Terug naar Britse overheid wil iPhone-updates verbieden – óók in Nederland
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Britse overheid wil iPhone-updates verbieden – óók in Nederland

Door Ward Edema30 augustus 2023 11:112 min. leestijd7

Het Verenigd Koninkrijk wil met een wetswijziging beveiligingsupdates gaan verbieden, tenzij de overheid ze eerst goedkeurt. En dit heeft ook gevolgen voor jouw iPhone – zélfs in Nederland.

iPhone-updates verbod

Verbod op iPhone-updates

Het is enigszins ironisch: het Verenigd Koninkrijk, dat zich niet meer wou laten betuttelen door wetten uit de EU, komt nu met een opvallend betuttelende wet. Een wijziging van de Investigatory Powers Act uit 2016 moet er namelijk voor zorgen dat beveiligingsupdates – bijvoorbeeld voor je iPhone – niet langer zomaar uitgebracht mogen worden. In plaats daarvan moeten deze updates eerst goedgekeurd worden door de overheid.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Dit heeft tot gevolg dat overheid de macht krijgt om te blokkeren dat bepaalde lekken worden gedicht, bijvoorbeeld omdat ze deze nodig hebben voor surveillance. En als dat al niet zorgwekkend genoeg is, heeft de wet ook nog invloed op andere landen.

Globale wet

De Britse overheid wil namelijk dat de vernieuwde wet niet alleen geldt voor het Verenigd Koninkrijk. Bedrijven die in het VK gevestigd zijn moeten niet alleen daar aan de wet voldoen, maar in álle landen waar ze actief zijn. Oftewel: ook Nederland kan op deze manier kritieke beveiligingsupdates mislopen voor de iPhone, iPad, Mac en andere apparaten.

iOS 16.5.1 (c)

Overigens lopen niet alleen updates gevaar: de overheid in het VK wil ook end-to-end versleuteling blokkeren. Dat is een techniek die door zowat álle chat- en beldiensten wordt gebruikt om communicatie te beveiligen. Apple heeft al gereageerd op dit idee: het bedrijf blokkeert nog liever FaceTime en iMessage in het VK dan zich aan deze wet te houden.

Tegen internationale wetten in

Gelukkig zijn er wel de nodige internationale wetten die de plannen van het VK kunnen blokkeren. De belangrijkste daarvan is artikel 8 van de Human Rights Act, die je recht op privacy beschermt. Volgens dat artikel zou het verbieden van encryptie of beveiligingsupdates voor alle gebruikers ‘disproportioneel’ zijn, en dus niet toegestaan.

Hoe dan ook is het afwachten hoe dit bizarre plan uit gaat pakken. De kans is groot dat als het VK de wet erdoorheen krijgt, veel techbedrijven diensten terug gaan trekken, of helemaal uit het land vertrekken. Een soort omgekeerde Brexit dus. Zoals de Britten zelf zouden zeggen: “how the tables have turned”.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Just Security en 9to5Mac

 

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

7
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Iris
Lezer
Iris

Misschien staat het niet duidelijk uitgelegd . Zoals ik het lees is het slechts van invloed op werknemers van engelse bedrijven in NL of Nederlandse bedrijven in UK. En dan nog gaat het neem ik aan alleen over de eigen telefoons die zij aan medewerkers verstrekken. Beetje sensatie bericht op deze manier…

Mark
Lezer
Mark

Onmogelijk. Zonder beveiliging update en end to end versleuteling op smartphones zouden wereldwijd hackers van de gedachte ervan al kwijlen. Zo kunnen ze wereldwijd van miljoenen smartphone gebruikers alle privéleven bankrekeningen, en noem maar op aan gegevens kunnen lospeuteren inbreken en hebben we straks 7 miljard mensen welke slachtoffer worden van criminelen en triljoenen dollars euro’s wegkapen. Zonder beveiliging wereldwijd slachtoffers. Dan zouden duizenden banken omvallen aan torenhoge schades. Hoe kom je erop om te bedenken geen beveiligings update en versleuteling meer te ontvangen. Dat is hetzelfde om iemand te verbieden een pil in te nemen tegen hoge bloeddruk.

TsjuunTze
Lezer
TsjuunTze

1984.

gertjan
Lezer
gertjan

WEF in wording

Flip
Lezer
Flip

Het lijkt me dat de VS hier ook wel heel erg tegen zijn. Die rare Britten willen bepalen dat het Amerikaanse Apple in eigen land (en in andere landen) pas mag updaten als het VK akkoord gaat???