macOS Mojave verschijnt op 24 september – dit moet je weten
Net na de iPhone-keynote heeft Apple ook macOS Mojave release bekendgemaakt. De volgende versie van het Mac-besturingssysteem verschijnt op 24 september 2018. Als je naar de afgelopen jaren kijkt, zal de update op die dag waarschijnlijk rond 19 uur in de Mac App Store verschijnen. Wat ons betreft is macOS Mojave de coolste en grootste update van de laatste jaren. De nieuwe versie bevat een heleboel functies waar je echt iets aan hebt.
macOS Mojave release: uiterlijke veranderingen
De opvallendste nieuwe functie van Mojave moet wel de donkere modus zijn. In tegenstelling tot de huidige versie, waar alleen het Dock, menubalk en de Ctrl-klikmenu’s donker kleuren, gaat in Mojave echt alles op zwart. Ook nieuw zijn de dynamische achtergronden die zich aanpassen aan de tijd van de dag. Zo komt ’s ochtends de zon op in de Mojavewoestijn, en ’s avonds gaat die onder.
macOS Mojave release: praktische nieuwe functies
Nu zijn dit vooral uiterlijke veranderingen, maar macOS Mojave heeft ook een hoop praktische nieuwe functies. Zo ruim je met behulp van stapels alle bestanden op je bureaublad met één klik automatisch op. De galerij-weergave van Finder laat je razendsnel door voorvertoningen van bestanden bladeren en met de snelle bewerkingsmogelijkheden heb je bijvoorbeeld foto’s ook nog supersnel gedraaid of annotaties toegevoegd.
kooptip
De iPhone 16 Plus nu met €100 inruilbonus!
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Ten slotte bevat macOS Mojave een drietal nieuwe apps, rechtstreeks van iOS, te weten Dictafoon (Memo’s), Aandelen en Woning. Ook beschermt het besturingssysteem je privacy beter en heeft het nieuwe veiligheidsmaatregelen ingebouwd.
macOS Mojave ondersteuning
macOS High Sierra vorig jaar ondersteunde nog veel behoorlijk oude Macs, maar dit jaar is dat wel anders. macOS Mojave draait op Macs uit 2012 of nieuwer, een enkele uitzondering daargelaten. Dit zijn de Macs die je dit najaar kunt updaten:
- MacBook (begin 2015 of nieuwer)
- MacBook Air (midden 2012 of nieuwer)
- MacBook Pro (midden 2012 of nieuwer)
- Mac mini (eind 2012 of nieuwer)
- iMac (eind 2012 of nieuwer)
- iMac Pro (2017)
- Mac Pro (eind 2013, plus modellen uit midden 2010 en midden 2012 met een grafische kaart die Metal ondersteunt)
Als je dat vergelijkt met macOS High Sierra, dan blijkt dat de oudere plastic MacBooks én MacBook Pro-, MacBook Air- Mac mini- en iMac-modellen uit 2009, 2010 en 2011 niet meer ondersteund worden.
Praat mee
0