Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

A12-chip maakt iPhone XS bijna even krachtig als een MacBook Pro

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone met 5G in 2020


Lees verder na de advertentie

De iPhone XS draait op een A12-chip die een uniek 7 nanometer-ontwerp gebruikt. Apple beweert dat die chip 15 procent beter presteert dan de al indrukwekkende A11-chip van vorig jaar, maar dan heeft het bedrijf zich misschien nog voorzichtig uitgedrukt. Volgens Anandtech zijn de verbeteringen nog groter – en nadert de chip zelfs de kracht van een moderne desktopcomputer.

iPhone Xs of iPhone Xs Max

iPhone XS A12-chip

De A12 maakte indruk op de testers van Anandtech. ‘De A12 is een beest van een chip’, schrijft de tech-website. ‘De A11 versloeg de concurrentie al als het gaat om prestaties en efficiëntie, maar het ontwerpteam van Apple is erin geslaagd om nog meer uit hun CPU-microarchitectuur te persen.’

Apple schreef dat de A12 ongeveer 15 procent krachtiger is dan zijn voorganger. Volgens Anandtech liggen de prestatieverbeteringen eerder op 40 procent, en scoort de processor op sommige fronten zelfs nog beter. ‘De chips van Apple hebben nu zoveel kracht dat ze maar een fractie verwijderd zijn van de beste desktop-computers.’


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Voor de test werd SPEC CPU2006 gebruikt, een benchmark die nog een stuk verder gaat dan het populaire GeekBench 4. Naast de A12-processor van Apple werden de onderdelen van de nieuwste chips van Samsung en Qualcomm onder de loep genomen. In de onderstaande grafiek vind je de resultaten (tekst gaat verder onder afbeelding).

Beter dan de MacBook Pro

De linkerkant van de grafiek geeft het energieverbruik weer. Hoe kleiner dit aantal is, hoe minder energie er wordt verbruikt. De staaf aan de rechterkant laat de prestatie zien. Over het algemeen geldt: hoe minder energie een onderdeel nodig heeft om tot betere prestaties te komen, hoe beter. De A12-processor scoort dus bijzonder goed. Op bijna elk vlak is de chip krachtiger en energiezuiniger dan processors van Samsung en Qualcomm. Ook de A11 – die in de iPhone X en iPhone 8 zit – gooit hoge ogen.

‘Wat nogal verbazingwekkend is, is hoe dicht Apple’s A11 en A12 zich bij de desktop-CPU’s bevinden’, meldt Anandtech. De website merkte op dat de single-core-scores van de A12 zelfs beter zijn dan de Skylake-chip van Intel, die in de MacBook Pro 2016 zit.

iPhone XR

Naast de iPhone XS en de iPhone XS Max draait de goedkopere iPhone XR op de nieuwe chip. Op 19 oktober begint de voorverkoop van dit model, die bijzonder veel lijkt op het vlaggenschip, maar met een startprijs van 859 euro een stuk goedkoper is. Vanaf 26 oktober ligt de iPhone in de winkels.