Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone 16 krijgt véél betere camera dankzij dit kleine onderdeeltje

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone 16 design gerucht

De iPhone 16 krijgt een véél betere camera dan zijn voorganger, en dat allemaal dankzij een onderdeeltje van een wel erg opmerkelijke bron!

Lees verder na de advertentie

iPhone 16 camera

Hoewel Apple het zelf nooit noemt, komt de hoofdcamerasensor in de iPhone al jaren van dezelfde fabrikant: Sony. Niet heel vreemd, gezien het bedrijf al jarenlang aan de top zit qua cameratechniek, waar de iPhone mooi op mee heeft kunnen liften. Zei er iemand 48-megapixel camera?

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Toch lijkt Apple de Japanse fabrikant nu opzij te willen zetten. De reden? Sony was in 2023 te laat met de leveringen van de sensoren voor de iPhone 15, waardoor de lanceerdatum van het toestel op losse schroeven kwam te staan. En dat wil Apple niet nog een keer meemaken.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Nieuwe camerasensor

Volgens techblog The Elec stapt Apple nu naar een nogal opmerkelijke partner om het camerasensorstokje over te nemen: Samsung. En Apple heeft een goede reden om specifiek voor zijn grote ‘aartsrivaal’ te gaan.

iPhone 16 Pro Max camerasensor

Samsung heeft namelijk een nieuw soort sensor ontwikkeld, dat bestaat uit drie losse lagen. Eén voor de fotodiode, eentje voor de transistors, en de laatste voor de analoog-naar-digitaal-converter. De sensoren van Sony combineerde de fotodiode en transistors nog op één laag. Door alles te splitsen is er minder kans op ruis, en is er een hogere pixeldichtheid mogelijk. Oftewel: je foto’s en filmpjes gaan erop vooruit!

Nog meer verbeteringen

De Samsung-camerasensor heeft ook een andere manier waarop de lagen met elkaar zijn verbonden. Dat gaat nu direct via een koperen plaatje in plaats van ‘hobbeltjes’ (losse verbindingspunten) tussen de lagen, waardoor de sensor een stuk dunner is dan die van Sony. Of dit ook tot een dunner camera-eiland gaat leiden, is echter nog niet bekend.

Naast de nieuwe camerasensor verwachten we in de iPhone 16 ook een nieuwe lenscoating die reflecties flink moet verminderen, en komt er in de iPhone 16 Pro voor het eerst een 48-megapixel ultragroothoeklens. Flink wat camera-upgrades dus!

iPhone 16 release

De iPhone 16 wordt in september 2024 aangekondigd, en komt waarschijnlijk in dezelfde maand uit. Tot die tijd op de hoogte blijven? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!