Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids ūüéß
Cover van

Waarom schrijven over dure iPhones goedkope napraterij is

Auteur: Arjan Kropman
3 reacties
iPhone Xs (Max) en Xr


Lees verder na de advertentie

De social media en internet lopen over van de negatieve berichtgeving naar aanleiding van de laatste keynote van Apple. De drie nieuwe iPhones (Xs, Xs Max en Xr) zijn schandalig duur, is de vrijwel unanieme uitkomst van de kennisgeving.

Nieuwe iPhone te duur? Onzin

Laat ik beginnen met één bewering oppakken die waar is: de duurste iPhone die nu op de markt is, is inderdaad duurder dan welke andere iPhone ooit. Daarmee is dan gelijk alle kruit verschoten. De nieuwe, grotere, snellere iPhone Xs Max met 512 GB opslagcapaciteit kost 1659 euro. En ja, ook ik vind dat een fiks bedrag. Het is aan jou om te bepalen of je hem dat waard vindt. Alle andere beweringen over dure iPhones zijn verder onzinnig. Ik leg uit waarom.

Goedkoper of gelijk geprijsd

De eveneens nieuwe iPhone Xs is de vervanger van de X (zoals je vroeger na de 5, de 5s kreeg en na de 6 de 6s). Met een vanaf-prijs van 1159 euro (64 GB) en een prijs van 1329 euro voor de 256 GB-versie is deze exact zo duur (of: goedkoop) als zijn voorganger. De 512 GB-versie is nieuw in het assortiment en kost 1559 euro.

De iPhone Xr is helemaal nieuw en kent geen voorganger. Beweren dat hij dus goedkoper (of duurder) is, is onzinnig. Wel is het zo dat de Xr voor een heel groot deel dezelfde looks en specificaties heeft als de Xs en toch honderden euro’s (!) goedkoper is. Dit komt doordat Apple kiest voor gebruik van minder dure materialen. Hoezo allemaal veel duurder?


kooptip


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

iPhone Xr kleuren

Apples met peren

Waarom dan toch die bewuste tendens op social media en internet? Vaak wordt de vergelijking gelegd met Samsung, de Koreanen maken (ook) veel goedkopere telefoons en dan valt het verschil met Apple op. Vooral het bedrag van 1659 euro (Xs Max 512 GB) wordt dan vaak genoemd. Dat komt mooi uit in het betoog. De concurrerende  prijs van 859 euro van de Xr 64 GB lees je in deze context nergens terug.

Het is appels met peren vergelijken. Ik gebruik de spijkerbroekmarkt als voorbeeld. Neem een spijkerbroek van G-Star: de 3301 Slim Jeans kost 129,95 euro. Een soortgelijke broek van Cars kost 59,95 euro. Aan de billen van een mooi model zie ik geen verschil. De broek van G-Star is echter meer dan twee keer zo duur, terwijl de specs exact gelijk zijn: je schuift ‚Äėm over je kont en je hebt het minder koud. Ik betwijfel of dit iets met kwaliteit te maken heeft. Niemand hoor ik hierover, terwijl het verschil in prijs bij de iPhones en de concurrenten veel minder groot is en je hier nog veel meer over specificaties kunt vertellen.

Negatief loont

Ik heb laten zien dat de nieuwe iPhones niet duurder zijn en ik heb een marktvoorbeeld gegeven van een productgroep waarbij de prijzen verder uit elkaar lopen en waar geen haan naar kraait. Waarom wordt er dan toch zo negatief over Apple geschreven?

De keynote is een moment waarop wereldwijd duizenden websites willen scoren. De hype rondom Apple is enorm en daar pikt iedereen graag een graantje van mee ‚Äď wij hier ook. De gedachte heerst blijkbaar dat negatieve berichtgeving beter wordt opgepakt dan een positieve insteek. Waarom anders praten we elkaar allemaal na?

De nieuwe iPhones zijn helemaal niet duurder dan ooit. Dat er een behoorlijk prijskaartje aan hangt, dat is zeer zeker waar. Of ze het waard zijn? Met het beantwoorden van die vraag, gaan we je hopelijk in de toekomst helpen. Wat mij betreft ligt daar de taak van ons als media.