Britse overheid wil iPhone-updates verbieden – óók in Nederland
Het Verenigd Koninkrijk wil met een wetswijziging beveiligingsupdates gaan verbieden, tenzij de overheid ze eerst goedkeurt. En dit heeft ook gevolgen voor jouw iPhone – zélfs in Nederland.
Verbod op iPhone-updates
Het is enigszins ironisch: het Verenigd Koninkrijk, dat zich niet meer wou laten betuttelen door wetten uit de EU, komt nu met een opvallend betuttelende wet. Een wijziging van de Investigatory Powers Act uit 2016 moet er namelijk voor zorgen dat beveiligingsupdates – bijvoorbeeld voor je iPhone – niet langer zomaar uitgebracht mogen worden. In plaats daarvan moeten deze updates eerst goedgekeurd worden door de overheid.
Dit heeft tot gevolg dat overheid de macht krijgt om te blokkeren dat bepaalde lekken worden gedicht, bijvoorbeeld omdat ze deze nodig hebben voor surveillance. En als dat al niet zorgwekkend genoeg is, heeft de wet ook nog invloed op andere landen.
Globale wet
De Britse overheid wil namelijk dat de vernieuwde wet niet alleen geldt voor het Verenigd Koninkrijk. Bedrijven die in het VK gevestigd zijn moeten niet alleen daar aan de wet voldoen, maar in álle landen waar ze actief zijn. Oftewel: ook Nederland kan op deze manier kritieke beveiligingsupdates mislopen voor de iPhone, iPad, Mac en andere apparaten.
kooptip
De iPhone 16 Pro Max nu met €7,50 korting per maand
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Overigens lopen niet alleen updates gevaar: de overheid in het VK wil ook end-to-end versleuteling blokkeren. Dat is een techniek die door zowat álle chat- en beldiensten wordt gebruikt om communicatie te beveiligen. Apple heeft al gereageerd op dit idee: het bedrijf blokkeert nog liever FaceTime en iMessage in het VK dan zich aan deze wet te houden.
Tegen internationale wetten in
Gelukkig zijn er wel de nodige internationale wetten die de plannen van het VK kunnen blokkeren. De belangrijkste daarvan is artikel 8 van de Human Rights Act, die je recht op privacy beschermt. Volgens dat artikel zou het verbieden van encryptie of beveiligingsupdates voor alle gebruikers ‘disproportioneel’ zijn, en dus niet toegestaan.
Hoe dan ook is het afwachten hoe dit bizarre plan uit gaat pakken. De kans is groot dat als het VK de wet erdoorheen krijgt, veel techbedrijven diensten terug gaan trekken, of helemaal uit het land vertrekken. Een soort omgekeerde Brexit dus. Zoals de Britten zelf zouden zeggen: “how the tables have turned”.
Wekelijks Apple-nieuws in je mail
Bron: Just Security en 9to5Mac
Misschien staat het niet duidelijk uitgelegd . Zoals ik het lees is het slechts van invloed op werknemers van engelse bedrijven in NL of Nederlandse bedrijven in UK. En dan nog gaat het neem ik aan alleen over de eigen telefoons die zij aan medewerkers verstrekken. Beetje sensatie bericht op deze manier…
Dag Iris,
Zoals in het artikel van Just Security (één van de bronnen) is te lezen: ‘… exploitanten (operators) met een multinationale aanwezigheid moeten zich in elk land waar ze actief zijn houden aan de bevelen van de Britse overheid.’ Dat wil dus zeggen dat Apple in elk land waar het actief is zich moet houden aan de eis om beveiligingsupdates door de Britse overheid goed te laten keuren, zolang ze ook in het Verenigd Koninkrijk actief zijn.
Hallo Ward,
In mijn optiek is Apple de fabrikant en zijn IPhone-gebruikers de exploitanten. Met deze interpretatie heeft Iris volgens mij wel een punt.
Overigens vind ik het geen sensatie bericht.
Onmogelijk. Zonder beveiliging update en end to end versleuteling op smartphones zouden wereldwijd hackers van de gedachte ervan al kwijlen. Zo kunnen ze wereldwijd van miljoenen smartphone gebruikers alle privéleven bankrekeningen, en noem maar op aan gegevens kunnen lospeuteren inbreken en hebben we straks 7 miljard mensen welke slachtoffer worden van criminelen en triljoenen dollars euro’s wegkapen. Zonder beveiliging wereldwijd slachtoffers. Dan zouden duizenden banken omvallen aan torenhoge schades. Hoe kom je erop om te bedenken geen beveiligings update en versleuteling meer te ontvangen. Dat is hetzelfde om iemand te verbieden een pil in te nemen tegen hoge bloeddruk.
1984.
WEF in wording
Het lijkt me dat de VS hier ook wel heel erg tegen zijn. Die rare Britten willen bepalen dat het Amerikaanse Apple in eigen land (en in andere landen) pas mag updaten als het VK akkoord gaat???