Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Mac Studio 2023: de snelste Mac, nu nóg sneller

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Mac Studio 2023


Lees verder na de advertentie

De Mac Studio was al de snelste Mac van Apple van het moment, maar nu is die nóg sneller geworden. Apple heeft namelijk net de nieuwe Mac Studio met M2 Max- of M2 Ultra-chip aangekondigd. Dit moet je erover weten.

Mac Studio is dé computer voor pro’s

De Mac Studio is op dit moment dé computer van Apple voor professionals. De eerste versie kwam in maart 2022 op de markt en is sindsdien hét Mac Pro-alternatief geworden. Maar bijna anderhalf jaar met dezelfde chip – da’s niks voor echte pro’s. Daarom heeft Apple nu tijdens WWDC23 een vernieuwde versie van de krachtigste Mac van het moment gepresenteerd.

In plaats van een M1 Max of M1 Ultra heeft de Mac Studio nu een M2 Max of M2 Ultra. De Max-variant kennen we al van de MacBook Pro 14- en 16-inch, de M2 Ultra is helemaal nieuw. En zoals het hoort voor een chip met deze naam, is het de op dit moment snelste chip ooit van Apple. Hij kan moeiteloos overweg met meerdere 4K-streams aan video (of zelfs 8K!), laat je tig sporen in Logic Pro bewerken, of reusachtige Photoshop-bestanden met duizenden lagen. Klinkt dat voor jou als extreme overkill? Dan ben jij niet de doelgroep van deze Mac. Hoort dit echter bij je dagelijks werk, dan mag je nu meteen je nieuwe Mac bestellen.

Verder niet al te veel nieuws

Voor de rest is de Mac Studio weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Hij lijkt nog steeds op de grote broer van de Mac mini. Het is een kastje voor op je bureau waar je een eigen display, toetsenbord en muis op aansluit. Daarvoor heeft de Mac Studio dan ook een hoop aansluitingen, zoals zes Thunderbolt 4-poorten (2 voor, 4 achter), twee usb-a-aansluitingen, HDMI, 10-Gb Ethernet en een sd-kaartsleuf. Het centraal geheugen begint bij 32 GB, de opslagcapaciteit bij 512 GB. Helaas zit er nog steeds niet standaard een toetsenbord of muis van Apple bij, die moet je dus altijd nog apart erbij bestellen.

Zo veel kost-ie en dan kun je hem halen


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De Mac Studio is per direct beschikbaar via de Apple Store. Winkels zoals Bol.com en Coolblue zullen hem heel snel in hun assortiment opnemen.

De Mac Studio is te koop vanaf 2329 euro. Maar als je er wat extra’s bij configureert, dan zit je al snel boven de 4000 euro. Dat klinkt misschien veel, maar voor een fotograaf, videobewerker of designer gaat dit gewoon mee in de bedrijfskosten. Als jij net zo professioneel bezig wilt zijn, dan moet je er wat voor over hebben. En daarnaast is het fijn dat Apple met deze Mac weer aan zijn ‘zakelijke’ klanten denkt.