Terug naar Apple onthult waar de 'R' in iPhone XR voor staat
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple onthult waar de 'R' in iPhone XR voor staat

Door Koen van Ekeren23 oktober 2018 12:303 min. leestijd0

Het was een mysterieuze letter, die ‘R’ in iPhone XR. Niet eerder kreeg een iPhone dit achtervoegsel. En niemand leek te weten waar de letter voor staat. Tot deze week, want in een interview met Engadget geeft Apple-topman Phil Schiller opheldering: de letter ‘R’ betekent helemaal niets.

iPhone XR naam

De iPhone 3GS kreeg de ‘S’ van speed, het achtervoegsel van de iPhone 4s staat voor Siri en de iPhone SE was een Special Edition. Verder is Apple nooit echt transparant geweest over de naamgeving. De ‘C’ van iPhone 5C bleef een mysterie en waar de ‘R’ van iPhone XR voor staat, dreigde ook voor altijd schimmig te blijven.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

In een interview met Engadget doet marketingbaas Schiller een boekje open: de letters die Apple de afgelopen jaren voor zijn producten heeft gebruikt, staan niet voor iets specifieks. De ‘R’ van iPhone XR dus ook niet. Het is gewoon een letter.

De achtervoegsels ‘S’ en ‘R’ hebben voor Schiller wel een persoonlijke interpretatie. ‘Ik ben dol op auto’s en dingen die snel gaan’, stelt Schiller, een liefhebber van snelle Porsche- en Audi-modellen. ‘De R en S zijn allebei letters die worden gebruikt om sportauto’s aan te duiden die echt extra bijzonder zijn.’

De letters betekenen dus niets; Apple vindt de ‘S’ en ‘R’ gewoon cool. Toch lijkt het ons nog steeds niet geheel toevallig dat de S meteen na de R komt in het alfabet, waarmee Apple zou willen suggereren dat de XR in de ladder onder de XS staat.

Scherm iPhone XR

iPhone XR wit

Maar Schiller ziet de XR niet als een mindere telefoon. ‘We denken niet in categorieën. We denken dat de technologie en ervaring van de iPhone X iets heel moois is, en we willen het naar zo veel mogelijk mensen brengen. Op een manier waarbij het nog steeds de beste iPhone is.’

Veel mensen zetten echter vraagtekens bij het scherm van de iPhone XR, die met 326 ppi niet zo’n hoge pixeldichtheid heeft als de iPhone X. Schiller haalt zijn schouders op als hem wordt gevraagd naar deze kritiek. ‘De enige manier om een display te beoordelen, is door ernaar te kijken. Als je de pixels niet meer kunt zien, betekenen de cijfers vanaf een bepaald moment niets. Ze zijn redelijk willekeurig.’ Daarmee doelt Schiller op het feit dat het dat het menselijk oog boven de 326 ppi geen pixels zou kunnen onderscheiden.

Aanstaande vrijdag ligt de iPhone XR voor het eerst in de winkels. Op de website van Apple kun je de iPhone ook pre-orderen, op dit moment is de levertijd één tot twee weken.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPhone XR
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar