Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Deze 5 features komen alléén naar de iPhone 15 Pro

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone 15 camera


Lees verder na de advertentie

Het duurt weliswaar nog tien maanden, maar de iPhone 15 Pro komt eraan – en hij krijgt meer exclusieve features dan ooit. Welke dat zijn, lees je hier.

iPhone 15 Pro features

De Pro-modellen van de iPhone krijgen steeds meer exclusieve functies, die hun goedkopere broertjes moeten missen. Eerst had het Pro-model alleen een beter scherm en een betere camera, maar inmiddels is ook de processor een stuk sneller, heeft alleen de iPhone 14 Pro (Max) het nieuwe Dynamic Island, en zijn er exclusieve software-functies. En dat doet Apple met een reden: het trekt meer mensen naar een Pro-model, en dus levert het meer geld op.

Apple lijkt deze trend volgend jaar door te zetten met de iPhone 15 Pro. De verschillen worden weer een stuk groter met het instapmodel. Wij zetten alle 5 exclusieve features van de iPhone 15 Pro op een rij – op basis van de laatste geruchten.

1. Solid state knoppen


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

iPad mini Touch ID knop

Om de iPhone nog waterdichter te maken dan hij al is, wil Apple de aan/uit-knoppen en volumeknoppen ‘solid state’ maken. Dit betekent dat ze niet fysiek bewegen, en er dus geen water door de gleuven rondom de knop kan. Tegelijkertijd geven ze wel het gevoel alsof ze bewegen door een klein trillend motortje. Dit doet Apple ook al bij de thuisknop van de iPhone 7, iPhone 8, iPhone SE (2020) en iPhone SE (2022). De nieuwe knoppen komen alleen naar de iPhone 15 Pro, en daarmee wordt hij dus waterdichter dan zijn goedkopere broertje.

2. Nieuwe A17-chip

Apple A17 Bionic

In 2022 maakte Apple voor het eerst de keuze om de ‘normale’ iPhone 14 géén nieuwe processor te geven. In plaats daarvan heeft hij de A15 Bionic die ook in de iPhone 13 zat, en heeft alleen de iPhone 14 Pro de nieuwe A16 Bionic-chip. Apple blijft volgend jaar bij dit plan: de iPhone 15 krijgt de dan oude A16-chip, en alleen de iPhone 15 Pro wordt uitgerust met een gloednieuwe A17-chip.

3. Snellere usb-c-poort

iPhone 14 usb-c

2023 lijkt dan eindelijk het jaar te worden dat Apple de overstap maakt naar usb-c op de iPhone. Dag onhandig Lightning-kabeltje, hallo één kabel voor al je apparaten. Maar er zitten wel verschillen tussen de usb-c-poorten van de iPhone 15 en iPhone 15 Pro. De poort op de iPhone 15 krijgt dezelfde snelheid als de oude Lightning-poort (480 Mb/s), maar de poort op de iPhone 15 Pro wordt minstens tien keer zo snel (5 tot 10 Gb/s). Dit maakt het overzetten van grote filmbestanden of muziekbibliotheken véél sneller.

4. Betere zoomlens

iPhone 15 Pro Max periscooplens

De iPhone 15 Pro Max – die volgens sommige geruchten iPhone 15 Ultra gaat heten – krijgt als enige een totaal nieuwe zoomlens. Deze maakt gebruik van een periscoopontwerp. Dit wil zeggen dat hij horizontaal in de iPhone ligt, en met een spiegeltje naar de achterkant wordt gericht. Deze langere lens heeft hetzelfde effect als een lange lens op een spiegelreflex: een groter zoombereik, in dit geval van maar liefst 10x. Ter vergelijking: de beste zoomlens op de iPhone tot nu toe haalt slechts 3x.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

5. Meer werkgeheugen

De iPhone 15 Pro krijgt naar verwachting 8 GB werkgeheugen. Dat is meer dan ooit, en trekt hem gelijk met de instapmodellen van de iPad Pro, MacBook Air, en zelfs de 13-inch MacBook Pro. Dit maakt multitasking een stuk soepeler, omdat apps op de achtergrond minder snel worden gesloten. De normale iPhone 15 blijft hangen op 6 GB werkgeheugen – even veel als nu – maar vermoedelijk is dit geheugen wel iets sneller dan op de iPhone 14.

Meer over de iPhone 15 Pro features

Wil je meer weten over de iPhone 15 (Pro)? Werp dan een blik op ons speciale dossier over de toekomstige iPhone:

Bekijk het iPhone 15-dossier

En wil je ook in de toekomst op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de aankomende iPhone 15 en iPhone 15 Pro (Max)? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via MacRumors