Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

‘MacBook Pro 2021 krijgt spectaculair 120Hz-scherm’

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
MacBook Pro 2021 met extra poorten


Lees verder na de advertentie

De iPhone kreeg onlangs voor het eerst een 120Hz-scherm, en de kans is groot dat we de schermtechniek snel bij de MacBook zien. Volgens een betrouwbare analist hebben de MacBook Pro 2021-modellen mogelijk een scherm met 120Hz.

MacBook Pro met 120Hz-scherm

Dinsdag kondigde Apple aan dat er op maandag 18 oktober een nieuw Apple-event plaatsvindt. De naam van het evenement is ‘Unleashed’ en alles wijst erop dat het vooral in het teken staat van de nieuwe MacBook Pro 2021, die spectaculaire veranderingen krijgt.

Eén daarvan is mogelijk een vernieuwd scherm van mini-led met een verversingssnelheid van 120Hz. Op Twitter laat display-analist Ross Young weten dat de nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro zijn voorzien van een nieuw mini-led-scherm. ‘En we denken dat het scherm ook met 120HZ ververst.’


kooptip


Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!


Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

De uitspraken van Young zijn opvallend. Er zijn eindeloos veel geruchten geweest over de nieuwe MacBook Pro 2021, maar het nieuws over het 120Hz-scherm horen we nu voor het eerst. De display-analist heeft een goede reputatie als het om Apple-voorspellingen gaat. In oktober 2020 wist hij al te melden dat de nieuwe iPhone 13 Pro-modellen zijn voorzien van een 120Hz-display – een gerucht dat bleek te kloppen.

Geruchten over een scherm van mini-led waren er wel eerder, maar het was twijfelachtig of de techniek op tijd klaar zou zijn voor de MacBook Pro 2021. Young zegt nu dat het ‘100 procent bevestigd’ is dat mini-led naar de nieuwste MacBook Pro komt. Over de ondersteuning van 120Hz is iets minder stellig.

Wat heb je aan een MacBook Pro met 120Hz?

MacBook Pro 2021

De verversingssnelheid van de MacBook Pro-schermen is nu 60Hz. Bij de nieuwste modellen verdubbelt Apple dit dus mogelijk naar 120Hz. Hoe hoger de verversingsfrequentie, hoe sneller de MacBook aanvoelt. Je Mac reageert sneller op je handelingen en de weergave ziet er ongelooflijk vloeiend uit. Dit merk je bijvoorbeeld bij het scrollen, of het spelen van games.

Bij de iPhone 13 Pro is de verversingssnelheid adaptief. Dit betekent dat het scherm sneller ververst wanneer dat nodig is (tot 120Hz), of langzamer als je bijvoorbeeld een artikel leest (met 10Hz als laagste frequentie). Op deze manier wordt de batterij gespaard. We verwachten dat Apple deze adaptieve vernieuwingsfrequentie ook bij de MacBook Pro-modellen introduceert.

Veel vernieuwingen

De betrouwbare Apple-insider Mark Gurman zei eerder dat de MacBook Pro dit jaar de grootste verandering krijgt sinds de grote update in 2016. Verwacht wordt dat de MacBook Pro een nieuwe versie van de M1 heeft, genaamd M1X. Die beschikt naar verluidt over tien kernen, waaronder acht high-performance cores en twee efficiency cores. Ook kun je de MacBook Pro configureren met 16 of 32 grafische kernen, en ondersteunen de machines tot 64 GB RAM.

Het scherm van de MacBook Pro groeit een stukje: die meet 14 inch, in plaats van 13. Beide modellen hebben verder een nieuw ontwerp, met plattere randen. Dit is in lijn met het design van de nieuwste iPhones en iPads. Ook keren verschillende poorten terug: HDMI, usb-c en de SD-kaartlezer.

Dat is niet het enige wat lijkt terug te keren. De Touch Bar maakt plaats voor de fysieke functietoetsen van weleer. En ook MagSafe maakt zijn comeback, de magnetische oplaadconnector. Aanstaande maandag weten we het allemaal zeker, want dan onthult Apple de nieuwe MacBook Pro 2021-modellen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!