Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone 16 krijgt meer werkgeheugen (en hierom maakt dat uit)

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone 16 design gerucht

De iPhone 16 krijgt meer werkgeheugen dan zijn voorganger, en dat werd hoog tijd. Dit ga je merken aan de upgrade.

Lees verder na de advertentie

iPhone: te weinig RAM

Werkgeheugen (ook wel RAM) en iPhones – het is een ongelukkige combinatie. Waar de concurrentie al in de dubbele cijfers zit – zo heeft de Samsung Galaxy S23 Ultra bijvoorbeeld al 12 GB geheugen – blijft de iPhone 15 (Plus) hangen op de helft daarvan. En zelfs de duurdere iPhone 15 Pro (Max) heeft ‘slechts’ 8 GB, wat voor een vlaggenschip toch enigszins tegenvalt.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Nu betekent dit niet direct dat alle iPhones hierdoor trager of minder capabel zijn. Het besturingssysteem van de iPhone is namelijk behoorlijk efficiënt, en kan ook met minder geheugen goede prestaties leveren. Maar waar je wel op inlevert is multitasking. Sluit je een app, dan wordt hij gepauzeerd en kun je er dus snel naar terugkeren – tenzij het geheugen volloopt door de apps die je daarna opent. En hoe minder geheugen, hoe sneller dit gebeurt, en hoe vaker je dus moet wachten om een app weer opnieuw te openen.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

iPhone 16 werkgeheugen

De iPhone 16 krijgt gelukkig een (subtiele) upgrade als het om geheugen gaat. De ‘normale’ iPhone 14 en iPhone 15 hadden allebei 6 GB geheugen, maar de iPhone 16 krijgt 8 GB, aldus analist Jeff Pu. Daarmee zit hij op hetzelfde niveau als de iPhone 15 Pro, en blijven je apps net wat langer in geheugen hangen dan voorheen. Ook zwaardere games die meer geheugen nodig hebben kunnen hierdoor voor het eerst op de instap-iPhone draaien, zoals Resident Evil 4.

Daarnaast zorgt extra werkgeheugen voor een stukje toekomstbestendigheid. Naarmate iOS geavanceerder wordt door updates, is er ook steeds meer geheugen nodig om het besturingssysteem te draaien. Oftewel: toestellen met 3 GB, 4 GB of 6 GB geheugen – dus de iPhones van de afgelopen jaren – zullen sneller geen updates meer krijgen dan toestellen met meer geheugen.

iPhone 16 release

De iPhone 16 wordt in september 2024 aangekondigd, en komt in die maand ook uit. Wil je alles over het nieuwe toestel weten? Werp een blik op ons iPhone 16-dossier!