Terug naar Nee Google, gratis diensten zijn niet gratis
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Nee Google, gratis diensten zijn niet gratis

Door Sven Lamers17 augustus 2015 09:283 min. leestijd0

Onlangs organiseerde Google zijn eigen ontwikkelaarsconferentie: Google I/O 2015. Hier presenteerde de zoekreus een nieuwe dienst genaamd Google Foto’s, die eigenlijk te goed klinkt om waar te zijn: onbeperkte cloudopslag voor ál je foto’s, je afbeeldingen altijd beschikbaar op al je apparaten, waar je ook bent en tot slot een geweldige zoekfunctie.

In Google Foto’s kun je naar voorwerpen, landschappen of evenementen zoeken en vervolgens krijg je precies voorgeschoteld wat je wilt zien. Zoek naar ‘strand’ en je krijgt al je strandfoto’s. Zoek naar ‘concert’ en je krijgt foto’s van de optredens waar je bent geweest. Zoek naar ‘kat’ en je ziet alle foto’s van je huisdier voorbij komen. Google Foto’s werkt ongelofelijk goed en praktisch – ik ga zelfs zo ver om te zeggen dat het beter werkt dan Apple’s Foto’s.

En toch weiger ik om Google’s nieuwe dienst te gebruiken. Omdat ik niet wil dat Google nóg meer gegevens van mij verzamelt.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Google’s definitie van ‘gratis’

Het is al lang geen geheim meer dat de zogeheten gratis diensten van Google niet gratis zijn. Bij Google ben jij het product. Je zoekgeschiedenis wordt gebruikt om perfect op jou afgestemde advertenties te tonen. Voor je mailtjes in Gmail geldt hetzelfde. Nu met Foto’s krijgt Google dus een nog completer beeld van jou en dankzij de geavanceerde beeldherkenning werkt dat zelfs geautomatiseerd. Maak een foto dat je zit te barbecueën en je krijgt advertenties voor een nieuwe barbecue, kolen of aanmaakblokjes. Maak een foto van het strand en je krijgt zonnebrand-, zonnebrillen- en zwembroekenreclames.

Maak een foto van je parkiet en je krijgt aanbiedingen voor kooitjes, zangzaad en dvd’s van Roadrunner. En voor je het weet, zie je je dronken foto’s terug op grote reclamebillboards langs de weg omdat je ergens toestemming hebt gegevens dat Google je foto’s met adverteerders mag delen. Ergens moeten de dollars vandaan komen …

Centen boven privacy

Apple verdient zijn geld niet aan persoonsgegevens. Je betaalt voor iPhones, MacBooks en iCloud-opslag en Apple verdient daar goed geld mee. ‘Met je gegevens gebeurt niets, ze worden alleen voor je bewaard’ benadrukt Tim Cook te pas en te onpas als hij over privacy spreekt. Maar waarschijnlijk sta ik weer redelijk alleen met mijn standpunt. Want mensen verkiezen gemak en vooral centen vaak boven privacy. En Google maakt goede producten, laten we daar eerlijk over zijn. Met name bij internetdiensten heeft Apple nog wat stappen te maken. Google Maps is nog steeds beter dan Apple Kaarten, Gmail beter dan iCloud Mail, Google Drive beter dan iCloud Drive en Google Foto’s dus beter dan Apple Foto’s.

Zo lang Apple die achterstand niet goedmaakt, is het privacy-statement aan veel dovemansoren gericht. Toch doe ik het liever met iets minder functies, als dan ook privé blijft wat ik privé wil houden.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar