Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Opgepast: iCloud verhoogt je dataverkeer

Auteur: iCreate
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Op het eerste gezicht is iCloud een hele slimme oplossing om je data automatisch met je verschillende Macs en iOS-apparaten te synchroniseren. Maar ongemerkt kan iCloud ook een aanslag plegen op je beschikbare bandbreedte en voor je het weet zit je al aan je datalimiet terwijl de maand nog maar net begonnen is. En dan hebben we het nog niet over de mogelijke trage synchronisatie via iCloud of de risico’s voor je privacy…

Dataverkeer

Standaard krijg je met iCloud 5 GB gratis opslagruimte op de Apple-servers voor apps, liedjes en e-boeken die je in de iTunes App Store aanschaft en voor foto’s die je op je iPhone maakt en naar iCloud uploadt.

Stel dat binnen een gezin vader, moeder en zoon allemaal een iPhone hebben en dezelfde Apple-ID gebruiken (zodat ze apps, liedjes, enzovoort gewoon maar één keer hoeven te kopen). Ga er even van uit dat iedereen zich overdag buiten het wifi-netwerk bevindt (op school, in de auto, in het park). De zoon is helemaal gek van muziek en downloadt dagelijks zes nieuwe liedjes  (ongeveer 20 MB). Als iCloud op alle iPhones is ingeschakeld, zal dus op alle drie de iPhones elke maand zo’n 600 MB van de datalimiet worden gesnoept, ook als pa en ma helemaal geen behoefte hebt aan deze liedjes. In totaal genereert de zoon daarmee dus 1800 MB aan dataverkeer.

Abonnement

Per iPhone is  600 MB per maand best veel. Bij de goedkopere mobiele-telefoonabonnementen heb je een datalimiet van je 250 of 500 MB en met de duurdere krijg je maximaal 1 GB per maand. Vader en moeder zullen ongetwijfeld niet blij zijn dat zoonlief zonder het te beseffen via iCloud automatisch 600 MB van hun tegoed ‘pikt’, om nog maar niet te spreken van hun reactie als ze een eenvoudig abonnement hebben met een datalimiet van 500 MB.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Ter vergelijking: op de ‘oude’ manier zou je liedjes één keer naar iTunes downloaden en vervolgens al je apparaten om de beurt met iTunes synchroniseren. Aan de ene kant is dat meer werk, maar aan de andere kant verbruik je op die manier maar 500 MB (ongeveer 0,5 GB) dataverkeer per maand, in plaats van 1800 MB.

Dataverbruik

Wat kun je nu doen om je dataverbruik te beperken?

  1. Maak selectief gebruik van ‘Automatische downloads’. E-boeken bijvoorbeeld, lees je wellicht alleen op de iPad, op al je andere apparaten schakel je de optie voor het automatisch downloaden van e-boeken uit.
  2. Gebruik iTunes wifi-synchronisatie in plaats van iCloud. Alles wat je aan apps, liedjes en dergerlijke downloadt vanuit de Apple Store komt dan op één computer (Mac of pc) terecht, waarna je de bestanden via je lokale thuisnetwerk met al je andere apparaten kunt synchroniseren.
  3. Gebruik de conventionele synchronisatiemethode via een kabeltje. Handig als je je iOS-apparaat toch al telkens via de computer oplaadt.

Traagheid en capaciteit

iCloud is niet zaligmakend. Heb je geen snelle internetverbinding, dan verloopt het synchroniseren via iCloud sowieso een stuk trager dan via iTunes. Ook moet je bij gebruik van iCloud niet vergeten dat sommige iOS-apparaten, zoals een 8GB iPhone,  een beperkte opslagcapaciteit hebben.

Privacy

Bedenk ten slotte dat iCloud ook je privacy kan schenden. Heb je op al je apparaten Fotostream aan staan, dan wordt elke nieuwe foto die je maakt naar al je apparaten gestuurd. Maar ook al aanwezige foto’s kun je via iCloud naar andere apparaten sturen. Dat kan je privacy beperken, zeker als al je apparaten dezelfde Apple-ID gebruiken, maar door verschillende personen in je huishouden worden gebruikt. Schakel in dat geval Fotostream liever uit.

Foto: CNET