Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone Xs en iPhone Xs Max: nog beter én nog groter!

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
iPhone XS nieuwe modellen


Lees verder na de advertentie

Is het dan echt alweer een jaar geleden? Tijdens de keynote heeft Apple net de opvolger van de iPhone X gepresenteerd. De lekken van de afgelopen dagen bleken te kloppen, het wordt de iPhone Xs. Daarnaast is er de iPhone Xs Max – met in de basis dezelfde hardware, maar een nog groter scherm. Qua afmetingen is die vergelijkbaar met de iPhone 8 Plus van afgelopen jaar, maar door het randloze ontwerp van de iPhone X heb je wel een veel groter scherm. De oude Plus had een scherm van 5,5 inch – de Xs Max heeft een reusachtig scherm van 6,5 inch! Je kunt de nieuwe telefoons vanaf vrijdag voorbestellen, volgende week vrijdag ligt die in de winkel. Wat de telefoons nog meer te bieden hebben, lees je hier!

 

iPhone Xs en iPhone Xs Max: waar slaat de ‘s’ op?

De iPhone X van afgelopen jaar was een revolutionair nieuw ontwerp: een bijna randloos OLED-scherm en Face ID voor gezichtsherkenning, in plaats van een thuisknop met het ouderwetse Touch ID. De iPhone Xs en Xs Max zijn niet zo revolutionair, maar het zijn wel grote updates. Om dit duidelijk te maken, heeft Apple de zogeheten s-update uit de kast gehaald. Dat zijn nieuwe modellen die qua uiterlijk erg op de voorgangers lijken, maar onder de motorkap wel aanzienlijk betere specificaties hebben. Wel is er een nieuwe kleur: de Xs en Xs Max krijg je naast zilver en spacegrijs ook in het goud.

iPhone XS camera

Betere specificaties

Wat hebben de iPhone Xs en Xs Max dan allemaal te bieden? Uiteraard krijgt een nieuwe iPhone een verse processor uit de A-serie van Apple. Nu zijn we aanbeland bij de A12, met dezelfde bijnaam als afgelopen jaar: Bionic. Het is de eerste chip die gemaakt is met het 7 nm-fabricageproces en is veel sneller dan zijn voorganger. De hoofdprocessor heeft zes cores, de gpu heeft vier cores. Daarnaast is er een nieuwe Neural Engine met acht processorkernen. Deze is helemaal geoptimaliseerd voor machine learning en kan tot vijf biljoen berekeningen per seconde uitvoeren. Dat opent mogelijkheden voor het automatisch zoeken naar de perfecte foto, augmented reality en de camera in het algemeen.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Ook wat de opslagcapaciteit betreft, breken de Xs en Xs Max alle records. Voor het eerst is een iPhone te krijgen met 512 GB opslag (dat wordt mede mogelijk gemaakt door de nieuwe A12-processor). Meer dan genoeg ruimte voor al je foto’s, muziek en films dus. De kleinste versie begint bij 64 GB.

De beste camera ooit

Het zou een enorme verrassing zijn als Apple de camera van de nieuwe iPhone niet enorm zou verbeteren. De iPhone Xs en Xs Max hebben een dubbele camera met een groothoek-lens en een tele-lens. Beide hebben 12 megapixels. Door de nieuwe Neural Engine kunnen er een hoop berekeningen tijdens het maken van foto’s worden toegepast, zoals gezichtsherkenning, maar nog veel meer. Zo kunnen er bijvoorbeeld meteen meerdere foto’s tegelijkertijd worden gemaakt, met tussenframes erbij om schaduwdetails naar voren te brengen.

iPhone XS video

Dankzij de dubbele camera is er ook weer de portretbelichting waarmee je de achtergrond wazig kunt maken. Nieuw bij de iPhone Xs is dat je die scherptediepte achteraf kunt aanpassen. Ook dat is weer te danken aan de Neural Engine. Ten slotte kan de iPhone Xs (Max) in stereo video- en geluidsopnames maken. Eindelijk! Dit hadden de smartphones van de concurrenten al veel langer.

Dual SIM

Van tevoren hoorden we hier veel geruchten over, de nieuwe iPhone zou een dual-simkaart hebben zodat je twee telefoonnummers tegelijk kunt hebben. Dat blijkt half waar te zijn. In China is er inderdaad een model waar je twee sim-kaarten in kunt stoppen. Wij moeten het echter doen met een gewone sim en Apple’s eSIM. Die zit nu standaard in de iPhone Xs en Xs Max, net als in recente iPads en de Apple Watch Series 3 en 4. In de VS wordt de tweede eSIM van begin af aan ondersteund, wij in Nederland en België moeten nog wachten tot volgend jaar.

iPhone Xs vs. iPhone Xs Max

Wat zijn dus de verschillen tussen de iPhone Xs en de iPhone Xs? Nou, die zijn er niet zo veel. De iPhone Xs Max heeft met 6,5 inch een veel groter scherm dan de Xs met zijn 5,8 inch. Het is zelfs het grootste iPhone-scherm ooit. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de grootte van de accu, want in een groter apparaat kun je ook een grotere batterij kwijt. De iPhone Xs Max heeft zelfs de grootste iPhone-accu aller tijden. Dat belooft wat voor de accuduur.

Conclusie

Afgelopen jaar bracht Apple al de iPhone X (tien) uit om aan te tonen dat dit een revolutionair toestel uit de toekomst was. Nu zijn we een jaar verder, en het ontwerp van de X heeft de tand des tijds doorstaan: het oogt nog steeds hartstikke modern. Daarom is het niet gek dat Apple bij de Xs (Max) niet veel gesleuteld heeft aan het design. Van binnen is nu ook alles weer bij de tijd en dat vinden we voor dit jaar voldoende! Maar voor volgend jaar willen we weer iets revolutionairs, Apple!

Prijzen en releasedate

De iPhone Xs begint bij € 1159, de Xs Max bij € 1259. Je krijgt dan de 64 GB-versie.  Zoals gezegd kun je de nieuwe telefoons vanaf vrijdag voorbestellen (14 september), volgende week vrijdag (21 september) liggen ze in de winkel.