Terug naar Meltdown en Spectre: Intel-cpu's hebben een beveiligingslek
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Meltdown en Spectre: Intel-cpu's hebben een beveiligingslek

Door Sven Lamers4 januari 2018 09:342 min. leestijd0

Het was gisteren heel groot nieuws: processors van Intel hebben twee grote beveiligingslekken waardoor programma’s toegang kunnen krijgen tot het beschermde kernel-geheugen van de cpu. Hiermee zouden hackers in theorie zelfs wachtwoorden en bestanden van de harde schijf kunnen uitlezen. Beide bugs zitten in alle processors van Intel van de laatste tien jaar. De eerste, Meltdown, kan door een software-update worden verholpen. Terwijl Microsoft- en Linux-ontwikkelaars druk ermee bezig zijn, hoorde je van Apple in eerste instantie vrij weinig.

Wat blijkt? Apple heeft de Meltdown-bug grotendeels al in macOS 10.13.2 gefixt. Binnenkort moet ook 10.13.3 uitkomen waarin het lek helemaal gedicht is. Het geeft weer meer vertrouwen in het bedrijf dat de laatsteweken vaak negatief in het nieuws was in verband met beveiligingsissues. Het tweede beveiligingslek, Spectre, is helaas erger. Het kan op dit moment niet door software-updates worden verholpen. Wel komt Apple met een update voor Safari zodat het lek niet gemakkelijk kan worden gebruikt.

Intel Haswell

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Weinig impact op de snelheid

Volgens het eerste rapport zou de Meltdown-beveiligingsupdate voor de processor een grote impact op de snelheid hebben van de computer. Er werd gezegd dat de cpu 5 tot 30 procent langzamer zou kunnen worden. Gelukkig valt dat allemaal mee, in ieder geval voor de processors die Apple gebruikt. Het merendeel van de Macs gebruikt namelijk cpu’s met PCID – dat is een optimalisatie in de processor die het gemakkelijker maakt om de fix in te bouwen. Op die manier merk je vrijwel geen verandering.

AMD- en ARM-processors zijn ook onveilig

Intel heeft in de tussentijd ook een statement afgegeven. De chipmaker bevestigt dat er een lek is en dat hiermee gevoelige gegevens kunnen worden uitgelezen. Waardoor de bug precies tot stand komt, wordt niet gezegd. In tegenstelling tot het eerste bericht zegt Intel echter ook dat processors van de concurrenten AMD en ARM dezelfde bugs hebben. Ook de A-processors uit Apple’s mobiele apparaten zijn onveilig, maar het lek Meltdown heeft Apple hier ook al gefixt. Voor Spectre is er, net als op de desktop-processors, op dit moment geen complete oplossing, maar de Safari-update zal ook voor de mobiele apparaten uitkomen.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar