Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPlay: de 6 beste point-and-click games op Mac, iPad en iPhone

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Point-and-click games


Lees verder na de advertentie

Uren naar puzzels staren met een volgeklad notitieblokje op je bureau: met point-and-click adventure games op de Mac, iPad en iPhone ben je vaak lang zoet. Wij hebben de 6 beste voor je op een rij gezet uit de oude én de nieuwe doos.

1. Myst

Voor velen is Myst een van de eerste eerste point-and-click games die ze spelen. Het werd bij de release in 1993 een gigantisch succes wegens z’n toegankelijkheid: zelfs als je nog nooit een computerspel had aangeraakt, kon je gemakkelijk in de mysterieuze wereld van Myst duiken.

In het spel ga je op onderzoek uit wat er is gebeurd met het hoofdpersonage Atrus en zijn zoons. Dit doe je op het eiland Myst en vier andere prachtig vormgegeven werelden, die stuk voor stuk vol zitten met complexe puzzels.

Myst Mac


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Op de Mac kun je de nieuwste versie van Myst spelen, waarbij het hele spel opnieuw is gemaakt met de laatste technieken. Hierdoor ziet het er mooier uit dan ooit: deze versie heeft dus niet voor niets de Mac Game of the Year-prijs gekregen van Apple. Voor de iPhone en iPad heb je sinds februari 2023 Myst Mobile: dit is in de basis dezelfde versie van het spel, met iets minder geavanceerde graphics.

Myst (Mac)
€ 35,99

Download Myst in de Mac App Store

Myst Mobile (iOS)
€ 11,99 – iPad en iPhone

Download Myst Mobile in de App Store

2. Machinarium

Machinarium Mac

Er zijn weinig point-and-click games met zo veel karakter als Machinarium. In dit spel speel je een kleine robot die zijn beste vriendin moet bevrijden van een criminele bende. Alle personages en omgevingen zijn handgetekend in een unieke stijl, en de puzzels zijn toegankelijk. En mocht je toch niet uit de puzzels komen, dan kun je direct in het spel hints krijgen!

Machinarium (Mac)
€ 23,99

Download Machinarium in de Mac App Store

Machinarium (iOS)
€ 6,99 – iPad, iPhone en Apple TV

Download Machinarium in de App Store

3. The Witness

The Witness Mac

Het idee van The Witness is simpel: loop rond op een prachtig gevarieerd eiland, en los telkens dezelfde soort lijnpuzzels op. Deze verschijnen op panelen die je overal in de wereld tegenkomt. Wat het spel zo leuk maakt is dat er voor deze puzzels langzamerhand steeds meer regels worden geïntroduceerd, zodat je telkens uitgedaagd wordt. Bovendien wordt ook de omgeving briljant gebruikt als onderdeel van de puzzels, bijvoorbeeld met licht, schaduwen en geluid.

The Witness (Mac)
€ 47,99

Download The Witness in de Mac App Store

The Witness (iOS)
€ 11,99 – iPad en iPhone

Download The Witness in de App Store

4. Obduction

Obduction Mac

De makers van Myst hebben niet stilgezeten, en hebben in 2016 Obduction uitgebracht. In dit spel beland je op een buitenaardse wereld met een aardse stad. Net als in Myst reis je van wereld naar wereld, maar in dit spel breng je bij die reis ook een deel van je omgeving met je mee. Het spel zit vol complexe puzzels, en je keuzes gedurende het spel bepalen het einde van het verhaal.

Let wel op: je Mac moet genoeg grafische kracht hebben om dit spel te draaien – een Intel-variant van de Mac mini of MacBook Air zal er moeite mee hebben. Er is geen versie voor de iPad.

Obduction (Mac)
€ 35,99

Download Obduction in de Mac App Store

5. Syberia

Syberia Mac

In Syberia speel je Kate Walker, een advocaat uit New York die een overname moet regelen van een speelgoedfabriek in het fictieve Valadilene in de Franse Alpen. De overname neemt een onverwachte wending, waardoor je steeds verder richting Oost-Europa moet reizen. In tegenstelling tot de andere spellen in deze lijst staat dialoog centraal, en heb je de hulp van je medemens nodig. De plaatsen die je bezoekt spreken tot de verbeelding, evenals de personages.

Syberia (Mac)
€ 15,99

Download Syberia in de Mac App Store

Syberia (iOS)
€ 5,99 – iPad en iPhone

Download Syberia in de App Store

6. Quern – Undying Thoughts

Point-and-click games Mac

Hou je van het mysterie van Myst, maar wil je puzzels die nog een stuk lastiger zijn? Dan is Quern wat voor jou. De puzzels in de wereld van Quern openen deuren die nodig zijn om een uitweg te vinden. Zie het als een soort escape room, maar dan eentje waar je dagen – zo niet weken – mee bezig bent.

Quern is niet beschikbaar in de App Store, maar wel via online gamewinkels als Steam. Het is niet te spelen op de iPad.

Quern – Undying Thoughts (Mac)
€ 22,99

Download Quern in de Steam Store