Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone 15 (Plus): dit is het moment om over te stappen

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone 15


Lees verder na de advertentie

Apple heeft zojuist de nieuwe iPhone 15 (Plus) gepresenteerd! Nieuwe verbeteringen maken de instap-iPhone meer ‘Pro’ dan ooit. Wat is er precies nieuw, hoeveel kost hij en wanneer start de verkoop? We praten je hieronder bij!

iPhone 15 en iPhone 15 Plus

De iPhone 15 en iPhone 15 Plus zijn de twee goedkopere smartphones uit de nieuwe iPhone 15-serie. De twee zijn bijna identiek, met als enige verschil het schermformaat en de batterijduur. De reguliere iPhone 15 heeft een 6,1-inch scherm, bij de Plus is dat 6,7 inch.

Waar de iPhone 14 (Plus) van vorig jaar misschien een beetje saai was, gaat dat zeker niet op voor zijn opvolgers. De nieuwe iPhone 15 en iPhone 15 Plus hebben een aantal grote verbeteringen, zoals een usb-c-poort, een Dynamic Island in plaats van een notch, een 48-megapixelcamera en meer. En het mooie: ze zijn goedkoper dan de iPhone 14 (Plus).

Nieuw uiterlijk mét Dynamic Island


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Laten we beginnen met het iPhone 15-design. Wat direct in het oog springt is dat het toestel geen notch meer heeft, maar een Dynamic Island. Vorig jaar was dit nog een exclusieve feature van de duurste iPhone 14 Pro (Max). Het Dynamic Island is de ovale uitsparing bovenaan het scherm, waarin ook de Face ID-sensoren en selfiecamera zijn ondergebracht.

Het ‘eiland’ is een interactief gebied dat content kan weergeven, zoals de timer, mediaspeler, meldingen en meer. De functie zal volgens Apple nuttiger worden dan voorheen en meer informatie bevatten.

De iPhone 15 en 15 Plus hebben aluminium zijkanten en een glazen achterkant, zoals de iPhone 14 en 14 Plus. En zoals altijd zijn de basismodellen beschikbaar in een rijk kleurenpalet.Er zijn vijf kleuren, voornamelijk felle pasteltinten: zwart, groen, blauw, geel en roze.

Net als vorig jaar hebben de iPhone 15 en iPhone 15 Plus schermen van respectievelijk 6,1 en 6,7 inch. Volgens Apple kan het display bij fel zonlicht een piekhelderheid van 2000 nits bereiken, twee keer meer dan bij de iPhone 14 (Plus).

Ook camera is een beetje ‘Pro’

De iPhone 15 (Plus) heeft nog een feature gekregen die vorig jaar nog voorbehouden was aan de duurste iPhones. De hoofdcamera is uitgerust met een 48-megapixelsensor, waarmee gedetailleerdere en beter belichte foto’s kunnen worden gemaakt in vergelijking met de 12-megapixelcamera van de iPhone 14.

De 48-megapixelcamera maakt ook 2x optische zoom mogelijk, waarbij je inzoomt zonder kwaliteitsverlies. Zo heb je er als het ware een derde telelens bij. Zo heeft de camera van de iPhone 15 (Plus) een aanzienlijke upgrade gekregen, en is er nu nog minder reden om voor een Pro-model te gaan.

Verder is de Portretmodus geüpgraded voor de iPhone 15. De portretmodus wordt automatisch ingeschakeld wanneer de Camera-app een onderwerp herkent. Zo hoef je niet steeds te switchen van cameramodi, maar maakt je iPhone automatisch een portretfoto. Je kunt ook van focus veranderen nadat de foto is gemaakt, omdat Apple de dieptegegevens bewaart.

Vaarwel Lightning, hallo usb-c

Een van de meest ingrijpende veranderingen van de iPhone 15 is dat alle modellen zijn uitgerust met een usb-c-poort, in plaats van de Lightning-poort die we al sinds de iPhone 5 kennen.

Je Lightning-kabel kan straks dus de prullenbak in, en dit betekent dat je aan één kabel genoeg hebt om je Apple-apparaten op te laden, aangezien de MacBook en iPad al zijn overgestapt op deze aansluiting. De AirPods Pro-case volgt binnenkort ook. Heeft je AirPods weinig stroom, dan kun je de case straks ook opladen via een iPhone 15.

Snellere laadsnelheden lijkt de iPhone 15 (Plus) in tegenstelling tot de iPhone 15 Pro (Max) niet te hebben. Dit betekent dat je nog steeds kunt opladen met maximaal 20 W. Wel is draadloos opladen sneller geworden. Ook de overdrachtssnelheid (voor het overzetten van foto’s en video’s met een kabel) is hetzelfde als voorheen.

Betere processor

Voor veel iPhone-gebruikers is de batterij één van de belangrijkste onderdelen. Dit is met de iPhone 15 (Plus) flink verbeterd. De toestellen draaien op een A16 Bionic-chip. Ten opzichte van de A15 (die we kenden van de iPhone 13 en iPhone 14) is de processor niet drastisch veel sneller. Hij is vooral efficiënter: de chip is zo’n 20 procent zuiniger.

Bovendien is de batterij van de iPhone 15 Plus groter geworden, waardoor de batterijduur er goed op vooruitgaat. Hoeveel precies, is nog niet bekend. De iPhone 15 (Plus) beschikt ook over een nieuwe generatie Ultra Wideband-chip om het bereik bij het lokaliseren te verbeteren. Zo wordt het mogelijk om de locatie van iemand heel nauwkeurig te zien met Precision Finding.

Goedkoper dan de 14!

De iPhone 15-serie is vrijdag 15 september te bestellen en wordt vanaf 22 september geleverd. Er is erg goed nieuws over de prijzen, want de iPhone 15 en iPhone 15 Plus zijn goedkoper dan hun voorganger. Vorig jaar kostte het goedkoopste iPhone 15-model 1019 euro. Nu is dat 969 euro. Dit zijn de prijzen:

Phone 15

  • 128 GB opslag: vanaf € 969
  • 256 GB opslag: vanaf € 1.099
  • 512 GB opslag: vanaf € 1.349

iPhone 15 Plus

  • 128 GB opslag: vanaf € 1.119
  • 256 GB opslag: vanaf € 1.299
  • 512 GB opslag: vanaf € 1.499

De iPhone 15 Plus is vrijdag verkrijgbaar bij Apple, maar ook bij online webshops zoals Coolblue, Mediamarkt, Bol.com en Belsimpel.