Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Nieuwe Mac kopen? Deze YouTuber print er gewoon zelf een

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Mac 3D-print

Waarom zou je naar de Apple Store afreizen als je ook gewoon thuis een nieuwe Mac kunt printen? Deze YouTuber deed het – en het resultaat is beter dan je verwacht.

Lees verder na de advertentie

Print een Mac

Dat je veel kan met een 3D-printer, mag duidelijk zijn. Apple maakt delen van de Apple Watch Series 9 en Ultra 2 al met een 3D-printer, en in onze vorige uitgave – iCreate 155 – lees je over wat je er thuis allemaal mee kunt maken. Maar dat je een hele Mac kunt printen met een 3D-printer, gaat echt wel weer een stapje verder.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

YouTuber Kevin Noki wist het echter voor elkaar te krijgen. Met een simpele Ender-3-printer en een flinke dosis PLA-materiaal heeft hij de volledige behuizing van zijn eigen Macintosh Plus geprint. Daarna volgden nog 26 complexe stappen om het materiaal op een oude Mac te laten lijken en om er een werkende computer in te krijgen – en het hele proces is in een video vastgelegd:

kooptip

Niet helemaal een Mac

Om de geprinte Mac een beetje toekomstproof te maken – en überhaupt goed te laten werken – zit er geen originele Mac-hardware in. Het scherm is een lcd in plaats van een beeldbuis, het brein van de Mac is een Linux-computer met daarop de vMac-emulator, en het diskettestation is een ‘moderne’ variant met usb. Niet authentiek qua onderdelen dus, maar qua ervaring wel!

Macintosh 3D-print
Het eindresultaat is bijna niet van een echte Macintosh Plus te onderscheiden.

Het bouwproces zelf nabootsen is er nog even niet bij. Kevin Noki is nog in overleg met een advocaat over of hij de 3D-bestanden van de Mac, waarmee anderen hem zouden kunnen printen, mag delen. Er bestaat namelijk de kans dat Apple dan met een flinke copyright-claim komt, en dat wil Noki eerst uitsluiten.