Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple onthult waar de 'R' in iPhone XR voor staat

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone XR naam


Lees verder na de advertentie

Het was een mysterieuze letter, die ‘R’ in iPhone XR. Niet eerder kreeg een iPhone dit achtervoegsel. En niemand leek te weten waar de letter voor staat. Tot deze week, want in een interview met Engadget geeft Apple-topman Phil Schiller opheldering: de letter ‘R’ betekent helemaal niets.

iPhone XR naam

De iPhone 3GS kreeg de ‘S’ van speed, het achtervoegsel van de iPhone 4s staat voor Siri en de iPhone SE was een Special Edition. Verder is Apple nooit echt transparant geweest over de naamgeving. De ‘C’ van iPhone 5C bleef een mysterie en waar de ‘R’ van iPhone XR voor staat, dreigde ook voor altijd schimmig te blijven.

In een interview met Engadget doet marketingbaas Schiller een boekje open: de letters die Apple de afgelopen jaren voor zijn producten heeft gebruikt, staan niet voor iets specifieks. De ‘R’ van iPhone XR dus ook niet. Het is gewoon een letter.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De achtervoegsels ‘S’ en ‘R’ hebben voor Schiller wel een persoonlijke interpretatie. ‘Ik ben dol op auto’s en dingen die snel gaan’, stelt Schiller, een liefhebber van snelle Porsche- en Audi-modellen. ‘De R en S zijn allebei letters die worden gebruikt om sportauto’s aan te duiden die echt extra bijzonder zijn.’

De letters betekenen dus niets; Apple vindt de ‘S’ en ‘R’ gewoon cool. Toch lijkt het ons nog steeds niet geheel toevallig dat de S meteen na de R komt in het alfabet, waarmee Apple zou willen suggereren dat de XR in de ladder onder de XS staat.

Scherm iPhone XR

iPhone XR wit

Maar Schiller ziet de XR niet als een mindere telefoon. ‘We denken niet in categorieën. We denken dat de technologie en ervaring van de iPhone X iets heel moois is, en we willen het naar zo veel mogelijk mensen brengen. Op een manier waarbij het nog steeds de beste iPhone is.’

Veel mensen zetten echter vraagtekens bij het scherm van de iPhone XR, die met 326 ppi niet zo’n hoge pixeldichtheid heeft als de iPhone X. Schiller haalt zijn schouders op als hem wordt gevraagd naar deze kritiek. ‘De enige manier om een display te beoordelen, is door ernaar te kijken. Als je de pixels niet meer kunt zien, betekenen de cijfers vanaf een bepaald moment niets. Ze zijn redelijk willekeurig.’ Daarmee doelt Schiller op het feit dat het dat het menselijk oog boven de 326 ppi geen pixels zou kunnen onderscheiden.

Aanstaande vrijdag ligt de iPhone XR voor het eerst in de winkels. Op de website van Apple kun je de iPhone ook pre-orderen, op dit moment is de levertijd één tot twee weken.