Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Eerste 5G-iPhone verschijnt in 2020 (en dat is later dan bij de concurrentie)

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone 5G


Lees verder na de advertentie

Het internetten werkt met 4G al snel, maar er is een opvolger in de maak die tot wel vijftig (!) keer sneller is. Apple zou de eerste iPhone die dit 5G-netwerk ondersteunt in 2020 willen lanceren, zo meldt een anonieme bron aan Fast Company. Dat is later dan sommige Android-fabrikanten voor ogen hebben – maar veel maakt dat niet uit.

iPhone 5G netwerk

De bron zou bekend zijn met de plannen van Apple. De eerste 5G-iPhone moet in 2020 op de markt komen en Apple wil hiervoor de 8161 5G-chip van Intel gebruiken. Als alles naar wenst verloopt, dan zal de chipmaker de enige aanbieder van de iPhone-modems zijn.

Op dit moment voert Intel testen uit met een voorloper van de 8161, de 8060. Die chip wordt gebruikt voor de eerste prototypen van de 5G-iPhone. Volgens de anonieme bron is Apple echter niet blij met de testen die tot nu toe zijn uitgevoerd. De 8060-chip zou te veel energie nodig hebben, waardoor de modem te heet wordt. Zo erg zelfs, dat de warmte aan de buitenkant van de iPhone nog voelbaar is. Die hitte heeft een negatieve invloed op de levensduur van de batterij.

Mochten de problemen zich aanhouden, dan kan Apple nog uitwijken naar een andere fabrikant. Een andere grote maker van 5G-chips is Qualcomm, maar met dat bedrijf is Apple verwikkeld in een juridische strijd. Bovendien heeft de chipmaker te maken met dezelfde warmteproblemen als Intel’s 8060-chip.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Voor ‘Plan B’ heeft Apple zijn zinnen dan ook gezet op een andere leverancier: MediaTek. De eerste gesprekken met het bedrijf zijn zelfs al gevoerd, zo meldt de bron. MediaTek ontwikkelt alleen wel voornamelijk modems voor lager geprijsde telefoons, waardoor de chips van Intel sterk de voorkeur hebben. Maar de bron verwacht ook dat er genoeg tijd is voor Apple en Intel om de problemen op te lossen.

Eerste smartphone met 5G

De iPhone zal niet de eerste telefoon met 5G zijn. In 2019 verschijnen waarschijnlijk al de eerste Android-telefoons die het supersnelle 5G-netwerk ondersteunen, waaronder Lenovo en Huawei. Veel zullen de gebruikers er echter nog niet aan hebben. De eerste Nederlandse stad die een 5G-netwerk krijgt, is Amsterdam. En dat netwerk is naar verwachting pas in 2020 voor het eerst actief.