna geen verschil, het is meer het gevoel dat er iets niet klopt. Verder 4x per dag mails over bitcoins die klaar staan en over door mij goedgekeurde betalingsopdrachten. Ik heb niks geopend maar gooi alles direct weg. Maar het ergste waren Whatsappjes, zogenaamd van mijn dochter, of ik een bedrag wilde voorschieten. Ik wilde al betalen en heb haar toen toch eerst gebeld, ze wist van niks. Nu heb ik in Whatsapp ingesteld dat ik een melding krijg als iemand z’n telefoonnummer wijzigt en op mijn eigen… Lees meer »

Elmy
Lezer
Elmy

Graag wil ik een reactie geven. Zelfs Gmail is niet veilig, ik ontvang al enige weken van alles over Bitcoins, ‘transactie goedgekeurd’?, ‘kunnen nu uitbetalen’…soms 7 tegelijk en belandde in de Reclame map van Gmail. Geen idee hóe ze bij m’n naam en account gekomen zijn….ik heb nog NOOIT iets met Bitcoins gedaan.
Altijd alle mail deleted, maar het stopt niet?. Raadsels….
In Berichten ontvang ik zogenaamd via PostNL en Justitiële incassobureau met het verzoek geld over te maken….gelukkig niet ingetrapt omdat het niet klopte. Wél dreigen met een deurwaarder voor 16,99?….wel lef hebben….

Paul
Lezer
Paul

Dat overkomt mij ook. Gelukkig is het screening-algoritme van Gmail wel goed: in mijn inbox komt geen spam terecht, in mijn Reclame map komt wel allerlei onzin terecht. Veelal mails namens Leadworld Online Generation Limited. Hoe zijn die aan mijn adres gekomen?

Harm Jan
Lezer
Harm Jan

Ze kunnen soms mail vooral die via Azie lopen vaak de mailadressen onderscheppen heb ik ontdekt, had ook veel last van dergelijke mail. Als antwoord een keer gemaild mijn accountant en advocaat neemt spoedig contact met u op, nooit meer iest gehoord??

Mirjam
Lezer
Mirjam

Opgelicht via ITrader in 2018, voor € 15.000

Nijhof
Lezer
Nijhof

Ik werd opgebeld door een dame die zich voordeed als medewerker van ING. Zij gebruikte het alarmnummer van ING dat ze middels bewerken van haar eigen nummer (spoofing) op mijn display verscheen. Dus ik dacht dat ik met de bank te maken had. Zij vertelde mij dat derden bij mijn rekening konden komen en dat ik snel het geld op de rekening van andere bank moest storten. Ik zou dan de volgende dag naar mijn eigen bank in de stad moeten gaan om het geld weer op een nieuwe rekening te laten storten. Gelukkig door tussenkomst van bank is het… Lees meer »

Fred
Lezer
Fred

Bestelling geplaatst bij webshop http://www.kattegrit.com, artikelen nooit ontvangen. Diverse mailtjes gezonden
echter zonder antwoord.

Paul
Lezer
Paul

zelfde probleem als Elmy, dagelijks meerdere mails ivm Bitcoins :
ik ontvang al enige weken van alles over Bitcoins, ‘transactie goedgekeurd’, ‘kunnen nu uitbetalen’, ‘gelieve uw account te vernieuwen’, ‘antwoord is verreist’ enz.. soms 7 tegelijk en belandde in de Reclame map van Gmail. Geen idee hóe ze bij m’n naam en account gekomen zijn….ik heb nog NOOIT iets met Bitcoins gedaan.
Altijd alle mail deleted, maar het stopt niet

angelina
Lezer
angelina

ik ben opgelicht via een advertentie van een pupy

Paul
Lezer
Paul

Mailtje van “Mijn-ING”: verleng uw toegang tot de mobiele Bankieren App. Binnenkort vervalt de toegang van een of meerdere apparaten tot uw Mobiel Bankieren App.
De mail ziet er gelikt uit, maar is natuurlijk nep.
Ik krijg heel af en toe soortgelijke mails van banken waar ik geen rekening heb. Die zijn overduidelijk phishing mails, dus deleten maar.

Jan Klijnsmit
Lezer
Jan Klijnsmit

Ik ben al eens bijna opgelicht toen ik op Marktplaats mijn motor wilde verkopen. Ik had op aangeven van de “koper”, die op een booreiland zou werken en die mij via WhatsApp benaderde, een PayPal rekening geopend. Omdat de koper niet zelf de motor zou kunnen ophalen schakelde hij voor het transport een transportbedrijf in. Op zijn verzoek stuurde ik hem duidelijke foto’s van de motor. Hij zou ook de kosten van het transportbedrijf betalen, want de motor moest naar zijn woonadres in Kroatië. Ik had een kopie ontvangen van “zijn” identiteitsbewijs en alles leek te kloppen. Op de dag… Lees meer »

Tineke
Lezer
Tineke

Bestelling geplaatst en betaald bij Angelina Taylor voor speciale dames steunsandalen op 13 mei jl, ik ontving bijna elke dag e-mails. Op 28 juni jl, hun een e- mail gestuurd, mijn geld retour of binnen 14 dagen de sandalen, ik heb geschreven dit lijkt oplichting, als ik niets krijg geef ik door dat jullie oplichters zijn aan het Nederlandse programma. Tot op heden geen enkele mail meer ontvangen, zie ook de advertentie niet meer.