Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Britse overheid wil iPhone-updates verbieden – óók in Nederland

Auteur: Ward Edema
7 reacties
iPhone-updates verbod


Lees verder na de advertentie

Het Verenigd Koninkrijk wil met een wetswijziging beveiligingsupdates gaan verbieden, tenzij de overheid ze eerst goedkeurt. En dit heeft ook gevolgen voor jouw iPhone – zélfs in Nederland.

Verbod op iPhone-updates

Het is enigszins ironisch: het Verenigd Koninkrijk, dat zich niet meer wou laten betuttelen door wetten uit de EU, komt nu met een opvallend betuttelende wet. Een wijziging van de Investigatory Powers Act uit 2016 moet er namelijk voor zorgen dat beveiligingsupdates – bijvoorbeeld voor je iPhone – niet langer zomaar uitgebracht mogen worden. In plaats daarvan moeten deze updates eerst goedgekeurd worden door de overheid.

Dit heeft tot gevolg dat overheid de macht krijgt om te blokkeren dat bepaalde lekken worden gedicht, bijvoorbeeld omdat ze deze nodig hebben voor surveillance. En als dat al niet zorgwekkend genoeg is, heeft de wet ook nog invloed op andere landen.

Globale wet

De Britse overheid wil namelijk dat de vernieuwde wet niet alleen geldt voor het Verenigd Koninkrijk. Bedrijven die in het VK gevestigd zijn moeten niet alleen daar aan de wet voldoen, maar in álle landen waar ze actief zijn. Oftewel: ook Nederland kan op deze manier kritieke beveiligingsupdates mislopen voor de iPhone, iPad, Mac en andere apparaten.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

iOS 16.5.1 (c)

Overigens lopen niet alleen updates gevaar: de overheid in het VK wil ook end-to-end versleuteling blokkeren. Dat is een techniek die door zowat álle chat- en beldiensten wordt gebruikt om communicatie te beveiligen. Apple heeft al gereageerd op dit idee: het bedrijf blokkeert nog liever FaceTime en iMessage in het VK dan zich aan deze wet te houden.

Tegen internationale wetten in

Gelukkig zijn er wel de nodige internationale wetten die de plannen van het VK kunnen blokkeren. De belangrijkste daarvan is artikel 8 van de Human Rights Act, die je recht op privacy beschermt. Volgens dat artikel zou het verbieden van encryptie of beveiligingsupdates voor alle gebruikers ‘disproportioneel’ zijn, en dus niet toegestaan.

Hoe dan ook is het afwachten hoe dit bizarre plan uit gaat pakken. De kans is groot dat als het VK de wet erdoorheen krijgt, veel techbedrijven diensten terug gaan trekken, of helemaal uit het land vertrekken. Een soort omgekeerde Brexit dus. Zoals de Britten zelf zouden zeggen: “how the tables have turned”.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Just Security en 9to5Mac