Terug naar Nieuw in de NS-app: de zitplaatszoeker
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Nieuw in de NS-app: de zitplaatszoeker

Door Laura Grootaarts10 april 2018 13:562 min. leestijd0

Reis je met de trein, dan herken je dit vast wel: je propt je in een overvolle wagon en staat daar dan een hele tijd hutjemutje. Pas bij het uitstappen bemerk je dat er een wagon verderop nog genoeg plek was geweest. Daar heeft de NS iets op gevonden: in hun Reisplanner-app zit voortaan een zitplaatszoeker.

De app van de NS liet eerder al zien of het druk is in de trein, maar is nu nauwkeuriger. Je ziet nu niet alleen óf een trein druk is, maar waar in de trein het precies druk is. In de app wordt met de kleurtjes groen, geel en oranje aangegeven waar je nog de grootste kans op een zitplaats hebt. Zo midden op de dag hoef je je zo te zien nergens druk om te maken, maar in de spits kun je zo strategisch bepalen waar je wilt zitten:

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

NS app zitplaatszoeker trein

Traject Arnhem – Den Bosch

De zitplaatsenzoeker werkt overigens nog niet overal. Momenteel wordt er getest met Sprinters op de traject Arnhem-Den Bosch. Uit onderzoek bleek namelijk dat het op dit traject vaak gebeurt dat reizigers nog staan, terwijl er even verderop nog meer dan genoeg ruimte is. Hoofdconducteurs van de NS geven aan dat er in 30 procent van de treinen reizigers staan, terwijl er elders in de trein nog plaats is. Mocht de test een succes blijken, dan gaat de NS de zitplaatszoeker ook op andere trajecten inzetten.

Slimme sensoren bepalen gewicht

NS gebruikt slimme sensoren op het spoor om de verschillende wagons te wegen. Aan de hand van het gemiddelde gewicht van een passagier en het aantal stoelen, wordt berekend hoe vol het is in een bepaalde coupé. Een flinke investering, die sensoren? Nee hoor, ze lagen er al voor het wegen van goederenvervoer. Tijdens een hackaton vorig jaar ontstond het idee om ze in te zetten als zitplaatsenzoeker.

Download NS Reisplanner Xtra gratis in de App Store.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar