Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘Mac Pro 2022 wordt twee keer zo snel als de Mac Studio’

Auteur: Ward Edema
0 reacties


Lees verder na de advertentie

De aankomende Mac Pro 2022 wordt twee keer sneller dan de gloednieuwe Mac Studio, blijkt uit interne documenten van Apple. Bovendien kan hij iets wat geen één andere Mac met M1-chip kan…

Mac Studio

De Mac Studio werd vorige week aangekondigd tijdens het ‘Peek performance’-evenement van Apple. Dit nieuwe model heeft een gloednieuwe M1 Ultra-chip, die in feite twee M1 Max-chips met elkaar verbindt tot één supersnelle chip. Daardoor heeft de Ultra maar liefst 16 performance-cores – de M1 heeft er slechts vier – en tot 64 grafische cores. Ook heeft de M1 Ultra tot 128 GB werkgeheugen.

De nieuwe chip is daarmee 60% sneller dan de allersnelste Intel-chip die je in de huidige Mac Pro kunt krijgen – en dat voor een veel lagere prijs. Voor de Mac Pro wordt het dus ook hoog tijd voor een upgrade, en Apple heeft tijdens het event al bevestigd dat er een nieuwe Mac Pro aan zit te komen.

Mac Pro 2022

M1 Ultra


kooptip

Uit gelekte documenten van Apple wordt nu duidelijk wat we ongeveer van de Mac Pro kunnen verwachten. Net als de M1 Max blijkt ook de M1 Ultra een zogenaamde ‘bridge’ te hebben, waarmee meerdere chips met elkaar verbonden kunnen worden. Dit betekent dat er ruimte is voor een dubbele M1 Ultra in de Mac Pro, met daarmee dubbele prestaties: 32 performance-cores, en tot 128 grafische cores.

Wat echter opvalt aan Apple’s schema, is dat er door de gebruikte bridge géén extra ruimte voor geheugen zou komen. Dat betekent dat de Mac Pro 2022 net als de Mac Studio beperkt zou zijn tot 128 GB geheugen, véél minder dan de 1,5 TB geheugen die de het huidige model van de Mac Pro aankan.

Uitbreidbaar geheugen

Maar: de bridge heeft een trucje. Volgens Apple-leaker Majin Bu is het namelijk mogelijk om hem te verbinden met losse geheugenbanken. Dit betekent dat je net als bij een ‘normale’ computer sloten hebt waar je geheugen in kunt prikken, in tegenstelling tot álle andere Macs met een M1-chip. Dit geheugen komt dan bovenop het ingebouwde geheugen van de M1 Ultra.

Met name voor extreem zware taken, zoals het werken met gigantische filmbestanden of gedetailleerde CGI voor Hollywoodproducties, is het hebben van heel veel geheugen noodzakelijk. De Mac Pro 2022 zou dus voor het eerst de techniek van de M1 ook naar die industrie kunnen brengen.

Mac Pro 2022 release

De Mac Pro 2022 wordt waarschijnlijk in juni aangekondigd tijdens de WWDC-presentatie van Apple. Wil je op de hoogte blijven tot die tijd? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Majin Bu op Twitter