Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Nieuw in de NS-app: de zitplaatszoeker

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
NS app zitplaatszoeker trein


Lees verder na de advertentie

Reis je met de trein, dan herken je dit vast wel: je propt je in een overvolle wagon en staat daar dan een hele tijd hutjemutje. Pas bij het uitstappen bemerk je dat er een wagon verderop nog genoeg plek was geweest. Daar heeft de NS iets op gevonden: in hun Reisplanner-app zit voortaan een zitplaatszoeker.

De app van de NS liet eerder al zien of het druk is in de trein, maar is nu nauwkeuriger. Je ziet nu niet alleen óf een trein druk is, maar waar in de trein het precies druk is. In de app wordt met de kleurtjes groen, geel en oranje aangegeven waar je nog de grootste kans op een zitplaats hebt. Zo midden op de dag hoef je je zo te zien nergens druk om te maken, maar in de spits kun je zo strategisch bepalen waar je wilt zitten:

Traject Arnhem – Den Bosch

De zitplaatsenzoeker werkt overigens nog niet overal. Momenteel wordt er getest met Sprinters op de traject Arnhem-Den Bosch. Uit onderzoek bleek namelijk dat het op dit traject vaak gebeurt dat reizigers nog staan, terwijl er even verderop nog meer dan genoeg ruimte is. Hoofdconducteurs van de NS geven aan dat er in 30 procent van de treinen reizigers staan, terwijl er elders in de trein nog plaats is. Mocht de test een succes blijken, dan gaat de NS de zitplaatszoeker ook op andere trajecten inzetten.

Slimme sensoren bepalen gewicht


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

NS gebruikt slimme sensoren op het spoor om de verschillende wagons te wegen. Aan de hand van het gemiddelde gewicht van een passagier en het aantal stoelen, wordt berekend hoe vol het is in een bepaalde coupé. Een flinke investering, die sensoren? Nee hoor, ze lagen er al voor het wegen van goederenvervoer. Tijdens een hackaton vorig jaar ontstond het idee om ze in te zetten als zitplaatsenzoeker.

Download NS Reisplanner Xtra gratis in de App Store.