Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

‘iPhone 16 krijgt géén fysieke knoppen: dit komt ervoor in de plaats’

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iPhone 16 knoppen

De fysieke knoppen van de iPhone 16 gaan mogelijk op de schop, zo luidt een nieuw gerucht. Maar wat krijg je er dan voor in de plaats?

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Bijvoorbeeld over de iPhone 16? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iPhone 16 knoppen

Er gaan al enige tijd geruchten dat de fysieke knoppen van de iPhone in geleende tijd leven. Apple zou voor de vergrendel- en volumeknoppen namelijk zogeheten ‘solid state-knoppen’ willen introduceren, ook wel bekend als capacitieve knoppen. Die ken je al van de thuisknop van de iPhone SE: je kunt zo’n knop niet fysiek indrukken, hij reageert simpelweg op aanrakingen. Je weet dan dat je hem correct hebt ‘ingedrukt’ wanneer je een kleine trilling voelt.

kooptip

Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!
Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Inmiddels doet er een gerucht de ronde dat die capacitieve zijknoppen werkelijkheid worden met de iPhone 16. Een nieuw bericht van Economic Daily News schrijft namelijk dat Apple een bestelling heeft geplaatst bij ‘Advanced Semiconductor Engineering’. En naar verluidt gaat het hier om de onderdelen die nodig zijn om de fysieke knoppen aan beide kanten van de iPhone te plaatsen.

Solid state-knoppen

Ook voor de release van de iPhone 15 gingen er al geruchten dat Apple de overstap naar solid state-knoppen zou maken, maar die wist het bedrijf toen niet waar te maken. In de aanloop naar de release van het toestel kwam de productie namelijk te veel uitdagingen tegemoet. Daardoor kreeg de volledige iPhone 15 line-up uiteindelijk gewoon weer fysieke knoppen. Wel kregen de Pro-modellen er een extra knop bij: de actieknop, waaraan je zelf een functie koppelt die je activeert wanneer je erop drukt. Met de iPhone 16 krijgen alle modellen die, evenals een nieuwe cameraknop om snel foto’s te maken.

Mogelijk maken de capacitieve zijknoppen met de iPhone 16 dus wel eindelijk hun debuut, maar de tijd zal het leren. Dit is namelijk de eerste keer dat er een dergelijk gerucht gaat – andere, betrouwbare leakers hebben nog niets gezegd over de iPhone 16 knoppen. De kans is dan ook aanwezig dat Apple wel de onderdelen voor capacitieve knoppen heeft besteld, maar dat deze pas op een later moment worden geïmplementeerd. Met de iPhone 17 bijvoorbeeld!