Terug naar 7 macOS Catalina functies die je meteen moet proberen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

7 macOS Catalina functies die je meteen moet proberen

Door Koen van Ekeren8 oktober 2019 09:234 min. leestijd7

Eindelijk is de macOS-versie dan te installeren: macOS Catalina 10.15! Heb je de nieuwe macOS-versie geïnstalleerd? Dan zijn er veel nieuwe apps en functies om te ontdekken. We hebben de leukste macOS Catalina functies op een rij gezet.

Leukste macOS Catalina functies

Op maandag 7 oktober heeft Apple macOS Catalina vrijgegeven. Voor elke Mac die draait op macOS Mojave is deze te installeren, behalve Mac Pro’s tussen 2010 en 2012. Je installeert de software door Systeemvoorkeuren te openen en voor ‘Software-update’ te kiezen. Na het installeren kun je los met de volgende macOS Catalina verniewingen:

1. Gebruik je iPad als een tweede scherm

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

 

Misschien wel de leukste macOS Catalina functie: je kunt je iPad gebruiken als een tweede scherm. Dit maakt de functie Sidecar mogelijk, die je vindt in Systeemvoorkeuren. Klik onder ‘Selecteer apparaat’ op de naam van je iPad. In het vervolg activeer je Sidecar razendsnel via de groene knop die je linksboven in vensters ziet: houd die ingedrukt en kies ‘Verplaats naar iPad’.

Sidecar kun je gebruiken om vensters van je Mac naar de iPad te slepen. Met een Apple Pencil is het bij veel apps ook mogelijk om de tekenen, annoteren en schrijven op de iPad, waarbij je de iPad gebruikt als een soort teken-tablet. Houd er wel rekening mee dat Sidecar niet op alle Macs werkt. In het artikel Gebruik je iPad als tweede scherm voor de Mac lees je hier meer over.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids

2. Check hoeveel je achter je Mac zit

Vorig jaar kwam Schermtijd naar de iPhone en iPad; nu is het er ook voor de Mac! Open hiervoor Systeemvoorkeuren en ga naar het onderdeel ‘Schermtijd’. Hier zie je hoeveel tijd je aan je Mac spendeert, welke apps je het meest gebruikt en leg je jezelf beperkingen op. Ouders kunnen Schermtijd aangrijpen om het schermgebruik van je kinderen te beperken, want Schermtijd vervangt de functie ‘Ouderlijk toezicht’ die nu is verdwenen.

3. Speel Apple Arcade op je Mac

Apple Arcade release

De nieuwe abonnementsdienst Apple Arcade is er nu ook voor de Mac. Voor € 4,99 per maand krijg je toegang tot tientallen games. Hierbij krijg je de volledige versie en word je niet lastiggevallen met in-app aankopen. Apple Arcade kun je één week gratis uitproberen.

4. Een slimmere donkere modus

Ben je liefhebber van de donkere modus? Voor het eerst kun je de donkere modus – net als dat op de iPhone kan – automatisch laten inschakelen. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Algemeen’ en activeer de weergave ‘Automatisch’.

5. Gebruik je Apple Watch als wachtwoord

Als je een Apple Watch hebt, dan vind je dit waarschijnlijk een van de coolste nieuwe functies. Je kunt de Watch namelijk gebruiken als er om je wachtwoord wordt gevraagd. Op je Apple Watch verschijnt (bijvoorbeeld bij het invoeren van het wachtwoord van je gebruikersaccount in Systeemvoorkeuren) de tekst: ‘Druk tweemaal om goed te keuren’. Met een dubbele druk op de zijknop bevestig je dat jij het bent en ben je ingelogd.

6. Nieuw overzicht in Foto’s

Open ook even de Foto’s-app, want het overzicht is er flink op vooruitgegaan. In de jaar-, maand- of dagweergave bepaalt de app welke foto’s echt de moeite waard zijn en deze worden op een speelse manier groter getoond. Live Photo’s en video’s worden automatisch afgespeeld. Hierdoor komt je fotoverzameling echt tot leven.

7. Meer met Mail

In de Mail-app is het eindelijk gemakkelijk geworden om een afzender te blokkeren. Klik in het rechter venster op de naam van de afzender en kies ‘Blokkeer contact’. In ‘Mail>Voorkeuren>Reclame>Geblokkeerd’ vind je een lijst van de e-mailadressen die je hebt geblokkeerd. Zet hier ook een vinkje voor ‘Verplaats e-mail naar de prullenmand’.

Meer weten over macOS Catalina?
Bekijk dit dossier
De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

7
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Jeff Cloots
Lezer
Jeff Cloots

Als fotofanaat “Incredible” !!!!!!!

Ignace
Lezer
Ignace

hoe kan ik foto’s naar mijn iPad overzetten?

Ignace
Lezer
Ignace

Hoe kan ik de foto’s van onze iPhone SE op de MAC krijgen?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

De gemakkelijkste manier is via iCloud Foto’s. Zorg ervoor dat u op beide apparaten bent ingelogd met hetzelfde Apple ID. Ga op een iPhone naar’Instellingen>naam>iCloud>Foto’s’ en schakel ‘iCloud-foto’s’ in. Op de Mac ga je naar ‘Systeemvoorkeuren>iCloud’. Klik opp ‘Opties’ naast ‘Foto’s’ en daarna ‘iCloud-foto’s’. De foto’s worden dan automatisch gesynchroniseerd op alle apparaten. Dus een foto die u maakt op de iPhone, verschijnt ook in de app Foto’s op de Mac.

hans
Lezer
hans

dat gaat dan natuurlijk alleen als je voldoende schijfruimte op de icloud account hebt…

Sdr
Lezer
Sdr

Ons kind heeft alle vensters/verschillende bureaubladen open en telt Catelina allemaal mee. Kunnen we hier meer inhoudelijke grip op krijgen of moet alles afgesloten worden. Dan is het nl geen feitelijke tijd…
ben op zoek naar feitelijke gespreksstof met onze puber.
Bedankt voor reactie!
Gr S

Sdr
Lezer
Sdr

Ik doel hierBoven op schermtijd…
Ons kind kan ook buiten schermtijd op een programma (minecraft) via Safari. Hoe hij dat doet geen idee…