Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Niet elke iPhone 15 komt uit China: dit land maakt hem nu ook

Auteur: Annemiek Lourensen
1 reacties
iPhone 15 Brazilië

De volledige iPhone 15 line-up ligt al enige tijd in de winkels, maar één van de modellen wordt nu plots ook in een ander land gemaakt.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, bijvoorbeeld over de iPhone 15? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iPhone 15

De iPhone 15 is de meest recente smartphone in Apple’s assortiment. De volledige line-up bestaat uit vier modellen: de iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. Die werden stuk voor stuk aangekondigd op 12 september 2023. Iets meer dan een week later – op 22 september – lagen ze in de winkels.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Apple heeft contact met allerlei faciliteiten ter wereld die deze iPhones produceren. De meeste Apple-toestellen worden echter gemaakt in China, waaronder dus de volledige iPhone 15 line-up. Vervolgens worden ze geïmporteerd naar de rest van de wereld. Althans, dat is meestal het geval.

iPhone 15 in Brazilië?

De Apple-blog MacMagazine schrijft nu dat de iPhone 15 plots ook wordt geproduceerd in Brazilië. Dit gebeurt vanuit een Foxconn-fabriek, te vinden in São Paulo. Apple zelf heeft het nieuws nog niet bevestigd, maar mogelijk is dit weer een zet van het bedrijf om minder afhankelijk te worden van China. De laatste tijd gebeurt het namelijk wel vaker dat Apple hun netwerk van fabrikanten uitbreidt naar andere landen en regio’s.

Het lijkt er echter op dat deze toestellen (nog) niet naar het buitenland worden geëxporteerd – voor nu worden ze exclusief in Brazilië zelf verkocht. Door de toestellen hier te maken en te verkopen, kan Apple de hoge importkosten voor elektronica die in Brazilië gelden omzeilen. Deze kosten zorgen er namelijk voor dat de adviesprijzen van de toestellen ook duurder worden. De Braziliaanse consument merkt momenteel echter nog niets van de nieuwe productielocatie: de iPhone 15 heeft in Brazilië nog steeds hetzelfde prijskaartje.

Alleen iPhone 15

Vooralsnog wordt alleen de reguliere 6,1-inch iPhone 15 gemaakt in Brazilië. Dit blijkt uit de Braziliaanse versie van de online Apple Store. Want wanneer je hier een iPhone 15 bestelt, zie je dat de URL eindigt op ‘BR/A’. Apple gebruikt deze afkorting voor het identificeren van producten die in Brazilië worden gemaakt, maar de iPhone 15 Plus, Pro en Pro Max hebben dit labeltje niet. Ter vergelijking: Apple-producten die vanuit andere landen naar Brazilië zijn geïmporteerd, krijgen de notatie ‘BE/A’ of ‘BZ/A’.

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, bijvoorbeeld over de iPhone 15? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!