Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple verdedigt 8 GB RAM in de Mac – en dat is nogal kortzichtig

Auteur: Annemiek Lourensen
3 reacties
Mac 8 GB RAM

De meeste instapmodellen van de Mac worden nog steeds uitgerust met slechts 8 GB aan RAM, maar daar komt steeds meer kritiek op. Dit heeft Apple er zelf op te zeggen.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Bijvoorbeeld over de Mac? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Mac met 8 GB RAM

De kritiek bereikte afgelopen november een hoogtepunt, toen Apple hun gloednieuwe MacBook Pro 2023 met M3 lanceerde. Voor een premium-laptop als deze verwacht je het neusje van de zalm. Maar hoewel de M3-chip enorm krachtig en geavanceerd is, blijft het instapmodel van deze Mac gewoon steken op 8 GB aan RAM. En dat voor een prijskaartje vanaf maar liefst 2.029 euro. Wil je wel 16 GB of meer, dan ben je voor een 14-inch model minstens 2.489 euro kwijt, en voor een 16-inch model begint de prijs bij maar liefst 3.049 euro.

kooptip

Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!
Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Apple lijkt die keuze voor Macs met 8 GB RAM steeds vaker te verdedigen. Ook nu: Evan Buyze, een marketingmanager bij het bedrijf, beweert in een nieuw interview met IT Home dat 8 GB voldoende is voor de instap-Macs, omdat dit voor de meeste gebruikers genoeg is voor de taken die zij uitvoeren. Als voorbeelden noemt hij browsen, het afspelen van media, lichte foto- en videobewerking en ‘casual’ gamen. Maar is deze redenatie wel helemaal eerlijk?

Kortzichtig

Wat ons betreft komt die gedachtegang wat kortzichtig over. Ja, het klopt dat het merendeel van de Mac-gebruikers zich vooral bezighoudt met browsen, het afspelen van media en de andere voorbeelden die Buyze noemt. Maar voor deze doelgroep is er dan ook de MacBook Air. Bij dit model voldoet 8 GB aan RAM-geheugen, net zoals een ‘minder’ geavanceerde M3-chip (in plaats van een M3 Pro of M3 Max). Oftewel, de Air behoort niet tot de ‘premium’ Macs.

De MacBook Pro is een ander verhaal. Dit model is júíst bestemd voor gebruikers die meer uit hun Mac willen halen, met name door grafisch zware taken te verrichten. Denk hierbij aan het spelen van geavanceerde en veeleisende games, en videobewerking van een hoger kaliber. Om dit soort taken goed en soepel uit te voeren, moet je dus wel meer dan 8 GB aan RAM hebben.

In dat geval zou je verwachten dat een MacBook Pro van meer dan tweeduizend euro genoeg zou zijn, maar zo redeneert Apple dus niet. Voor meer geheugen moet je standaard voor een duurdere versie gaan, niet het instapmodel van de Pro. Daardoor vragen we ons ook af waarom die instap-Pro er überhaupt is: als je inderdaad taken van de ‘gemiddelde’ Mac-gebruiker wilt verrichten, dan kun je qua specificaties net zo goed een MacBook Air nemen. Helemaal als we kijken naar de prijskaartjes: de nieuwste instap-Air met M3 is honderden euro’s goedkoper dan zijn Pro-tegenhanger. Hopelijk trekt Apple dit in de toekomst recht.

Bron: 9to5Mac