Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws

Dus tóch: Apple werkt aan MacBook met touchscreen

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
MacBook met touchscreen


Lees verder na de advertentie

Lang wilde Apple er niets van weten: de Mac zou nooit een touchscreen krijgen. Zo zei Steve Jobs ooit dat een MacBook met aanraakscherm ‘ergonomisch verschrikkelijk’ is. Nu denkt het bedrijf uit Cupertino er wellicht anders over, want in het geheim werkt Apple aan een MacBook Pro met touchscreen.

MacBook Pro met touchscreen in 2025

Het nieuws wordt gemeld door de betrouwbare Apple-insider Mark Gurman van Bloomberg. Hij zegt dat Apple ‘serieus overweegt’ om voor het eerst Macs met touchscreen te produceren. De eerste verschijnt mogelijk al in 2025, bij het oled-scherm van de MacBook Pro.

Verschillende teams binnen Apple werken aan het project. Bij de touchscreen-MacBook blijft het traditionele laptopontwerp volgens Gurman aanwezig, inclusief trackpad en toetsenbord. Maar het het display wordt dus een aanraakscherm, net zoals bij de iPhone en iPad.

Nieuwe koers

Het is een opvallende keuze, want Apple heeft zich lang verzet tegen een touchscreen-Mac. ‘Touchscreens moeten niet verticaal zijn’, zei Jobs tijdens de presentatie van de iPad in 2010. ‘Na een tijdje raak je vermoeid en wil je arm eraf vallen.’


kooptip

Tim Cook – de huidige CEO van Apple – deelde in die periode zijn mening. In 2012 zei hij dat het mixen van tablets en laptops zoals Microsoft deed gelijk stond aan het combineren van een broodrooster met een koelkast.

Waarom tóch een Mac met touchscreen?

Dat Apple nu toch denkt aan een touchscreen-MacBook Pro, heeft volgens Gurman te maken met de concurrentie. Grote computerfabrikanten zoals Microsoft, Dell, Lenovo, Samsung en Acer hebben al een laptop met aanraakscherm in de line-up. Hierdoor wordt Apple onder druk gezet om hetzelfde te doen.

Een MacBook met touchscreen vraagt om grote software-veranderingen, waarbij er grotere knoppen zijn. De eerste Macs met touchscreen zullen echter ‘gewoon’ macOS gebruiken, meldt Gurman. Apple is dus niet bezig om iPadOS en macOS te combineren. Wel zijn iPhone- en iPad-apps beschikbaar op Macs met Apple Silicon-processor, dus die zijn al geschikt voor aanraakinvoer.

Wil je op de hoogte blijven van de geruchten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!