Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws Mac Pro

Mac Pro nu verkrijgbaar: prijs loopt op tot 62.419 (!) euro

Auteur: Koen van Ekeren
2 reacties
Mac Pro prijs


Lees verder na de advertentie

De verkoop van de Mac Pro is dinsdag van start gegaan. Het gaat om de krachtigste Mac aller tijden, bedoeld voor professioneel gebruik. De Mac Pro prijs is daar ook naar. De modulaire machine heeft een startprijs van € 6.499, met daarbij opties om uit te breiden. Voor wie het beste van het beste wil – met het duurste van alle mogelijke opties – kost de Mac Pro € 62.419.

Mac Pro prijs

De nieuwe Mac Pro is ongelooflijk krachtig. Standaard draait de Mac op een al niet misselijke 8-core processor, maar je kunt het apparaat ook configureren met een Xeon-processor met 12, 16, 24, of zelfs 28 cores. Voor de laatste optie betaal je een meerprijs van € 8.400.

Als je daarna nog spaargeld over hebt, dan kun je die waarschijnlijk wel opmaken aan het werkgeheugen van de Mac Pro. Dat begint bij een aardige 32 GB RAM, maar is aan te vullen tot 1,5 terabyte (!) RAM. Dit grapje kost je € 30.000 extra.

Dan zijn er nog de grafische opties. Die beginnen met de Radeon Pro 580X. Ook kun je kiezen voor de Radeon Pro Vega II. De kaart heeft een rekenkracht tot 14 teraflops, een geheugen van 32 GB en een geheugenbandbreedte van 1 TB/s. De prijs: € 12.960.


kooptip

De opslag begint bij 256 GB SSD, wat uit te breiden is naar 4 TB SSD (€ 1.680). Voor betere videoprestaties is de Mac Pro uit te rusten met Apple Afterburner-kaart van € 2.400. Tot slot kost een behuizing met wieltjes in plaats van voetjes € 480. Tel deze extraatjes bij elkaar op en je komt uit op € 62.419.

Dat iemand deze duurste versie van de Mac Pro zal kopen, is onwaarschijnlijk. Een RAM-geheugen van 1,5 terabyte heeft niemand nodig. Dat weet Apple zelf ook: het bedrijf heeft benadrukt dat het doel van het apparaat is dat deze modulair is. Dit betekent dat hij goed uitbreidbaar is, zodat je hem naar wens kunt inrichten. Dit was ook de grootste kritiek van professionele gebruikers op de oude Mac Pro uit 2013, waarbij de uitbreidbaarheid beperkt was. Daar heeft Apple dus iets aan gedaan.

Professioneel scherm

Bij een professionele machine hoort ook een professioneel scherm, die Apple ook sinds dinsdag in de verkoop heeft. Het scherm heet de Pro Display XDR, een monitor met een 32-inch Retina 6K-display. De vanafprijs is € 5.499. Daar krijg je de standaard (de Pro Stand) niet bij, die € 1.099 kost.