Terug naar EU dwingt Apple tot drastische verandering iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

EU dwingt Apple tot drastische verandering iPhone

Door Koen van Ekeren31 januari 2020 09:572 min. leestijd1

De Europese Unie dwingt Apple om afstand te nemen van de Lightning-connector. Een overgrote meerderheid stemde donderdag in het Europees Parlement voor een universele oplader voor telefoon en tablet. Het besluit volgt een week nadat Apple zich publiekelijk tegen dit idee heeft uitgesproken.

iPhone 11 groen

iPhone universele oplader

De resolutie voor een universele oplader voor mobiele apparaten werd donderdag met 582 stemmen voor en 40 stemmen tegen goedgekeurd. De Europese Commissie bereidt nu een wetsvoorstel voor, waarbij fabrikanten van mobiele telefoons in de EU verplicht worden om ze te leveren met een universele oplader. Het wetsvoorstel wordt in het derde kwartaal van dit jaar verwacht.

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

• Blijf altijd verbonden, ook zonder iPhone!
• Alleen mogelijk met een mobiel abonnement van T-Mobile

Al een jaar of tien dringen de parlementsleden aan op een gestandaardiseerde connector, om het elektrisch afval te verminderen. Kabels zouden jaarlijks goed voor ongeveer 51.000 ton afval. Een universele oplader zou dat moeten verminderen; consumenten hoeven dan immers minder opladers aan te schaffen. ‘De hoeveelheid kabels en laders die elk jaar worden geproduceerd en weggegooid, is gewoon onaanvaardbaar’, foeterde parlementslid Roze Thun eerder deze maand.

Reactie Apple

Apple kraakt het plan van de EU. Een uniforme oplader zou de innovatie afremmen en sommige iPhone-functies onmogelijk maken. Bovendien zou het alleen maar voor meer elektronisch afval zorgen, aangezien iPhone-gebruikers hun bestaande Lightning-kabels, dongels en andere accessoires moeten weggooien.

De aangenomen resolutie geeft nog niet aan wat de norm zou moeten zijn. Het is zeer waarschijnlijk dat het om USB-C gaat, een aansluiting die door veel iPhone-concurrenten wordt gebruikt. Onbekend is USB-C niet voor Apple. De connector wordt al gebruikt in MacBooks en de nieuwste iPad Pro.

Hoe nu verder?

De Europese Commissie heeft tot uiterlijk juli om het nieuwe wetsvoorstel in te voeren. Daarna krijgen telefoonfabrikanten vrijwel zeker nog respijt om over te schakelen op de universele standaard, dus voorlopig zien we de Lightning-connector nog terug in Europa.

Mogelijk kiest Apple er daarna voor om een speciale versie van de iPhone te maken, alleen voor de EU. Of Apple besluit bij alle iPhones de overstap van Lightning naar USB-C te maken. Maar het is ook mogelijk dat de connector volledig verdwijnt. Apple-analist Ming-Chi Kuo voorspelde eerder dat het vlaggenschip van 2021 geen connector heeft. De enige manier om de iPhone dan nog op te laden, is draadloos.

iCreate 141
iCreate 141
iOS 16 – Alle nieuwe functies uitgelegd

Bron: Reuters

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
eddy Lanciers
Lezer
eddy Lanciers

Als het dan draadloos wordt zouden de andere firma’s mogen volgen. Adapter probleem opgelost!