Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

EU dwingt Apple tot drastische verandering iPhone

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
iPhone Universele oplader


Lees verder na de advertentie

De Europese Unie dwingt Apple om afstand te nemen van de Lightning-connector. Een overgrote meerderheid stemde donderdag in het Europees Parlement voor een universele oplader voor telefoon en tablet. Het besluit volgt een week nadat Apple zich publiekelijk tegen dit idee heeft uitgesproken.

iPhone universele oplader

De resolutie voor een universele oplader voor mobiele apparaten werd donderdag met 582 stemmen voor en 40 stemmen tegen goedgekeurd. De Europese Commissie bereidt nu een wetsvoorstel voor, waarbij fabrikanten van mobiele telefoons in de EU verplicht worden om ze te leveren met een universele oplader. Het wetsvoorstel wordt in het derde kwartaal van dit jaar verwacht.

Al een jaar of tien dringen de parlementsleden aan op een gestandaardiseerde connector, om het elektrisch afval te verminderen. Kabels zouden jaarlijks goed voor ongeveer 51.000 ton afval. Een universele oplader zou dat moeten verminderen; consumenten hoeven dan immers minder opladers aan te schaffen. ‘De hoeveelheid kabels en laders die elk jaar worden geproduceerd en weggegooid, is gewoon onaanvaardbaar’, foeterde parlementslid Roze Thun eerder deze maand.

Reactie Apple

Apple kraakt het plan van de EU. Een uniforme oplader zou de innovatie afremmen en sommige iPhone-functies onmogelijk maken. Bovendien zou het alleen maar voor meer elektronisch afval zorgen, aangezien iPhone-gebruikers hun bestaande Lightning-kabels, dongels en andere accessoires moeten weggooien.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De aangenomen resolutie geeft nog niet aan wat de norm zou moeten zijn. Het is zeer waarschijnlijk dat het om USB-C gaat, een aansluiting die door veel iPhone-concurrenten wordt gebruikt. Onbekend is USB-C niet voor Apple. De connector wordt al gebruikt in MacBooks en de nieuwste iPad Pro.

Hoe nu verder?

De Europese Commissie heeft tot uiterlijk juli om het nieuwe wetsvoorstel in te voeren. Daarna krijgen telefoonfabrikanten vrijwel zeker nog respijt om over te schakelen op de universele standaard, dus voorlopig zien we de Lightning-connector nog terug in Europa.

Mogelijk kiest Apple er daarna voor om een speciale versie van de iPhone te maken, alleen voor de EU. Of Apple besluit bij alle iPhones de overstap van Lightning naar USB-C te maken. Maar het is ook mogelijk dat de connector volledig verdwijnt. Apple-analist Ming-Chi Kuo voorspelde eerder dat het vlaggenschip van 2021 geen connector heeft. De enige manier om de iPhone dan nog op te laden, is draadloos.

Bron: Reuters