Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Meta Quest 3 nu te koop: dé concurrent voor de Apple Vision Pro?

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Meta Quest 3

De Meta Quest 3 is nu beschikbaar, en het zou wel eens dé concurrent voor de Apple Vision Pro kunnen worden. Dit is waarom, en hier is hij te koop.

Lees verder na de advertentie

Meta Quest 3

De Meta Quest 2, die in 2020 werd geïntroduceerd, is op zijn minst een succesverhaal te noemen. Deze vr-bril is namelijk al 20 miljoen keer over de toonbank gegaan, en daarmee is het verreweg de populairste vr-bril ooit. Sterker nog, hij verkoopt even goed als de huidige Xbox.

Niet heel gek dus dat Meta nu met een vervolg komt. De Meta Quest 3 is in bijna alle opzichten flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger: wij zetten de belangrijkste verbeteringen op een rij.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

1. Scherpere lenzen

De Meta Quest 3 heeft voor het eerst zogenaamde pannenkoeklenzen. Deze zijn een stuk scherper dan de oude fresnel-lenzen, ook in de hoeken van je beeld. Die hoeken zijn nu overigens ook verder weg: de kijkhoek is nu 110º, in plaats van 90º. Daarnaast geven de nieuwe lenzen veel minder lichtstrepen bij heldere beelden.

Meta Quest 3 lenzen

Een ander groot voordeel van pannenkoeklenzen is hoe dun ze zijn, en het feit dat ze dichter op de schermen van de vr-bril zitten. Het resultaat is dat de Quest 3 een stuk dunner is dan zijn voorganger, wat hem comfortabeler maakt om gedurende een lange tijd te dragen.

2. Mixed reality

De Quest 2 heeft simpele zwart-wit camera’s, die worden gebruikt om je positie bij te houden en de locatie van je controllers in de gaten te houden. Dit werkt daar prima voor, maar zodra je zelf door die camera’s kijkt met ‘passthrough’, dan ziet dit er niet al te best uit.

Meta Quest 3 mixed reality

De Meta Quest 3 heeft véél scherpere camera’s, die nu ook kleur ondersteunen. Daardoor kijk je echt door de bril heen, net als bij de Apple Vision Pro. Dit maakt spellen mogelijk die gebruikmaken van ‘mixed reality’ – oftewel, het tonen van virtuele objecten in jouw echte omgeving. Cool!

3. Nieuwe chip

Aan boord van de Quest 3 zit een nieuwe chip: de XR2 Gen 2. Deze heeft een stuk meer rekenkracht dan zijn voorganger die in de Quest 2 zat. Hierdoor worden je spellen een stuk mooier en scherper dan voorheen: bekijk het voorbeeld van Red Matter 2 hieronder maar eens!

4. Betere controllers

De laatste grote verbetering van de Quest 3 heeft te maken met de controllers, de zogenaamde Touch Plus. Deze zijn compacter dan voorheen – ze hebben geen grote ring meer – en bieden nu gedetailleerde feedback. Je voelt dus veel beter wat je doet als je op knoppen drukt, dingen vastpakt of bijvoorbeeld een virtuele pijl en boog afschiet.

Meta Quest 3 kopen

De Meta Quest 3 heeft een adviesprijs van € 549,99. Je kunt er dus zeven kopen voordat je op de (verwachte) Europese prijs van de Apple Vision Pro zit, en dat maakt hem een stuk aantrekkelijker dan Apple’s luxe bril. Bovendien is de Quest 3 nu uit, terwijl de Vision Pro nog tot ergens in 2024 op zich laat wachten.

Wil je dus nu al in de metaverse springen met techniek waar je u tegen zegt, dan is de Quest 3 echt wat voor jou. Hier koop je de headset: